Kesihatan

5 Langkah Pertolongan Cemas Ketika Terjebak dengan Kuku Berkarat

Menjerat kuku berkarat adalah sesuatu yang perlu diperhatikan. Kerana, ketika ini terjadi, perlu mendapatkan perawatan secepat mungkin untuk mencegah jangkitan. Jadi, apa yang perlu dilakukan apabila kuku berkarat menusuk kaki anda? Apa bahaya jika tidak diatasi dengan segera?

Baca juga: Inilah cara merawat luka sehingga tidak meninggalkan bekas luka pada kulit

Pertolongan cemas yang perlu dilakukan apabila dicucuk oleh kuku yang berkarat

Bukan hanya boleh menyebabkan kesakitan atau menyukarkan anda berjalan, ketika anda dicucuk oleh kuku yang berkarat, anda mesti segera memberikan pertolongan cemas. Lebih-lebih lagi, kuku berkarat dapat membawa kotoran di dalam kaki anda.

Berikut adalah beberapa pertolongan cemas apabila dicucuk oleh kuku berkarat yang perlu anda ketahui.

1. Basuh tangan anda

Mencuci tangan adalah perkara penting yang harus anda lakukan ketika anda ingin merawat sebarang luka. Ini kerana kuman dan bakteria dapat memasuki tubuh melalui luka.

Bersihkan tangan anda dengan sabun dan air suam sekurang-kurangnya 20 saat, kemudian keringkan tangan anda dengan kain bersih.

2. Hentikan pendarahan

Apabila kuku ditikam dan menyebabkan pendarahan, berikan tekanan lembut pada luka untuk menghentikan pendarahan. Sebaiknya gunakan pembalut atau kain yang bersih semasa melakukan ini.

Ingat, jangan terlalu menekannya. Ini kerana ia boleh menjadikan kesakitan dan pendarahan menjadi lebih teruk.

3. Bersihkan luka

Kuku yang tersangkut ke tanah boleh mengandungi bakteria yang dapat membuat anda sakit. Membersihkan luka dengan betul adalah langkah penting yang harus anda ambil untuk mencegah komplikasi serius, seperti tetanus atau jangkitan bakteria.

Perlu diingat, bakteria penyebab tetanus dapat dijumpai dalam kotoran, debu, atau kotoran haiwan. Oleh itu, membersihkan luka secepat mungkin setelah dicucuk oleh kuku adalah penting.

Untuk membersihkan luka dengan betul, mulakan dengan membilas luka dengan air bersih selama kira-kira 5 hingga 10 minit. Sekiranya kotoran masih ada di luka, anda boleh menggunakan pinset yang telah dibersihkan dengan alkohol terlebih dahulu untuk membersihkan kotoran yang tertinggal.

Cara lain yang boleh anda lakukan untuk membersihkan kotoran yang tertinggal adalah dengan menggunakan kain lap yang bersih. Kemudian, bersihkan luka dan kulit di sekitar luka dengan menggunakan air, sabun, dan kain bersih.

4. Sapukan krim antibiotik

Setelah membersihkan luka yang disebabkan oleh kuku berkarat, langkah selanjutnya adalah menggunakan krim antibiotik. Sapukan lapisan nipis krim antibiotik atau salap seperti Neosporin.

Apabila anda perlu menukar pembalut, cuci luka lagi dan pakai semula krim antibiotik.

5. Membalut luka

Tutup luka dengan pembalut yang bersih. Ia digunakan untuk melindungi luka dari kotoran dan menjaga kebersihannya. Sebelum mengganti luka, tunggu pendarahan berhenti. Tukar pembalut sekurang-kurangnya sekali sehari selepas mandi.

Adakah ditusuk oleh kuku berkarat berbahaya?

Luka tusukan kuku mungkin kelihatan kecil, tetapi dapat menembusi jauh ke dalam kulit, yang dapat meningkatkan risiko jangkitan. Sekiranya kuku tercemar dengan kotoran, luka kotor atau luka dalaman, ini harus segera mendapatkan bantuan perubatan.

Malah melancarkan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini, American College of Foot and Ankle Surgeons menasihati seseorang untuk mendapatkan rawatan perubatan dengan segera dalam masa 24 jam setelah menginjak kuku.

Seperti yang anda ketahui, menginjak kuku dapat mendorong kotoran atau bakteria ke kaki anda. Walaupun anda telah membersihkan luka dengan teliti atau luka kelihatan kecil, risiko jangkitan masih ada, terutama jika anda menginjak kuku yang berkarat.

Tanda-tanda jangkitan

Paling awal, jangkitan boleh berkembang dua hari setelah kuku dicucuk. Beberapa tanda jangkitan termasuk:

  • Sakit
  • Keradangan
  • Bengkak
  • Pus keluar dari luka
  • Demam
  • Kemerahan luka

Sebaiknya jangan tunggu sehingga gejala jangkitan muncul untuk mendapatkan rawatan perubatan. Kerana cara terbaik untuk mencegah jangkitan adalah dengan merawatnya lebih awal.

Baca juga: Tetanus

Adakah tusukan kuku berkarat menyebabkan tetanus?

Salah satu kebimbangan terbesar untuk dicucuk oleh kuku berkarat adalah tetanus. Tetanus adalah jangkitan serius yang disebabkan oleh bakteria Clostridium tetani. Bakteria ini dapat dijumpai di tanah, debu, atau kotoran.

Dr. William Schaffner, pakar penyakit berjangkit di Universiti Vanderbilt mengatakan bahawa bakteria tetanus dapat menjangkiti tubuh melalui luka terbuka, terutama luka dalam yang dapat menembusi kulit.

Apa-apa objek yang mengandungi bakteria, baik berkarat atau tidak, yang menembusi kulit dapat memberikan bukaan bagi bakteria memasuki tubuh, yang boleh menyebabkan tetanus.

Tetanus sendiri dapat dicegah dengan vaksinasi. Walaupun terdapat pelbagai jenis luka tusukan, jika anda tidak dapat mengingati kali terakhir anda mendapat penggalak tetanus atau suntikan penggalak sudah lebih dari 10 tahun, anda mesti berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan suntikan penggalak.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.