Kesihatan

Adakah Minyak Masak Harian Anda Sihat? Periksa jenis mana yang disyorkan dan mana yang tidak

Sekiranya anda selalu berfikir bahawa satu-satunya minyak masak yang sihat adalah minyak zaitun, maka anda salah. Minyak zaitun adalah salah satu pilihan minyak masak yang paling sihat, tetapi bukan satu-satunya pilihan.

Anda juga mesti perhatikan harga minyak di pasaran yang berlainan. Anda mungkin bertanya apa perbezaan antara mereka. Sekiranya anda ingin tahu minyak masak mana yang paling sihat, anda mesti membaca artikel ini hingga akhir.

Baca juga: Jangan lupa diundang untuk berbual, ini adalah perkembangan janin 6 bulan yang menjadikan ibu lebih menyukainya

Apakah minyak masak yang paling sihat?

Minyak masak boleh dikategorikan sebagai minyak masak yang sihat jika memperhatikan dua faktor, iaitu kandungan lemak tepu dan titik pembakaran minyak. Titik pembakaran minyak adalah suhu di mana minyak mula naik dan kehilangan integriti.

Sekiranya minyak mula merokok dan melebihi suhu itu, ia dapat melepaskan bahan kimia yang memberi rasa pahit kepada makanan dan keadaan ini juga menyebabkan pembentukan radikal bebas yang boleh membahayakan kesihatan.

Mengenai tahap lemak tepu dalam minyak, Garis Panduan Diet USDA untuk Amerika mengesyorkan mengehadkan lemak tepu hingga kurang dari 10 peratus kalori harian. Oleh itu, anda harus memilih minyak dengan kandungan lemak tepu sedikit.

Perhatikan kestabilannya untuk memilih minyak masak yang paling sihat

Semasa memasak dengan api yang tinggi, anda pasti ingin menggunakan minyak yang stabil dan tidak mengoksidakan atau menjadi tengik. Apabila minyak dioksidakan, ia dapat membentuk radikal bebas dan sebatian berbahaya yang tentunya tidak baik untuk dimakan.

Faktor yang paling penting dalam menentukan daya tahan minyak terhadap pengoksidaan, baik pada suhu tinggi dan rendah, adalah tahap ketepuan relatif asid lemak di dalamnya.

Lemak tepu hanya mempunyai ikatan tunggal dalam molekul asid lemak. Lemak tak jenuh tunggal mempunyai satu ikatan berganda dan lemak tak jenuh ganda mempunyai dua ikatan atau lebih. Ikatan berganda ini bersifat kimia reaktif dan sensitif terhadap haba.

Lemak tepu dan lemak tak jenuh tunggal cukup tahan panas, tetapi minyak yang tinggi lemak tak jenuh ganda harus dielakkan untuk dimasak.

Kestabilan minyak masak. Foto www.harvard-health.com

Jenis minyak masak yang paling sihat

Menurut American Heart Association (AHA) jenis minyak yang tepat boleh menjadi sumber lemak sihat, yang diperlukan oleh tubuh. Beberapa jenis minyak masak yang paling sihat yang boleh anda gunakan termasuk:

1. Minyak zaitun

Minyak zaitun diketahui kaya dengan asid lemak tak jenuh tunggal dan antioksidan.

Kajian 2014 yang diterbitkan di Pubmed.gov mendapati bahawa asid lemak tak jenuh tunggal dalam minyak zaitun dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan strok.

Minyak zaitun extra virgin mempunyai titik asap yang agak rendah, menjadikannya baik untuk menumis dengan api sederhana atau memanggang di bawah suhu tersebut. Ia juga merupakan tambahan yang bagus untuk persalinan kerana rasanya yang pedas.

2. Minyak alpukat

Minyak ini, berasal dari daging alpukat yang ditekan, mempunyai rasa ringan dan titik asap yang tinggi menjadikannya sempurna untuk hampir semua tujuan memasak di dapur.

Minyak alpukat mempunyai salah satu tahap lemak tak jenuh tunggal yang tinggi dari semua minyak, dan juga rendah lemak tak jenuh ganda.

Minyak ini cenderung sedikit lebih mahal, tetapi banyak jenama menawarkannya dalam botol semburan sehingga anda dapat mengawal berapa banyak yang anda gunakan semasa memasak.

3. Minyak bijan

Minyak wijen kaya dengan lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda, tetapi juga rendah lemak tepu. Minyak ini mengandungi sesamol dan sesamin yang merupakan antioksidan kuat. Minyak wijen juga berpotensi menurunkan tekanan darah.

4. Minyak lilin

Minyak ini mengandungi lemak tak jenuh tunggal, minyak hazelnut mempunyai titik asap yang tinggi dan sesuai untuk suhu ketuhar yang tinggi. Seperti minyak alpukat, minyak hazelnut juga memberikan bonus tambahan beberapa vitamin E.

5. Minyak kacang

Minyak kacang terdiri dari lemak tak jenuh tunggal, minyak kacang mempunyai titik asap yang tinggi dan dapat digunakan untuk semua jenis masakan.

Malangnya, minyak ini boleh menyebabkan semua hidangan terasa seperti kacang. Oleh itu mungkin anda akan berfikir dua kali untuk menggunakan minyak jenis ini untuk memasak.

6. Minyak Canola

Minyak ini kebanyakannya lemak tak jenuh dan mempunyai titik asap yang tinggi, menjadikannya pilihan serba boleh untuk memasak. Sekiranya anda mahukan sesuatu yang digoreng, minyak canola boleh menjadi pilihan.

7. Minyak Alga

Minyak ganggang atau minyak alga mengandungi banyak antioksidan dan mempunyai titik asap yang tinggi. Oleh kerana rasa netral, minyak ini dapat digunakan dalam hampir semua jenis masakan.

Perhatikan bahawa minyak alga agak baru di pasaran, jadi minyaknya cenderung lebih mahal daripada minyak lain.

Baca Juga: Perkembangan Bayi 3 Bulan: Ibu Mula Tidur Dengan Baik!

Jenis minyak masak yang harus dielakkan

Terdapat beberapa jenis minyak yang harus anda hadkan atau hindari penggunaannya kerana penggunaan berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan. Antara lain adalah:

1. Minyak kelapa

Minyak kelapa mempunyai kandungan lemak tepu yang tinggi. Minyak kelapa mempunyai sejumlah besar asid lemak rantai sederhana, yang lebih sukar bagi tubuh untuk berubah menjadi lemak tersimpan. Mereka yang mempunyai kolesterol tinggi harus mengelakkan minyak kelapa.

2. Kelapa sawit

Minyak sawit juga tinggi lemak tepu. Orang yang berisiko mendapat penyakit jantung, pesakit kencing manis harus memerhatikan pengambilan lemak tepu mereka dengan berhati-hati dan mengelakkan sumber lemak seperti minyak sawit.

3. Minyak berlabel "sebahagian hidrogenasi"

Minyak hidrogenasi separa adalah minyak dengan kandungan lemak trans. Lemak ini dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Jadi, itu adalah beberapa jenis minyak masak sihat yang boleh anda gunakan. Pemilihan minyak masak yang betul dapat mempengaruhi makanan yang anda makan setiap hari sihat setelah dimasak menggunakan minyak itu.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan kesihatan yang lain, sila berbincang terus dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!