Kesihatan

Mengatasi Pecah Bisul Tidak Boleh Cuai! Berikut adalah 6 cara untuk mengatasinya

Bisul adalah benjolan merah pada lapisan luar kulit yang dipenuhi nanah, disebabkan oleh jangkitan bakteria Staphylococcus aureus. Cecair yang terus didorong ke atas dapat menyebabkan bisul pecah.

Rawatan yang betul diperlukan agar nanah tidak merebak ke kawasan lain. Sekiranya itu berlaku, kemungkinan bisul baru akan muncul. Apa yang perlu dilakukan apabila bisul pecah? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Baca Juga: Mata Merah Bukan Sekadar Sekelip Mata, Inilah Pelbagai Punca Menunjukkan Keadaan Yang Sering

Cara mengatasi bisul yang pecah

Sejurus selepas mendidih, anda dapat melakukan pertolongan cemas dengan segera. Bermula dari membersihkannya, menjaga kawasan sekitarnya dan objek yang terdedah dari menjadi media penyebaran. Langkahnya adalah:

1. Bersihkan bisul dengan antiseptik

Perkara pertama yang harus dilakukan sebaik sahaja mendidih mendidih adalah membersihkannya dengan segera dengan sabun dan air. Tidak seperti luka biasa, bisul yang mengandungi nanah mesti dibersihkan menggunakan antiseptik.

Sapukan sabun antiseptik ke kawasan kulit yang terjejas, dan urut dengan lembut sehingga semua cecair dalam bisul keluar. Cecair yang ditinggalkan boleh mencetuskan jangkitan baru di tempat yang sama.

Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, antiseptik mengandungi bahan yang tidak dapat dijumpai dalam sabun biasa, salah satunya adalah polyhexamethylene biguanide.

Kandungannya dapat membunuh bakteria, jamur, parasit, dan virus tertentu dengan kadar yang tinggi. Antiseptik dengan polyhexamethylene biguanide biasanya digunakan di klinik dan hospital, kerana ia cukup berkesan untuk membunuh bakteria dengan kekuatan penuh.

Baca juga: Cara Selamat Mengempis Bisul, Salah satunya dengan Bahan Semula jadi!

2. Tutup mendidih dengan pembalut

Selepas mencuci dan mengeringkan, jangan biarkan bekas pecah terkena. Tutup dengan pembalut atau kain kasa. Pembalut yang menutup bisul mempunyai dua fungsi. Pertama, melindungi bekas serpihan agar tidak dijangkiti bakteria dari luar.

Kedua, ia menghalang penyebaran bakteria ke kawasan kulit yang lain. Petikan Garis Kesihatan, bisul yang belum pecah tidak akan menular. Tetapi jika nanah keluar, cairan yang diisi dengan bakteria dapat menjangkiti kawasan sekitarnya, menyebabkan bisul baru.

Oleh itu, pastikan pembalut yang digunakan untuk menutup terdiri daripada beberapa lapisan. Anda juga boleh menggunakan pita perubatan untuk mengunci pembalut agar tidak bergerak.

3. Tukar pembalut dengan kerap

Setelah menutup kawasan bisul yang pecah dengan pembalut, jangan lupa mengubahnya secara berkala. mengikut Kesihatan Sangat Baik, kerana cecair mendidih mengandungi bakteria, anda disarankan untuk menukar pembalut penutup sekerap mungkin, misalnya dua atau tiga kali sehari.

Membiarkan pembalut di atas luka terlalu lama tanpa diganti berpotensi mencetuskan perkembangan bakteria. Jangan lupa mencucinya semula dengan antiseptik seperti langkah pertama ketika menukar pembalut.

4. Basuh tangan anda setiap kali anda menyentuh bisul

Setiap kali anda bersentuhan dengan kawasan mendidih, pastikan anda selalu mencuci tangan dengan sabun. Tidak mencuci tangan dengan betul boleh menyebabkan jangkitan pada bahagian tubuh yang lain.

Ini juga berlaku di kawasan sekitar jangkitan. Bersihkan kawasan dengan antiseptik untuk memastikan tidak ada bakteria yang dipindahkan. Bisul yang merebak di banyak tempat akan menyukarkan proses penyembuhan.

5. Tukar tuala setiap hari

Satu perkara yang tidak boleh dilupakan ketika menghadapi bisul yang pecah adalah rajin menukar tuala setiap hari. Bagaimana ia berlaku? Dilaporkan dari NHS UK, tuala adalah salah satu medium penyebaran kuman dan bakteria yang jarang disedari.

Daripada mencuci dengan cuai, anda disarankan untuk merendamnya di dalam air panas. mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kuman dan bakteria boleh mati ketika berada di dalam air dengan suhu 100 ° Celsius. Suhu ini adalah titik didih air yang optimum.

Tidak seperti virus, bakteria sangat sensitif terhadap panas, boleh mati dalam beberapa saat ketika berada pada suhu 100 ° Celsius.

Tetapi, jangan rendam terlalu lama, kerana boleh merosakkan serat kain dari tuala. Lakukan perkara yang sama untuk pakaian, selimut, cadar, dan beberapa kain lain yang bersentuhan langsung dengan bisul.

Baca juga: Jangan Abaikan Parut, Ternyata Ini Menyebabkan Keloid

6. Gunakan ubat

Lokasi bisul di lapisan tengah kulit sukar untuk salap menembusi. Sumber gambar: www.webmd.com

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda juga boleh menggunakan ubat untuk merawat bisul yang pecah. Antibiotik boleh digunakan untuk melawan jangkitan bakteria, di dalam dan di luar badan. Sementara itu, untuk menghilangkan rasa sakit, gunakan ubat anti-radang seperti ibuprofen dan acetaminophen.

Ubat topikal biasanya berkesan dalam merawat pelbagai penyakit kulit. Hanya itu, menurut Berita Perubatan Hari Ini, salap atau krim tidak cukup baik untuk merawat bisul, kerana ia tidak dapat menembusi kulit.

Bisul adalah jangkitan yang berlaku pada folikel rambut di lapisan tengah kulit atau dermis.

Itulah enam cara untuk mengatasi bisul yang boleh anda cuba di rumah. Pastikan sentiasa menjaga kebersihan agar bakteria yang memicunya tidak menyebar dan menyebabkan jangkitan baru, OK!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found