Kesihatan

5 Kaedah Berkesan untuk Menghilangkan Gaya di Mata, Apa itu?

Mungkin sebilangan besar daripada anda pernah mengalami stye. Buat anda tidak yakin, pelbagai cara untuk menghilangkan pewarnaan pada mata juga akan dilakukan.

Ya, walaupun sebenarnya tidak terlalu berbahaya, stye juga dapat membuat seseorang merasa tidak aman. Kadang kala keadaan ini juga boleh mengganggu keselesaan aktiviti.

Apakah warna pada mata?

Stye di mata adalah jangkitan mata dalam bentuk lebam merah kecil yang muncul di tepi kelopak mata.

Ini biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria staphylococcal. Gaya juga dikenali sebagai hordeolum.

Cara menghilangkan jeragat pada mata

Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan masalah pada mata:

1. Kompres dengan air suam

Cara menghilangkan pewarna boleh dilakukan dengan memampatkan mata yang terkena. Gunakan tuala yang sebelumnya telah direndam dalam air suam.

Kemudian peras tuala sehingga tidak ada air yang menetes, kemudian sapukan ke kawasan yang terkena selama kira-kira 10 minit. Lakukan ini selama 3 hingga 4 kali sehari.

Yang mesti dipertimbangkan, elakkan menggunakan kompres yang terlalu panas kerana boleh menyebabkan kecederaan pada kelopak mata.

2. Menggunakan ubat penghilang rasa sakit OTC

Secara amnya apabila pewarna meradang, anda dapat merasakan sakit pada kelopak mata yang dijangkiti, untuk itu anda boleh minum ubat penahan sakit seperti ibuprofen atau paracetamol untuk mengurangkan gejala.

3. Letakkan beg teh pada mata

Bahan lain yang dapat digunakan untuk mengatasi masalah pada mata adalah kompres menggunakan beg teh.

Teh hijau dianjurkan, kerana mempunyai fungsi antibakteria yang dapat meredakan jangkitan.

Caranya, rendam beg teh ke dalam air panas selama kira-kira lima minit, angkat beg teh dan biarkan sehingga suhu menjadi panas.

Biarkan sisa-sisa air meresap sehingga ketika kompres tidak akan membasahi mata terlalu banyak. Memampatkan kawasan mata dengan pewarna selama kira-kira 15 minit. Lakukan ini beberapa kali sehari sehingga pewarna reda.

4. Elakkan menggunakan kanta lekap dan solekan

Sekiranya anda mengalami pewarna, perkara paling penting untuk dielakkan adalah penggunaan kanta lekap dan alat solek mata, kerana penggunaan kanta lekap dapat menyebabkan jangkitan pada stye merebak ke mata jika tercemar. Di samping itu, penggunaan alat solek juga dapat melambatkan pewarnaan untuk sembuh kerana boleh merengsakan bahagian pewarna yang terkena.

5. Elakkan kerap memerah mata pada mata

Apabila anda mempunyai pewarna, elakkan menyentuh atau memerahnya. Memegang atau menggosok kawasan kelopak mata juga harus dielakkan.

Keadaan ini boleh menyebabkan penyebaran jangkitan ke kelopak mata dari tangan yang kotor. Jaga kebersihan kawasan mata.

Pembersihan kelopak mata yang kerap di kawasan stye sangat digalakkan, selalu gunakan air bersih untuk membersihkan kelopak mata dan lakukan dengan perlahan.

Cara mengelakkan pewarnaan pada mata

Setelah mengetahui cara merawat stye di mata, adalah idea yang baik untuk selalu menjaga agar stye tidak kembali. Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah pewarna yang boleh dilakukan:

  • Sentiasa jaga kebersihan tangan anda dan basuh tangan anda sebelum menyentuh mata anda, dan cubalah memakai pelindung mata ketika berada di kawasan berdebu
  • Jangan gunakan tuala yang juga dikongsi dengan orang lain, terutamanya dengan orang yang mempunyai pewarna
  • Bagi anda yang memakai kanta lekap pada mata, selalu sterilkan kanta lekap sebelum digunakan dan basuh tangan anda terlebih dahulu sebelum meletakkan kanta lekap pada mata anda.
  • Jangan gunakan kosmetik yang telah habis masa berlakunya, dan juga anda tidak menggunakan semula kosmetik mata yang telah digunakan semasa pewarnaan

Itulah maklumat mengenai cara mengatasi masalah yang boleh anda cuba. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!