Kesihatan

6 Petua Berkesan untuk Memilih Serum Wajah untuk Kulit Kering

Kulit kering adalah masalah yang sering diadukan oleh wanita. Kerana, kulit kering menjadikan penampilan kelihatan kusam. Masalah ini dapat diatasi dengan menggunakan serum untuk kulit kering.

Namun, anda tidak boleh memilih serum sahaja. Terutama pada masa ini, terdapat pelbagai jenama kosmetik yang mengeluarkan produk serum. Anda perlu memperhatikan kandungan dalam serum, jangan biarkan serum benar-benar memburukkan keadaan kulit kita.

Oleh itu, agar anda tidak lagi keliru memilih serum yang tepat, bagi anda yang pertama memilih serum untuk kulit kering, periksa ulasan berikut.

Apa itu serum?

Serum. Sumber foto Freepik

Menurut dr. Abigail Waldman, pakar dermatologi dari Sekolah Perubatan Harvard, serum adalah formula pekat yang dapat diserap oleh kulit dengan cepat dan memberikan nutrien khusus untuk merawat masalah kulit, seperti mencegah penuaan kulit.

Terdapat pelbagai kelebihan serum yang sangat baik untuk kulit, seperti menjadikan kulit terhidrasi, menjadikannya lebih cerah, mengurangkan hiperpigmentasi dan memperbaiki tekstur kulit.

Pada keadaan kulit kering, serum sering dikatakan lebih berkesan daripada krim pelembap. Ini kerana molekul serum lebih mudah menembusi kulit dan menghidrat lapisan kulit yang dalam.

Petua memilih serum untuk kulit kering

Pendedahan sinar matahari, kekurangan air minum, dan gaya hidup yang tidak sihat membuat setiap wanita jarang menyedari bahawa ini membuat kulit menjadi kering. Kulit yang tidak kering menjadikannya kurang segar dan kelihatan kusam.

Selain harus mengatasinya dari dalam, anda juga dapat menjaganya dari luar, seperti menggunakan serum untuk kulit kering. Berikut adalah beberapa petua yang perlu anda ketahui, untuk memudahkan anda memilih serum.

1. Serum untuk kulit kering mengandungi asid hyaluronik

Asid hyaluronik diketahui mengikat kelembapan pada kulit. Dalam keadaan kulit kering, bahan ini dapat digunakan untuk meningkatkan kelembapan kulit.

Dr. Shainhouse dalam artikel Serum Wajah Terbaik untuk Kulit Kering menjelaskan bahawa asid hyaluronik juga dapat menjadikan kulit kelihatan lebih lembap dan menghilangkan garis-garis halus dan kedutan.

2. Elakkan serum yang mengandungi alkohol

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit kering, anda harus memastikan serum yang anda pilih tidak mengandungi alkohol. Ini kerana alkohol dapat mengurangkan pengeluaran minyak semula jadi dari kulit anda.

Selain itu, pada kulit kering, alkohol juga boleh menyebabkan kerengsaan. Sehingga kulit menjadi merah dan tentunya akan mengganggu penampilan.

3. Pastikan serum mengandungi antioksidan

Kulit kering cenderung tidak mempunyai lapisan kulit untuk melindungi lapisan kulit di bawahnya. Oleh itu, antioksidan diperlukan oleh kulit kering untuk melindungi lapisan kulit dari pengaruh persekitaran.

Anda boleh mendapatkan kandungan antioksidan yang tinggi dalam vitamin C. Kandungan antioksidan dapat membantu meningkatkan keanjalan kulit dan mengurangkan kedutan melalui rangsangan sintesis kolagen. Ia diperlukan untuk kulit kering anda.

Vitamin C serum mampu meresap ke dalam kulit hingga ke lapisan terdalam sehingga kulit akan lebih lembap dan tahan lebih lama.

Baca juga: Kesan Minum Vitamin C untuk Orang dengan Darah Rendah

4. Perhatikan kandungan emolien dalam serum

Kandungan emolien mengunci kelembapan dan menghaluskan kulit. Bahan ini sangat baik untuk semua jenis kulit, terutama kulit kering. Biasanya, emolien yang paling biasa terdapat dalam produk untuk kulit kering adalah gliserin.

Gliserin berfungsi dengan menyerap air dari luar kulit, kemudian menahan kelembapan pada kulit sehingga kulit tidak terasa kering dan lebih halus.

Gliserin juga dapat melembutkan kulit, menjana semula dan menyuburkan kulit dan dapat mengelakkan keradangan pada kulit sensitif. Untuk hasil yang lebih berkesan hendaklah digunakan selepas mandi.

5. Serum untuk kulit kering tidak menyumbat liang

Pori-pori yang tersumbat akan memburukkan lagi keadaan kulit kering anda, jadi lebih baik mengelakkan serum yang dapat menyumbat liang.

Salah satu jenis serum yang tidak menyumbat liang adalah serum yang kaya dengan asid lemak penting. Asid lemak penting dapat membantu merawat kulit kering.

Kandungan asid lemak penting ini mempunyai struktur yang menyerupai lapisan luar kulit sehingga tidak akan menyumbat liang-liang kulit.

Baca juga: Kulit Kering Membuat Anda Pusing? Ayuh, Lihat Cara Mengatasinya!

6. Pilih serum yang mengandungi vitamin E

Vitamin E dapat membantu kulit mendapatkan semula kelembapan semula jadi, dapat membantu mencegah kulit menjadi kering. Selain itu, vitamin E juga dapat membantu mengekalkan kandungan air di kulit sehingga kulit dapat terasa lebih kenyal dan lembap.

Itulah beberapa petua untuk memilih serum untuk kulit kering, yang mungkin berguna untuk anda. Selain penggunaan serum secara konsisten, untuk mengelakkan kulit kering, cubalah minum air secukupnya (sekurang-kurangnya 2 liter sehari) agar tubuh dan kulit sentiasa terhidrasi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!