Kesihatan

Membuat Anda Tidak Percaya, Bukankah Pembedahan Kantung Mata Berbahaya?

Kantung mata yang semakin terkulai membuat anda tidak yakin. Berbagai cara diterapkan untuk berusaha menghilangkan atau setidaknya menyamarkannya. Adakah berbahaya untuk membuang kantung mata dengan pembedahan?

Kantung mata adalah bahagian mata yang terbentuk kerana usia, keletihan, tekanan, atau kurang tidur. Untuk keadaan awal, kantung mata dapat diatasi dengan memampatkan bahagian bawah mata atau memperbaiki waktu tidur.

Tetapi dalam keadaan yang sangat teruk dan mengganggu, anda boleh berjumpa doktor untuk melakukan pembedahan membuang kantung mata.

Baca Juga: Jangan Takut Kelesuan, Ini Petua Diet Selamat Semasa Berpuasa

Apakah persediaan untuk pembedahan kantung mata?

Kantung mata yang semakin teruk boleh menjalani pembedahan. Foto: //www.shutterstock.com

Sekiranya kantung mata anda telah memasuki tahap yang teruk dan anda ingin melakukan pembedahan kantung mata, perkara berbahaya mungkin berlaku seperti komplikasi atau jangkitan selepas operasi.

Tetapi anda boleh mempertimbangkan semula dengan mengetahui semua peringkat dan persiapan untuk pembedahan kantung mata, iaitu:

  1. Mencari doktor yang tepat untuk melakukan pembedahan, anda harus membuat beberapa pertimbangan agar anda dapat mendapatkan nasihat terbaik sebelum melakukan pembedahan.
  2. Sediakan kos operasi. Kos pembedahan kantung mata pada masa ini adalah antara 12-25 juta.
  3. Lakukan rundingan niaga hadapan sebelum operasi dijalankan, untuk melihat keadaan di mana badan anda, terutama di kawasan mata, bersedia untuk menjalani pembedahan.
  4. Berhenti merokok.
  5. Proses operasi berlangsung selama 90 minit di bawah anestesia tempatan, doktor akan membuat sayatan dan mengambil lebihan kulit di bawah mata, kemudian jahitan semula akan dilakukan pada bahagian tersebut. Perlu 1 minggu untuk menanggalkan pembalut dan jahitan.
  6. Penjagaan selepas operasi dijalankan selama kira-kira 1 bulan, dan anda harus kembali ke doktor untuk mendapatkan kawalan agar dapat melihat bagaimana hasil operasi tersebut.

Operasi ini sangat digalakkan jika penglihatannya sangat mengganggu. Namun, jika masih dapat ditangani, akan lebih mudah sekiranya rawatan menggunakan kaedah pemampatan konvensional.

Beberapa hospital juga menyediakan teknologi laser untuk mengurangkan kantung mata dengan risiko yang lebih rendah dan masa penyembuhan yang lebih cepat.

Apakah kesan pembedahan kantung mata?

Kesan pembedahan. Foto: //pixabay.com

Harus diingat bahawa kesan operasi ini dapat ditangani dengan cepat dan ada yang memerlukan masa.Kesan yang mungkin berlaku adalah:

  • Berdarah

Pendarahan ini boleh disebabkan oleh tidak menutup luka pasca operasi dengan betul.

  • Bengkak

Pembengkakan ini berlaku kerana bahagian mata yang meradang, ini adalah perkara biasa yang berlaku semasa pembedahan, anda boleh memampatkannya dengan kompres sejuk dan tidur dengan bantal tinggi juga dapat membantu mengurangkan bengkak.

  • Mata letih dengan mudah

Mata akan berasa letih dengan mudah selepas pembedahan untuk beberapa waktu. Anda harus banyak berehat dan mengelakkan membaca buku atau melihat skrin WL terlalu kerap semasa penyembuhan.

  • Sensitif terhadap cahaya

Ini juga boleh berlaku selepas pembedahan. Elakkan keluar dari rumah pada hari yang panas, pakai cermin mata UV atau payung sebagai pelindung mata jika anda dikehendaki meninggalkan rumah pada siang hari.

Apa yang perlu dilakukan selepas pembedahan?

Mengekalkan corak tidur yang baik dan menguruskan tekanan untuk penyembuhan pasca operasi. Sumber Foto: //ridikul.hu/

Secara amnya, rawatan pasca operasi ini akan memakan masa 10 hari. Tetapi boleh menjadi lebih cepat jika anda tidak mengalami jangkitan dan selalu menjaga keadaan mata anda seperti yang disarankan oleh doktor anda.

Setelah melalui krisis rawatan, anda boleh terus maju. Jangan lupa untuk selalu menjaga kesihatan mata dengan memakan makanan berkhasiat dan selalu menjaga kebersihan di sekitar kawasan mata untuk mengelakkan bakteria berbahaya.

Mengekalkan corak tidur dan mengawal tahap tekanan juga akan sangat membantu kakak anda untuk tidak lagi menambahkan kantung mata.