Kesihatan

Azithromisin

Azithromycin adalah ubat antibiotik makrolida yang ditemui oleh Pliva pada tahun 1980 dan diluluskan untuk penggunaan perubatan pada tahun 1988.

Ubat ini mempunyai beberapa kebaikan yang cukup luas dalam dunia perubatan. Walau bagaimanapun, untuk menggunakan ubat ini mesti dibeli menggunakan preskripsi doktor.

Ayuh, lihat lebih banyak maklumat mengenai faedah, dos, dan cara mengambil azitromisin di bawah!

Untuk apa azithromycin?

Azithromycin adalah kelas antibiotik yang berkesan untuk merawat jangkitan pernafasan, otot dan saluran kencing.

Azithromycin berfungsi dengan mengganggu sintesis protein sehingga dapat mencegah pertumbuhan bakteria. Ubat ini dapat mengikat subunit 50S dari ribosom bakteria, sehingga menghalang terjemahan mRNA.

Apakah fungsi dan faedah ubat azitromisin?

Azithromycin berfungsi sebagai antibiotik yang berkesan untuk merawat beberapa masalah kesihatan yang disebabkan oleh bakteria.

Azithromycin tidak akan berfungsi dalam merawat masalah kesihatan yang disebabkan oleh virus.

Dalam dunia perubatan, ubat ini digunakan secara khusus untuk merawat gangguan berikut:

Jangkitan saluran pernafasan

Penerbitan penyelidikan perubatan mendedahkan bahawa azitromisin berkesan untuk merawat jangkitan saluran pernafasan bawah.

Data terkini menunjukkan bahawa azitromisin dapat memberikan kesan anti-radang dan imunomodulator yang dapat digunakan dalam rawatan penyakit pernafasan akut dan kronik.

Penyelidikan ini bertujuan untuk beberapa objek masalah kesihatan yang disebabkan oleh bakteria, seperti bronkitis kronik, radang paru-paru dan fibrosis sista pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Jenis bakteria tertentu yang berkesan dalam rawatan menggunakan azitromisin adalah:

 • Eksaserbasi bakteria yang menyebabkan penyakit paru-paru akut atau kronik kerana jangkitan bakteria H. influenzae, M. catarrhalis, atau S pneumoniae.
 • Pneumonia disebabkan oleh bakteria C. pneumoniae, H. influenzae, M. pneumoniae, atau S pneumoniae.

Terapi azitromisin jangka panjang terbukti dapat mengurangkan eksaserbasi penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), dan disyorkan untuk digunakan pada pesakit COPD yang berisiko mengalami peningkatan yang berulang.

Jangkitan kulit dan tisu lembut

Satu kajian dari British Society membuktikan bahawa azithromycin sama berkesannya dengan eritromisin dalam merawat jangkitan kulit dan tisu lembut, serta jangkitan gonokokus dan klamidia.

Ubat ini berkesan untuk merawat jangkitan kulit yang tidak diikuti oleh komplikasi akibat bakteria S. aureus, S. pyogenes, atau S. agalactiae

Terapi biasa adalah dos tunggal azitromisin yang telah terbukti berkesan seperti terapi doxycycline selama 7 hari.

Jangkitan genital yang tidak rumit kerana Chlamydia trachomatis

Azithromycin mempunyai keupayaan untuk mencapai kepekatan intraselular yang tinggi sehingga sangat berguna dalam membasmi Chlamydia, patogen intraselular yang wajib.

Ubat ini boleh diberikan sebagai terapi dos pertama dalam rawatan jangkitan genital, seperti uretritis dan serviks kerana C. trachomatis.

Terapi dos tunggal untuk jangkitan klamidia dapat diberikan di bawah pengawasan doktor.

Chancroid

Chancroid adalah jangkitan bakteria yang disifatkan oleh luka yang menyakitkan pada alat kelamin. Chancroid diketahui merebak dari satu orang ke orang lain melalui hubungan seksual.

Azithromycin adalah antibiotik makrolida yang diserap secara aktif Haemophilus ducreyi, bakteria penyebab chancroid, dan mempunyai sifat farmakokinetik yang sesuai untuk dos tunggal.

Gonore tanpa komplikasi

Gonorea adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae. Jangkitan ini menyebabkan keradangan uretra atau vagina.

Dosis tunggal azitromisin 2g dapat merawat jangkitan saluran kencing dengan berkesan dan telah digunakan untuk merawat gonore tanpa komplikasi pada orang yang mengalami alergi cephalosporin.

Walau bagaimanapun, azithromycin tidak digalakkan sebagai satu-satunya terapi kerana takut mendapat rintangan.

Sinusitis akut

Sinusitis, juga dikenal sebagai rhinosinusitis, adalah gangguan membran mukus yang melapisi sinus, menyebabkan keradangan.

Gejala biasa yang dapat diperhatikan adalah penampilan lendir hidung tebal, kesesakan hidung, dan rasa sakit di wajah.

Tanda dan simptom lain termasuk demam, sakit kepala, bau kurang enak, sakit tekak, dan batuk

Azithromycin boleh diresepkan untuk merawat jangkitan sinusitis akut yang disebabkan oleh bakteria. Ubat ini boleh diberikan kepada kanak-kanak dan orang dewasa.

Profilaksis jangkitan Kompleks avium Mycobacterium

Kompleks avium Mycobacterium adalah kumpulan mikobakteria yang terdiri daripada Mycobacterium intracellulare dan Mycobacterium avium yang umumnya dikelompokkan kerana mereka menjangkiti manusia bersama-sama.

Bakteria ini adalah sebahagian daripada kumpulan mikobakteria bukan-tuberkulosis yang menyebabkan penyakit pada manusia yang disebut jangkitan Mycobacterium avium-intracellulare atau jangkitan Mycobacterium avium complex.

Bakteria ini hanya menyebabkan jangkitan pada mereka yang mengalami imunokompromi atau pada orang dengan penyakit paru-paru yang teruk.

Azithromycin boleh bertindak aktif dalam rawatan penyakit Mycobacterium avium complex, tetapi belum dinilai sebagai profilaksis primer pada pesakit dengan jangkitan virus imunodefisiensi manusia (HIV).

Rawatan ubat ini diberikan dalam satu dos sekali seminggu kerana ubat tersebut tertumpu pada makrofag dan mempunyai separuh hayat dalam tisu badan.

Keradangan saluran kencing

Penyakit radang saluran kencing pada lelaki dan wanita, dicirikan oleh demam dan sakit perut bawah.

Rawatan Azithromycin untuk keradangan saluran kencing boleh diberikan sebagai dos orang dewasa yang harus diambil sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau 1 jam setelah antasid (jika digabungkan).

Konjungtivitis bakteria

Titisan mata Azithromycin boleh digunakan untuk merawat jangkitan dan mencegah konjungtivitis bakteria.

Azithromycin dapat membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan. Jangkitan mata adalah penyebab umum konjungtivitis.

Pada konjungtivitis, mata mungkin meradang, merasa berparut, dan dapat menyiram lebih banyak daripada biasanya.

Azithromycin 1.5% yang dimaksudkan sebagai larutan okular telah disetujui untuk rawatan konjungtivitis bakteria pada orang dewasa dan juga pada kanak-kanak (termasuk bayi dan balita).

Jenama dan harga Azithromycin

Azithromycin telah dipasarkan dengan pelbagai nama generik dan paten. Berikut adalah beberapa nama yang telah didaftarkan dan mempunyai izin pengedaran:

Nama generik

 • Tablet Azithromycin 500mg, penyediaan ubat azithromycin generik yang dapat diperoleh dengan harga Rp. 15,409 / tablet
 • Azithromycin KF, tablet bersalut filem azitromisin 500mg yang dihasilkan oleh Kimia Farma. Biasanya dijual dengan harga sekitar Rp 15,635 / tablet.
 • Azithromycin Promed, ubat dihithrat azitromisin dengan bentuk dos kapsul 500mg yang boleh diperoleh dengan harga Rp.5.099 / tablet.
 • Azithromycin Dexa. Penyediaan sirup kering mengandungi azythromycin 200mg / 5ml yang dihasilkan oleh Dexa Medica. Sirap ini dapat diperoleh dengan harga Rp 72,807 / botol.

Nama paten

 • Tablet bersalut filem Azomax yang mengandungi azithromycin 500 mg yang dapat diperoleh dengan harga Rp 47,110 / tablet.
 • Sirap kering Azomax 15 ml. Penyediaan sirap kering yang mengandungi 500mg / 5ml azithromycin. Anda boleh mendapatkan sirap ini dengan harga Rp.135.195 / sebotol.
 • Tablet Aztrin mengandungi azithromycin 500 mg yang biasanya dijual pada harga Rp 42,488 / tablet.
 • Sirap kering Aztrin, penyediaan sirap kering yang mengandungi azitromisin 200mg / 5ml yang dihasilkan oleh Phapros. Biasanya dijual dengan harga sekitar Rp 149,896 / sebotol.
 • Tablet Zithrax 500mg, tablet bersalut filem azithromycin yang anda dapat dengan harga Rp 66,620 / tablet.
 • Tablet Mezatrin, yang mengandungi azithromycin 250 mg, biasanya dijual dengan harga sekitar Rp 20,672 / tablet.
 • Suspensi Zithromax 15ml, mengandungi azithromycin dihydrate 200mg / 5ml yang anda dapat dengan harga Rp192.160 / sebotol.

Bagaimana cara mengambil azithromycin?

Minum ubat seperti yang diarahkan oleh doktor. Ikuti cara minum yang telah disenaraikan di label preskripsi.

Tablet harus diambil semasa perut kosong, satu jam sebelum makan atau dua jam selepas makan.

Caplet bersalut filem dan sediaan penggantungan dapat diberikan bersama makanan untuk mengurangkan rasa tidak selesa pada perut dan saluran pencernaan.

Ambil ubat itu sehingga habis walaupun gejala penyakitnya sudah sembuh. Menghentikan penggunaan ubat sementara dos ubat masih ada boleh menyebabkan ketahanan bakteria di dalam badan anda.

Penggantungan oral tidak boleh diambil lagi dalam jangka masa panjang. Biasanya diambil untuk dos 10 hari.

Goncangkan penggantungan ubat atau larutan sebelum minum. Ukur ubat cair dengan sudu pengukur atau cawan ubat khas yang biasanya ada.

Beri rehat semasa mengambil antasid yang mengandungi magnesium.

Minum ubat secara berkala untuk mendapatkan kesan rawatan yang maksimum. Minum pada waktu yang sama setiap hari untuk memudahkan anda mengingat.

Simpan ubat pada suhu bilik dari kelembapan dan panas selepas digunakan.

Berapakah dos azitromisin?

Pembahagian dos disesuaikan dengan tujuan rawatan dan bentuk dos ubat. Berikut adalah perincian dos azitromisin dalam beberapa bentuk dos:

Suntikan intravena

Pneumonia disebabkan oleh bakteria

Matang: 500mg sebagai dos harian tunggal diberikan pada dos 1mg / mL selama 3 jam atau 2mg / mL selama 1 jam, diikuti dengan dos oral 50 mg diambil setiap hari sehingga 7-10 hari.

Jangkitan saluran kencing

Dewasa: 500mg sehari sebagai dos tunggal selama 1 atau 2 hari, diberikan dengan suntikan 1mg / mL selama 3 jam atau 2mg mL selama 1 jam, diikuti dengan dos oral 250 mg setiap hari selama 7 hari.

Penyediaan titisan mata

Konjungtivitis bakteria

Matang:

Larutan Azithromis 1% ditanamkan di mata yang dijangkiti bakteria pada selang waktu 8-12 jam selama 2 hari kemudian 1 tetes sekali sehari selama 5 hari berikutnya.

Penyediaan larutan 1.5% (azitromisin dihidrat) cukup untuk memberikan 1 tetes mata setiap pagi dan petang selama 3 hari.

Kanak-kanak berumur lebih dari satu tahun boleh diberi larutan azitromisin 1% dan 1,5% dengan dos yang sama dengan orang dewasa.

Persiapan secara lisan

Chancroid, Jangkitan genital yang tidak rumit kerana Chlamydia trachomatis

Dewasa: 1 g sebagai dos tunggal, diminum satu tablet setiap hari sehingga ubatnya habis.

Profilaksis jangkitan Mycobacterium avium complex (MAC)

Dewasa: 1.2 g diambil seminggu sekali.

Media otitis akut

Kanak-kanak berumur lebih dari 6 bulan boleh diberi penggantungan pelepasan segera sebanyak 30 mg / kg sebagai dos tunggal atau 10 mg / kg. Dos diambil sekali sehari selama 3 hari.

Sinusitis akut kerana bakteria

Dewasa: Tablet, kaplet, atau suspensi yang disiapkan dilepaskan segera dengan pemberian dos 500 mg yang diambil sekali sehari selama 3 hari.

Kanak-kanak: Sediaan penggantungan pelepasan segera boleh diberikan 10mg / kg diambil secara lisan sekali sehari selama 3 hari.

Jangkitan saluran pernafasan, Jangkitan kulit dan tisu lembut

Dewasa: Diberikan sebagai tablet, kaplet, atau suspensi pelepasan segera 500 mg setiap hari selama 3 hari.

Kanak-kanak berumur lebih dari 6 bulan boleh diberi penangguhan pelepasan segera 10mg / kg setiap hari selama 3 hari atau 10m / kg pada hari ke-1, diikuti dengan 5 mg / kg pada hari ke-2-5.

Gonore tanpa komplikasi

Dewasa: 1g atau 2g diambil sebagai dos tunggal dalam kombinasi dengan ceftriaxone.

Faringitis, Tonsillitis

Kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun diberi penggantungan pelepasan segera: 12 mg / kg selama 5 hari.

Adakah azithromycin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) mengklasifikasikan ubat ini dalam kategori B. Iaitu, kajian pada haiwan eksperimen tidak menunjukkan risiko bahaya janin tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Persediaan oral, suntikan, atau titisan mata tidak boleh diberikan kepada wanita hamil, kecuali jika diarahkan oleh doktor.

Wanita hamil dan menyusui harus berjumpa lebih lanjut dengan doktor mereka sekiranya mereka ingin mengambil ubat ini.

Apakah kesan sampingan azithromycin yang mungkin?

Kesan sampingan berikut biasanya jarang berlaku. Walau bagaimanapun, jika gejala kesan sampingan muncul selepas anda mengambil ubat ini, hentikan penggunaannya dengan segera dan berjumpa dengan doktor anda lebih lanjut.

Kesan sampingan umum azithromycin:

 • Sakit perut
 • Cirit-birit
 • Mual, muntah berterusan
 • Gangguan pendengaran
 • Gangguan visual, seperti kelopak mata yang terkulai atau penglihatan kabur
 • Kesukaran bercakap dan menelan
 • kelemahan otot
 • Keletihan yang tidak biasa
 • Kekejangan perut yang teruk
 • Air kencing gelap
 • Kulit menguning

Kesan sampingan yang jarang berlaku:

 • Denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur
 • Pening teruk, malah vertigo
 • Pengsan
 • Najis dan darah berlendir
 • Kesukaran bernafas
 • Penggunaan ubat jangka panjang atau berulang boleh menyebabkan luka pada kanker atau jangkitan yis.
 • Gejala reaksi alergi yang serius, seperti demam yang tidak hilang, kelenjar getah bening bengkak, ruam, gatal-gatal, dan bengkak (terutama pada muka, lidah, atau tekak)

Amaran dan perhatian

Penggunaan ubat mesti dihabiskan walaupun gejala penyakit telah sembuh. Menghentikan ubat sebelum dos selesai boleh menyebabkan ketahanan bakteria.

Beritahu doktor anda jika anda atau pernah mengambil digoxin, clarithromycin; atau pengencer darah, seperti warfarin, Coumadin, Jantoven.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit hati, penyakit buah pinggang, myasthenia gravis, gangguan irama jantung, tahap kalium darah rendah, atau mempunyai sindrom QT yang panjang (anda atau keluarga anda).

Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sekiranya anda hamil atau menyusu.

Azithromycin tidak boleh diberikan jangka panjang kepada pesakit kanser darah atau kelenjar getah bening yang menjalani pemindahan sel stem hematopoietik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!