Kesihatan

Bimbang tentang Haid yang Akan Datang pada Masa Yang Salah? Inilah Pilihan Dadah untuk Menghentikannya

Terdapat beberapa sebab mengapa wanita ingin menghentikan haid untuk sementara waktu, salah satunya tidak mahu mempunyai haid semasa peristiwa penting. Salah satu cara untuk mengatasi ini adalah dengan mengambil ubat untuk menghentikan haid.

Oleh itu, agar anda tahu ubat apa yang dapat membantu menghentikan haid, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Tuan-tuan! Inilah cara pengambilan pil kawalan kelahiran untuk memprovokasi haid dengan berkesan

Ubat untuk menghentikan haid

Pil kawalan kelahiran adalah salah satu ubat untuk menghentikan haid yang diketahui ramai wanita. Tetapi selain semua itu, ternyata ada beberapa ubat lain yang juga dapat melambatkan haid.

Tetapi perlu diingat bahawa ubat ini mempunyai kelebihan dan kesan sampingan mereka sendiri. Oleh itu, lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai ubat untuk menghentikan haid buat sementara waktu:

1. Pil kawalan kelahiran gabungan

Pil kawalan kelahiran adalah kaedah kontrasepsi yang mengandungi hormon sintetik, yang boleh menjadi gabungan hormon estrogen atau progesteron, atau progesteron sahaja. Kaedah ini adalah kaedah selamat untuk menghentikan haid anda buat sementara waktu.

Lancarkan halaman Berita Perubatan Hari IniPil kawalan kelahiran gabungan mengandungi hormon estrogen dan progesteron, yang dapat membantu menekan ovulasi dan melindungi lapisan rahim.

Anda perlu tahu bahawa pil kawalan kelahiran boleh terdiri daripada pilihan pakej 28 hari, 21 daripadanya adalah pil aktif hormon dan 7 daripadanya adalah pil palsu (plasebo). Semasa anda mengambil pil plasebo, anda akan mengalami pendarahan seperti haid.

Sebagai cara untuk menghentikan haid anda, anda hanya boleh mengambil pil aktif dan melangkau pil plasebo atau memulakan pek baru sebagai gantinya. Sekiranya anda terus mengambil pil aktif, anda tidak akan mempunyai haid sehingga anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran yang aktif.

2. Pil kawalan kelahiran yang berterusan

Selain ubat untuk menghentikan haid, pil kawalan kelahiran 28 hari, terdapat juga pil kawalan kelahiran berterusan (pil kitaran lanjutan). Ubat ini direka untuk mengurangkan kitaran haid.

Bergantung pada jenama yang digunakan, haid boleh berlaku setiap 3 bulan atau setiap 12 bulan. Walau bagaimanapun, penggunaan pil kawalan kelahiran ini harus berada di bawah pengawasan doktor.

Apakah kesan sampingan pil kawalan kelahiran?

Pil kawalan kelahiran memang boleh digunakan sebagai ubat untuk menghentikan haid. Walaupun begitu, memetik dari Klinik Mayo, pil kawalan kelahiran tidak digalakkan untuk wanita yang berumur 35 tahun ke atas.

Bukan hanya itu, pil kawalan kelahiran juga tidak boleh digunakan untuk wanita yang merokok.

Ini kerana dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Sebaliknya, pil kawalan kelahiran juga mempunyai beberapa kesan sampingan yang perlu anda perhatikan, termasuk:

 • Boleh menyebabkan kesan sampingan sementara, seperti sakit kepala, mual, kelembutan payudara, dan perubahan mood
 • Meningkatkan tekanan darah
 • Dalam beberapa bulan pertama menggunakan pil kawalan kelahiran, bintik-bintik darah (melihat) boleh berlaku
 • Penggunaan pil kawalan kelahiran jangka panjang dikaitkan dengan peningkatan risiko beberapa keadaan kesihatan yang serius, seperti pembekuan darah dan barah payudara

Oleh itu, jika anda ingin mengambil ubat untuk menghentikan tempoh ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Baca juga: Menstruasi Dua Kali Sebulan, Biasa atau Adakah Saya Perlu Berjaga-jaga?

3. Norethisterone

Norethisterone adalah progesteron sintetik, serupa dengan hormon progesteron yang kita hasilkan secara semula jadi. Semasa kitaran haid, tahap hormon progesteron turun, yang menyebabkan lapisan rahim merosot, sehingga haid berlaku.

Salah satu ubat untuk menghentikan atau mencegah haid adalah norethisterone. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengambil ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Ubat ini harus diminum 3-4 hari sebelum haid bermula. Ubat ini boleh melambatkan haid selama ini. Selepas anda berhenti mengambil ubat, anda akan mengambil masa kira-kira 2-3 hari untuk tempoh anda yang akan datang.

Apakah kesan sampingan norethisterone?

Walaupun penggunaan norethisterone selamat dan berfungsi dengan baik untuk kebanyakan wanita, ubat ini untuk menghentikan haid mempunyai beberapa kesan sampingan, ini termasuk:

 • Sakit pada payudara
 • Mual
 • Sakit kepala
 • Perubahan emosi
 • Pengekalan cecair

Di samping itu, terdapat beberapa keadaan yang tidak digalakkan mengambil ubat ini, seperti wanita yang mempunyai sejarah pembekuan darah.

"Ubat ini tidak boleh digunakan pada wanita dengan tumor hati, barah payudara, riwayat penyakit kuning semasa kehamilan dan penyakit vaskular," kata Meg Wilson, pakar sakit puan di London Ginekologi.

4. Ibuprofen

Ibuprofen adalah kelas ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Ketahuilah bahawa ubat anti-radang seperti ibuprofen dapat mengurangkan prostaglandin.

Prostaglandin adalah bahan kimia yang memicu rahim berkontraksi dan melepaskan endometrium (lapisan rahim) setiap bulan.

Walaupun boleh digunakan sebagai ubat untuk menghentikan haid, ibuprofen dapat menunda haid tidak lebih dari satu atau dua hari. Selain itu, ibuprofen juga dapat melambatkan aliran haid yang berat, sebanyak 10-20 peratus.

Sekiranya anda ingin mengambil ibuprofen, anda harus berjumpa dengan doktor anda mengenai dos dan cara menggunakan ubat ini. Oleh itu, ubat ini tidak boleh diambil secara sembarangan.

Apakah kesan sampingan ibuprofen?

Sama seperti ubat untuk menghentikan tempoh sebelumnya, ibuprofen juga mempunyai beberapa kesan sampingan. Petikan dari Dadah.com, berikut adalah beberapa kesan sampingan berikut:

 • Sakit perut, loya dan muntah
 • Perut kembung, cirit-birit, atau sembelit
 • Pening
 • Sakit kepala
 • Selera makan berkurang

Bukan hanya itu, penggunaan ibuprofen dalam dosis tinggi juga dapat meningkatkan risiko kerosakan ginjal, edema (bengkak), dan ulser perut.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai ubat untuk menghentikan haid. Lebih baik jika sebelum anda mengambil ubat, berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Ini dilakukan untuk mengelakkan kesan sampingan atau bahaya yang mungkin disebabkan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found