Kesihatan

Kekejangan perut semasa mengandung, apakah perkara yang perlu diperhatikan?

Kekejangan perut semasa kehamilan adalah perkara biasa. Biasanya dalam keadaan kekejangan ringan, wanita hamil tidak perlu risau. Biasanya anda hanya perlu berehat atau menukar posisi untuk menghilangkan kekejangan.

Salah satu penyebab kekejangan yang paling biasa adalah kerana peregangan ligamen. Regangan ini berlaku untuk menyokong ruang janin yang tumbuh.

Selain itu terdapat beberapa sebab lain yang menyebabkan kekejangan. Baiklah, mari lihat maklumat lengkap di bawah:

Penyebab kekejangan perut semasa kehamilan

Kekejangan perut semasa kehamilan boleh berlaku sepanjang trimester. Pada trimester pertama dan kedua kekejangan berlaku sebagai bentuk penyesuaian badan. Otot-otot rahim meregang dan membuat wanita hamil merasakan kedua-dua bahagian perut ditarik.

Ini boleh menyebabkan sakit perut. Di samping itu, terdapat pelbagai sebab lain yang boleh membuat wanita hamil rentan terhadap kekejangan, iaitu:

Tindak balas badan terhadap kehamilan

Selain regangan otot, pada awal kehamilan wanita hamil biasanya akan mengalami sembelit atau sembelit. Perubahan hormon pada wanita hamil yang biasanya mencetuskan sembelit juga boleh menyebabkan kekejangan perut, anda tahu.

Selain kehamilan awal, sembelit juga biasa terjadi pada trimester ketiga, ketika rahim memberi tekanan tambahan pada usus.

Sekiranya kekejangan perut disebabkan oleh sembelit, biasanya akan disertai dengan gejala seperti kembung dan kembung.

Berlaku selepas hubungan seksual

Wanita hamil pada dasarnya masih dapat melakukan hubungan seks sehingga sebelum melahirkan, tetapi ada juga yang benar-benar mengalami kekejangan perut selepas itu. Rasa kekejangan biasanya ringan.

Bagi sesetengah wanita hamil, aktiviti seksual akan terasa berbeza dan boleh menyebabkan kekejangan atau kontraksi ringan. Sekiranya ia terus berlaku dan membuat anda tidak selesa, segeralah berjumpa dengan pakar obstetrik anda.

Janin yang sedang tumbuh

Kehamilan pada trimester ketiga akan membuat wanita hamil merasa tekanan pada pelvis. Ini menunjukkan janin sedang tumbuh dan berkembang. Keadaan ini juga membolehkan ibu hamil merasa kekejangan ketika berjalan kerana kedudukan bayi di dalam perut.

Ini adalah perkara semula jadi. Tetapi perlu diingat, jika kekejangan berterusan dan bertambah teruk, anda harus berjumpa doktor.

Kekejangan perut semasa mengandung, adakah ia berbahaya atau tidak?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, secara amnya kekejangan perut semasa mengandung tidak berbahaya dan tidak perlu dibimbangkan. Namun, ada syarat-syarat tertentu yang perlu digarisbawahi mengenai kekejangan.

Contohnya, kekejangan yang disertai dengan darah atau bintik-bintik pendarahan, kekejangan yang berlaku di bahagian kanan atas perut, dan kekejangan yang semakin teruk pada trimester ketiga. Jenis kekejangan ini boleh menjadi tanda keadaan berikut:

Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik adalah kehamilan di luar rahim atau rahim. Sekiranya anda mengalaminya, maka janin tidak dapat dijaga dan perlu dilakukan pembedahan atau membersihkan rahim. Gejala yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Sakit, kekejangan perut dan pendarahan
 • Sakit di bahu
 • Ketidakselesaan ketika membuang air kecil atau buang air besar

Keguguran

Sekiranya anda mengalami kekejangan, kesakitan dan pendarahan yang teruk, ini mungkin merupakan gejala keguguran. Selalunya berlaku sebelum 24 minggu kehamilan. Tetapi ada juga kes di mana kehamilan dapat disimpan dan berterusan. Segera hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami simptom yang dinyatakan di atas.

Preeklampsia

Kekejangan perut adalah normal, tetapi jika seorang wanita hamil juga merasakan sakit di bahagian kanan atas perut secara berterusan, itu boleh menjadi tanda preeklamsia.

Preeklampsia adalah tekanan darah tinggi yang berlaku semasa kehamilan. Biasanya berlaku selepas 20 minggu kehamilan atau kadang-kadang boleh berlaku ketika bayi telah dilahirkan. Berhati-hatilah jika wanita hamil mengalami kekejangan disertai dengan gejala lain seperti:

 • Gangguan visual
 • Sakit kepala yang teruk
 • Kaki, tangan dan muka bengkak

Persalinan pramatang

Kekejangan berterusan yang semakin teruk pada trimester ketiga boleh menyebabkan ibu melahirkan sebelum waktunya. Oleh itu, anda mesti berhati-hati dan hubungi doktor anda jika anda mengalaminya untuk pemantauan.

Gangguan plasenta

Ini adalah keadaan apabila plasenta berpisah sebelum bayi dilahirkan. Ini akan mengakibatkan kekejangan disertai dengan pendarahan berat. Ini berbahaya bagi ibu dan bayi. Segera minta pertolongan untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Jangkitan saluran kencing

Ini adalah gangguan kesihatan yang biasa terjadi pada wanita hamil yang menyebabkan kekejangan. Namun, dalam kes tertentu, jangkitan saluran kencing akan menyebabkan rasa tidak selesa atau sakit ketika membuang air kecil.

Cara mengatasi kekejangan perut semasa mengandung

Sekiranya anda mengalami kekejangan yang disertai dengan gejala berbahaya seperti pendarahan, kesakitan yang berlebihan atau ketidakselesaan yang berlebihan, wanita hamil harus segera meminta pertolongan dari profesional kesihatan terdekat.

Walau bagaimanapun, jika anda hanya mengalami kekejangan ringan, wanita hamil boleh melakukan perkara berikut:

 • Tukar kedudukan agar lebih santai
 • Elakkan kedudukan yang menyebabkan kekejangan
 • Mandi dengan air suam sebelum tidur
 • Luangkan masa untuk berehat jika anda perlu melakukan banyak aktiviti
 • Menggunakan korset sokongan kehamilan juga dapat menjadikan ibu lebih selesa, sehingga mengurangkan kemungkinan kekejangan.

Sekiranya anda ragu-ragu mengenai keadaan kehamilan, selalu berbincang dengan pakar obstetrik anda. Lakukan yang terbaik untuk kesihatan ibu dan juga si kecil di dalam kandungan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan kehamilan, anda juga boleh berjumpa doktor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!