Kesihatan

Selalunya Pening Semasa Kehamilan? Cuba Atasi Dengan Cara Ini

Salah satu keadaan yang sering dialami ibu semasa mengandung adalah pening. Ini biasa berlaku pada awal kehamilan kerana perubahan hormon.

Peningkatan pengeluaran hormon progesteron menyebabkan aliran darah lebih fokus pada pertumbuhan bayi. Akibatnya, tekanan darah menurun dan bekalan darah ke otak anda berkurang.

Keadaan ini mendorong Moms mengalami pening. Jadi adakah pening semasa kehamilan adalah normal? Atau mungkinkah itu tanda bahaya? Ayuh, lihat ulasan di bawah.

Adakah pening semasa kehamilan normal?

Pada awal kehamilan, peningkatan hormon menyebabkan saluran darah melebar, yang boleh menyebabkan pening. Gejala-gejala ini boleh bertambah baik atau bertambah buruk semasa kehamilan berlangsung.

Hormon kehamilan manusia meningkat gonadotropin korionik boleh menyebabkan pening, juga loya, yang biasanya bertambah baik pada akhir trimester pertama.

Pertumbuhan janin yang mengisi perut dan mendorong organ lain juga boleh menjadikan gejala pening menjadi lebih teruk. Perubahan kadar gula darah juga boleh menyebabkan pening sepanjang kehamilan.

Pada awal kehamilan, beberapa wanita mendapati bahawa ketika gula darah mereka rendah, atau mereka lapar, mereka merasa pening, gemetar, atau mual.

Menjelang akhir trimester kedua, tubuh berjuang untuk membuat dan menggunakan insulin. Masalah ini boleh menyebabkan diabetes gestasi, yang mungkin membuat beberapa wanita merasa pening.

Punca pening semasa kehamilan

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan anda merasa pening semasa hamil. Bermula dari perubahan hormon, kelaparan, hingga masalah saluran darah.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniBerikut adalah beberapa penyebab pening yang harus anda ketahui semasa mengandung:

1. Pelebaran saluran darah

Semasa mengandung, badan anda akan menghasilkan hormon, salah satunya adalah hormon relaksin. Hormon ini menyebabkan pelebaran saluran darah. Saluran darah yang melebar ini meningkatkan aliran darah ke bayi yang sedang berkembang.

Ini peningkatan aliran darah ke bayi melambatkan bekalan darah ke otak ibu. Kesannya, anda sering mengalami pening semasa melakukan aktiviti atau ketika anda berdiri dengan cepat.

2. sinkop Vasovagal

Sinkop Vasovagal adalah keadaan apabila tekanan darah tiba-tiba turun dan menyebabkan pening dan pingsan. Keadaan ini biasanya berlaku sebagai tindak balas kepada kegelisahan dan tekanan.

Sebilangan wanita mengalami keadaan ini untuk pertama kalinya semasa kehamilan, kerana tekanan yang ditambahkan pada badan. Sebagai contoh, seorang wanita dengan fobia jarum boleh menjadi pening ketika menjalani ujian darah rutin semasa kehamilan.

Keadaan ini mungkin bukan merupakan tanda keadaan perubatan yang serius. Tetapi jika anda mengalami gejala ini, beritahu doktor anda dengan segera untuk memastikan kehamilannya baik-baik saja.

3. Sakit pagi

Mual pada wanita hamil sering menyebabkan gejala pening, mual, muntah, sakit kepala, hingga gabungan gejala ini.

Dalam beberapa kes, sakit pagi Ia boleh menjadi lebih teruk apabila anda berasa lapar. Gejala-gejala ini menjadi lebih kuat semasa trimester pertama dan hilang pada akhir trimester pertama atau kedua kehamilan.

Wanita hamil yang sering mengalami sakit pagi dan muntah secara berkala boleh mengalami gejala hiperemesis gravidarum. Keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi dehidrasi dan kehamilan, dan sering berlaku sepanjang kehamilan.

Sekiranya Ibu sering mengalami sakit pagi dan muntah pada waktu pagi, dan mengalami penurunan berat badan. Pastikan selalu berjumpa doktor.

4. Daya tahan insulin

Insulin adalah hormon yang berfungsi mencerna glukosa dalam darah dan kemudian mengubahnya menjadi tenaga. Wanita hamil cenderung menghidap diabetes semasa kehamilan, juga dikenal sebagai diabetes kehamilan.

Ini kerana semasa kehamilan tubuh anda menghasilkan hormon yang mempengaruhi tindakan insulin, dan menjadikan tubuh anda tahan terhadap insulin.

Sebilangan wanita hamil dengan diabetes kehamilan mengalami gejala pening ketika mereka lapar, ketika kadar gula darah tinggi, atau ketika ubat diabetes yang mereka ambil menyebabkan gula darah mereka turun.

5. Kuasa tambahan

Pada akhir kehamilan, rahim yang mengembang dapat memberi tekanan pada organ lain di perut, termasuk paru-paru. Tekanan ini dapat menyukarkan paru-paru mengembang sepenuhnya ketika bernafas.

Walaupun paru-paru sukar bernafas, tubuh memerlukan lebih banyak oksigen semasa kehamilan. Oleh kerana itu, wanita hamil mungkin merasa pening ketika bersenam, menarik nafas lega, atau terlalu panas.

6. Lapar

Semasa trimester kedua dan ketiga kehamilan, anda memerlukan lebih banyak kalori untuk menyokong badan anda sendiri dan juga janin.

Oleh itu, gejala pening sering dialami oleh wanita hamil yang lapar. Apabila glukosa darah turun, pening mungkin meningkat.

Cara mengatasi pening semasa mengandung

Gejala pening yang anda alami tidak boleh dipandang rendah. Oleh itu, jangan ragu untuk berunding dan mengelakkan aktiviti yang mungkin memudaratkan.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi gejala pening semasa kehamilan:

  • Pertama, apabila anda merasakan gejala pening, berehat seketika agar anda tidak pingsan. Berbaring dengan kaki diangkat sehingga aliran darah ke kepala anda dapat meningkat.
  • Jangan terburu-buru.Apabila anda ingin bangun dari posisi tidur atau duduk, jangan berdiri terlalu cepat. Kerana boleh mencetuskan gejala pening.
  • Pastikan anda makan makanan yang sihat dan seimbang dengan campuran protein dan karbohidrat kompleks (seperti roti gandum atau pasta) dalam setiap hidangan untuk memastikan tahap gula darah anda stabil.
  • Tidak ada yang salah dengan makan makanan ringan, untuk mengelakkan tahap gula dalam darah turun. Tetapi pastikan Ibu memilih makanan ringan yang sihat. Boleh menjadi kepingan buah atau biskut gandum.
  • Pastikan anda mendapat cukup cecair untuk mengelakkan dehidrasi. Pening juga boleh menjadi tanda dehidrasi. Cuba minum sekitar 12 hingga 13 gelas cecair sehari, dan lebih banyak lagi jika panas atau selepas bersenam.
  • Jangan berbaring di belakang anda. Pada trimester kedua dan ketiga, anda harus mengelakkan tidur di punggung. Kerana rahim yang tumbuh dapat menekan vena cava yang menyebabkan pening.
  • Jangan lupa untuk mendapatkan udara segar, jangan terperangkap di dalam ruangan yang panas dan penuh sesak kerana ia boleh menyebabkan pening. Cuba berjalan lima minit di luar setiap jam atau lebih.

Anda harus selalu membincangkan pening dan gejala lain dengan doktor anda. Dalam beberapa kes, anda mungkin memerlukan rawatan perubatan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!