Kesihatan

Melihat Masalah Pemakanan di Indonesia, Bolehkah Stunting Memudaratkan Negara?

Tahukah anda bahawa masalah kekurangan zat makanan di kalangan kanak-kanak di bawah umur lima tahun masih menjadi perhatian utama di banyak negara, terutama Indonesia.

Dipetik dari halaman siapa.int, kira-kira 45 peratus kematian pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun berkaitan dengan kekurangan zat makanan.

Apa masalah pemakanan lain yang masih berlaku di Indonesia? Inilah perbincangan penuh

3 Jenis masalah pemakanan di Indonesia

Melancarkan laman web Unicef ​​Indonesia, terdapat 3 masalah pemakanan di Indonesia yang mengancam masa depan jutaan kanak-kanak dan remaja.

Berikut adalah 3 masalah pemakanan di Indonesia yang harus segera diatasi:

1. Stunting (perawakan pendek)

Stunting disebabkan oleh kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan kronik dan penyakit berulang semasa kecil.

Kanak-kanak yang mengalami stunting paling sering dicirikan oleh badan yang lebih pendek daripada kebanyakan kanak-kanak seusia mereka.

Tidak hanya memberi kesan kepada kesihatan fizikal, stunting juga membatasi kemampuan kognitif kanak-kanak secara kekal dan menyebabkan kerosakan jangka panjang.

Baca juga: Untuk berkembang dengan baik, memenuhi pemakanan seimbang untuk remaja

2. Membazirkan (badan kurus)

Masalah kekurangan zat makanan lain di Indonesia ialah tingginya kadar pembaziran pada kanak-kanak. Keadaan pembaziran dicirikan oleh badan kanak-kanak yang sangat kurus.

Membazirkan adalah masalah kekurangan zat makanan yang teruk disebabkan oleh penurunan berat badan yang drastik atau kegagalan dalam proses kenaikan berat badan.

Kanak-kanak yang mengalami masalah pemakanan atau kegemukan mempunyai risiko kematian yang tinggi.

3. Kes kegemukan pada orang dewasa

Bukan hanya kanak-kanak, orang dewasa di Indonesia juga mengalami masalah pemakanan, iaitu berat badan berlebihan atau obes.

Unicef ​​mengatakan jumlah kelebihan berat badan atau kegemukan di Indonesia hampir dua kali ganda dalam 15 tahun terakhir.

Masalah pemakanan ini meningkatkan risiko seseorang menghidap penyakit berbahaya seperti diabetes dan penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok.

Baca Juga: Semua Mengenai Obesiti pada Kanak-kanak dan Bahayanya untuk Kesihatan

Masalah kekurangan zat makanan kanak-kanak di Indonesia

Malnutrisi adalah masalah global, termasuk di Indonesia. Pemenuhan pemakanan yang belum dipenuhi dengan baik sejak di dalam kandungan sehingga bayi dilahirkan boleh menjadi pencetus.

Malnutrisi dapat berupa berat badan rendah yang berkaitan dengan tinggi badan, serta pertumbuhan dan perkembangan yang tidak sebagaimana mestinya.

Salah satu bentuk kekurangan zat makanan yang meluas adalah stunting. Stunting adalah keadaan yang disebabkan oleh kekurangan nutrisi untuk jangka masa yang panjang.

Keadaan ini menyebabkan anak tumbuh lebih pendek daripada kanak-kanak normal seusianya. Di samping itu, kanak-kanak yang mengalami stunting sering juga mempunyai pemikiran yang tertangguh dan dipercayai akibat tidak memenuhi nutrien.

Gejala kekurangan zat makanan pada kanak-kanak

Melaporkan dari halaman nhs.uk, berikut adalah tanda-tanda kekurangan zat makanan:

 • Penurunan berat badan yang tidak disengajakan, penurunan 5% hingga 10 peratus atau lebih berat badan lebih dari 3 hingga 6 bulan
 • Berat rendah
 • Kurang minat untuk makan dan minum
 • Rasa penat sepanjang masa
 • Lemah dan lesu
 • Selalunya sakit dan memerlukan masa yang lama untuk sembuh
 • Pada kanak-kanak, tidak bertambah atau tidak menambah berat badan pada kadar yang diharapkan

Punca kekurangan zat makanan di Indonesia

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kekurangan zat makanan di dunia, termasuk Indonesia.

Masalah kekurangan zat makanan menyebabkan pertumbuhan dan kesihatan terhambat dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, termasuk:

 • Makanan terhad dalam kuantiti, kualiti dan pelbagai
 • Penyakit yang mungkin mempunyai akibat jangka panjang untuk pertumbuhan
 • Jangkitan subklinikal disebabkan oleh pendedahan kepada persekitaran yang tercemar dan kebersihan yang buruk

Stunting di Indonesia

Melancarkan data dari Kementerian Kesehatan Indonesia pada tahun 2018, sekurang-kurangnya 1 dari 3 balita di Indonesia mengalami stunting. Prevalensi stunting di Indonesia berdasarkan hasil Pemantauan Status Pemakanan (PSG) 2016 mencapai 27.5 persen.

Berdasarkan piawaian WHO, kadar prevalensi stunting melebihi 20 peratus dianggap sebagai masalah kronik.

Angka ini juga menjadikan Indonesia berada di puncak kadar aksi terburuk di Asia Tenggara. Negara jiran kita, Malaysia, mempunyai kadar prevalensi hanya 17.2 peratus.

Stunting sangat dipengaruhi oleh pengambilan nutrien yang diperoleh anak pada 1,000 hari pertama kehidupan. Itu bererti sejak dia berada di dalam kandungan sehingga dia berumur 2 tahun.

Punca stunting di Indonesia

Masalah kekurangan zat makanan dalam bentuk stunting di Indonesia telah menjadi perhatian pemerintah. Lebih-lebih lagi, kadar prevalensi meningkat dan jauh dari standard WHO.

Berikut adalah beberapa penyebab masalah pemakanan dalam bentuk stunting di Indonesia:

 • Kekurangan pengambilan nutrien dalam 1,000 hari pertama kehidupan kanak-kanak. Iaitu dari kandungan sehingga usia 24 bulan. Ini boleh dipengaruhi oleh faktor pendidikan ibu, ekonomi, dan sosio-budaya.
 • Kemudahan sanitasi yang buruk
 • Terhad atau kekurangan akses ke air bersih
 • Kebersihan persekitaran yang buruk. Keadaan persekitaran yang kotor dapat menyebabkan tubuh bekerja lebih keras untuk melawan sumber penyakit sehingga penyerapan nutrien terhambat

Bahaya stunting pada kanak-kanak

Masalah kekurangan zat makanan pada kanak-kanak yang terbantut boleh memberi kesan buruk kepada kehidupan mereka, selama-lamanya!

Melancarkan buletin stunting yang diterbitkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia, berikut adalah perbincangan mengenai kesan stunting pada anak-anak.

Kesan jangka pendek:

 • Risiko penyakit meningkat, jadi risiko kematian juga meningkat
 • Perkembangan kognitif, motorik, dan verbal pada kanak-kanak tidak optimum
 • Kos penjagaan kesihatan meningkat

Kesan jangka panjang:

 • Pertumbuhan postur yang tidak optimum ketika kanak-kanak membesar, mereka menjadi lebih pendek daripada standard usia mereka
 • Peningkatan risiko kegemukan dan penyakit lain
 • Kesihatan pembiakan menurun
 • Kapasiti dan prestasi pembelajaran yang kurang optimum semasa waktu persekolahan
 • Produktiviti dan kapasiti kerja yang tidak optimum

Kesan masalah stunting dan pemakanan di Indonesia di negara ini

Menurut laporan Pasukan Nasional untuk Percepatan Pengurangan Kemiskinan (TNP2K), stunting tidak hanya memberi kesan kepada anak. Stunting juga mempunyai kesan jangka panjang terhadap pertumbuhan negara.

Ini kerana produktiviti yang rendah dapat mengakibatkan pertumbuhan ekonomi terhambat yang seterusnya dapat meningkatkan kadar kemiskinan dan meluaskan ketidaksamaan ekonomi.

Cegah stunting

Pemerintah sendiri mempunyai program untuk mengatasi masalah stunting di Indonesia. Program ini dijalankan bermula dari mendidik ibu tentang pentingnya pengambilan nutrien dari kehamilan hingga melahirkan anak.

Dan berbagai program lain yang terdapat dalam Peraturan Menteri Kesehatan Nomor 39 Tahun 2016.

Beberapa langkah yang boleh diambil untuk mencegah stunting pada kanak-kanak termasuk:

 • Memastikan ibu hamil mendapat pemakanan yang mencukupi
 • Galakkan ibu untuk menyusukan anak mereka secara eksklusif sekurang-kurangnya 6 bulan
 • Meneruskan program penyusuan dengan makanan pelengkap atau makanan pelengkap untuk memastikan anak mendapat pemakanan yang baik dan mencukupi
 • Ibu digalakkan untuk memeriksa anak-anak mereka di Posyandu secara berkala
 • Memastikan keperluan air bersih dipenuhi
 • Meningkatkan kemudahan sanitasi
 • Jaga kebersihan persekitaran

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!