Kesihatan

Waspada Pemain Dalam Talian! Penyakit tangan ini menggegarkan anda

Teknologi tidak hanya digunakan untuk memproses sumber semula jadi. Tetapi ia juga digunakan untuk mencari hiburan, salah satunya adalah permainan dalam talian. Malangnya, penyakit yang disebabkan oleh bermain permainan dalam talian juga sering mengekang mereka yang ketagih dengan permainan dalam talian.

Permainan dalam talian kini menjadi pengisi masa lapang pada zaman ini. Permainan dalam talian bukan sahaja dimainkan oleh kanak-kanak tetapi orang dewasa.

Ternyata bermain dalam talian terlalu kerap dapat membuat tangan anda mendapat Carpal Tunnel Syndrome (CTS).

Baca Juga: Hati-hati, 4 Penyakit Ini Menyasarkan Pekerja Pejabat

Penyakit yang disebabkan oleh bermain permainan dalam talian, sindrom terowong karpal

Penyakit yang disebabkan oleh bermain permainan dalam talian umumnya menyerang tangan. Foto: //handsforliving.com/

Sindrom terowong karpal adalah kumpulan tanda dan gejala yang berlaku kerana penyempitan saraf median di terowong karpal.

Sindrom terowong karpal biasanya paling kerap menyerang pergelangan tangan sehingga jari tangan yang dominan digunakan untuk melakukan aktiviti harian, tetapi ada kemungkinan kedua pergelangan tangan juga terkena.

Gejala sindrom carpal tunnel

Kesakitan dan kesemutan di pergelangan tangan boleh menjadi gejala CTS. Foto: //www.shutterstock.com

Umumnya, gejala yang terdapat pada sindrom karpal terowongan boleh menyerupai,

-Sakit di pergelangan tangan

-Semutan di pergelangan tangan

- Kelemahan otot pergelangan tangan

- Kebas di pergelangan tangan dan kesakitan, terutamanya pada waktu malam

Pergerakan berulang-ulang kecil yang lebih kerap seperti membengkokkan dan memutar pergelangan tangan terlalu lama untuk waktu yang lama dan menaip tidak dalam kedudukan yang ergonomik, rasa sakit akan bertambah.

Baca juga: Cara meningkatkan imuniti ketika berpuasa agar anda tidak mudah sakit

Mengendalikan sindrom carpal tunnel, penyakit yang disebabkan oleh bermain permainan dalam talian

Ketagihan bermain permainan dalam talian menyebabkan penyakit CTS. Foto: //www.shutterstock.com

Untuk mengurangkan kesakitan pada sindrom karpal, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan, seperti:

  • Ambil ubat sakit seperti ibuprofen jika diperlukan.
  • Anda harus mengelakkan membengkokkan dan memutar pergelangan tangan berulang kali untuk jangka masa yang panjang.
  • Tindakan operasi

Menurut American Academic of Orthopedic Surgeons, anda boleh melakukan senaman glading saraf yang mana anda boleh berjumpa dengan pakar bedah ortopedik anda terlebih dahulu.

  • Rehatkan pergelangan tangan lebih kerap jika terlalu aktif untuk mengelakkan tekanan.
  • Menggunakan serpihan yang boleh didapati di farmasi terdekat dan dipakai di pergelangan tangan ketika tidur.
  • Cuba tidur dengan pergelangan tangan lurus.
  • Mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Bersenam untuk kekal kuat dan fleksibel.

Kesan bermain permainan

Permainan dalam talian sememangnya menjadi pilihan bagi banyak orang untuk menghabiskan masa atau bahkan melepaskan tekanan. Selain boleh menyebabkan penyakit CTS, permainan dalam talian juga boleh menyebabkan beberapa kesan.

Namun, yang perlu anda ketahui ialah permainan dalam talian boleh memberi kesan positif dan negatif.

Berikut adalah penjelasan penuh mengenai kesan bermain permainan.

Kesan positif bermain permainan

Di sebalik keseronokan yang ditawarkan permainan dalam talian, terdapat beberapa kesan permainan positif yang dapat diperoleh hanya dengan bermain permainan dalam talian, ini termasuk:

Meningkatkan fungsi kognitif

Para pemain, dapat meningkatkan fungsi kognitif mereka dengan bermain permainan dalam talian. Gabungan fokus dengan gelombang neurotransmitter akan menguatkan rangkaian saraf yang membentuk otak.

Membuat keputusan dan ketepatan

Pemain diminta untuk membuat keputusan yang tepat dan tepat. Ini menyebabkan permainan dalam talian membantu melatih otak membuat keputusan pantas tanpa kehilangan ketepatan.

Meningkatkan koordinasi mata dan tangan

Seseorang yang bermain permainan dalam talian, harus bermain permainan mereka dengan koordinasi mata dan tangan maksimum. Ini dapat menjadikan koordinasi mata pemain dapat ditingkatkan.

Meningkatkan kerja berpasukan

Permainan dalam talian berbilang pemain akan meningkatkan kerja berpasukan di kalangan pemain permainan. Pemain akan menggunakan sebahagian besar kemahiran mereka untuk memenangi permainan.

Kesan negatif bermain permainan

Selain dapat memberi kesan positif, permainan dalam talian juga dapat memberi kesan negatif, terutama bagi seseorang yang kecanduan bermain game. Kesan negatif ini mesti dipertimbangkan kerana boleh membahayakan.

Tingkah laku agresif

Setiap pemain ingin memenangi permainan dan oleh itu ini dapat mengembangkan tingkah laku agresif. Menembak permainan boleh menimbulkan pandangan buruk bagi pemain kerana mereka dapat melihat masyarakat dalam cahaya yang sama.

Bersendirian

Biasanya seseorang yang ketagihan bermain permainan merasa sukar untuk meluangkan masa dengan rakan dan keluarga. Sekiranya ketagihan itu berterusan, mereka boleh bersendirian sepanjang masa.

Menyerap nilai yang salah

Permainan dalam talian dapat mengajar nilai yang salah kepada pemainnya. Ini dapat menjadikan pemain menyerap nilai yang salah ini dalam kehidupan nyata.

Masalah kesihatan

Kesan berbahaya lain dari bermain permainan adalah bahawa ia boleh menyebabkan masalah kesihatan, seperti gangguan mata, otot, kerangka dan postur, mati rasa di bahu, tangan, dan siku, kegemukan, atau bahkan kejang yang boleh membahayakan tubuh.

Prestasi akademik yang buruk

Bermain permainan dalam talian untuk jangka masa panjang akan memberi kesan kepada prestasi akademik. Pemain ketagihan kurang mempunyai masa untuk menumpukan perhatian pada pendidikan dan kerjaya mereka

Keletihan

Keletihan adalah satu lagi kesan negatif yang disebabkan oleh ketagihan bermain permainan dalam talian. Seseorang yang ketagihan bermain permainan dalam talian, sering mengelakkan tidur untuk terus bermain. Ini boleh menyebabkan gangguan tidur.

Diet yang salah

Selain keletihan, seseorang yang kecanduan permainan dalam talian juga dapat mengelakkan makan makanan yang tepat untuk terus bermain permainan. Ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang berkaitan dengan diet.

Bermain permainan sebenarnya sah, tetapi anda harus mengelakkan bermain permainan secara berlebihan kerana boleh menyebabkan ketagihan. Bukan hanya itu, kesan negatif bermain permainan juga boleh dipertimbangkan dengan serius.

Meninggal dunia kerana bermain permainan dalam talian

Ketagihan bermain permainan boleh membahayakan kesihatan. Terdapat beberapa laporan yang mengatakan seseorang mati akibat bermain permainan dalam talian.

Disusun dari CNN Indonesia, pada tahun 2017 seorang lelaki Cina yang menggelarkan dirinya sebagai 'Lonely King' dilaporkan telah meninggal dunia kerana keletihan ketika bermain permainan "King of Glory".

Dia dianggap keletihan kerana memaksa dirinya untuk berjaga hampir setiap malam selama 9 jam penuh, dari bulan Julai hingga awal November.

Lonely King sendiri adalah pemain permainan yang berjaya dan sering menunjukkan kemahiran permainannya berjam-jam setiap hari. Berita kematiannya menjadi tajuk utama di pelbagai media Cina.

Lonely King bukan satu-satunya orang yang mati bermain permainan dalam talian. Dilaporkan dari Kompas.comPada tahun 2019, seorang remaja berusia 17 tahun dari Thailand bernama Piyawat Harikun juga meninggal dunia kerana bermain permainan dalam talian.

Dia ditemui mati di biliknya. Strok yang menimpanya setelah dia menghabiskan sepanjang malam bermain permainan video tanpa henti adalah penyebab utama kematiannya.

Ada soalan lain mengenai masalah ini? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Kesihatan Grab. Doktor yang dipercayai kami sedia membantu anda 24/7.