Kesihatan

Hidroklorotiazida

Hydrochlorothiazide (hydrochlorothiazide) adalah diuretik thiazide. Ubat ini mempunyai fungsi yang hampir sama dengan furosemide dan chlorthalidone.

Ubat ini ditemui pada tahun 1959 dan kini termasuk dalam senarai ubat-ubatan penting Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai hidroklorotiazid, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa hidroklorotiazida?

Hydrochlorothiazide adalah ubat yang digunakan untuk meningkatkan pengeluaran air kencing (diuresis). Biasanya ubat ini digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan bengkak akibat penumpukan cecair.

Hydrochlorothiazide adalah diuretik thiazide yang membantu mengelakkan badan menyerap terlalu banyak garam. Terlalu banyak garam di dalam badan boleh menyebabkan keadaan pengekalan cecair. Selain hipertensi, ubat ini juga diberikan dalam keadaan diabetes, kegagalan jantung, dan batu ginjal.

Hydrochlorothiazide boleh didapati sebagai ubat generik yang umumnya boleh didapati sebagai ubat oral melalui mulut. Beberapa jenama ubat ini tersedia dalam kombinasi dengan kelas ubat hipertensi.

Apakah fungsi dan faedah ubat hidroklorotiazida?

Hydrochlorothiazide berfungsi sebagai agen untuk mengurangkan keupayaan buah pinggang untuk menahan air. Di samping itu, ubat ini juga mempunyai khasiat untuk mengurangkan jumlah darah, sehingga mengurangkan aliran darah kembali ke jantung. Oleh itu, ia dapat menurunkan tekanan darah dan beban jantung.

Kesan maksimum ubat biasanya diperoleh setelah dua jam rawatan. Tempoh ubat boleh berlangsung dari 6 hingga 12 jam. Kerana sifat ini, hidroklorotiazid digunakan untuk merawat masalah kesihatan berikut:

Hipertensi

Kesan hidroklorotiazida lebih lemah dan lebih perlahan daripada chlorthalidone. Walau bagaimanapun, tempoh rawatan lebih lama sehingga sesuai untuk terapi hipertensi.

Ubat Thiazide juga disyorkan pada pesakit hipertensi dengan riwayat osteoporosis. Ini kerana ubat thiazide mempunyai sifat bermanfaat untuk kesan homeostasis kalsium dan mineralisasi tulang.

Diuretik Thiazide tidak seperti diuretik hemat kalium, seperti aldosteron. Ubat Thiazide boleh digunakan pada pesakit yang berisiko tinggi terkena hiperkalemia.

Oleh itu, kadang-kadang anda dapat menemui hidroklorotiazid dalam bentuk dos gabungan dengan kelas ubat ACE Inhibitor, seperti lisinopril, captopril, dan lain-lain.

Edema

Hydrochlorothiazide juga diberikan untuk mencegah edema atau pembengkakan kerana pelbagai sebab, terutama yang berkaitan dengan pengekalan cecair.

Walau bagaimanapun, ubat ini tidak akan berkesan dalam merawat edema yang disebabkan oleh penyakit buah pinggang, penggunaan ubat kortikosteroid atau estrogen. Oleh itu, sebelum memulakan rawatan, anda mesti menjalani ujian perubatan tertentu untuk menentukan sama ada anda boleh menerima ubat ini.

Edema pada kegagalan jantung

Sifat ubat hidroklorotiazida yang mempunyai jangka masa tindakan yang panjang juga banyak digunakan untuk terapi pemeliharaan pada kelemahan jantung. Dalam beberapa keadaan, ubat ini juga diberikan untuk mencegah pembengkakan pada pesakit gagal jantung.

Sebilangan besar pakar menyatakan bahawa semua pesakit dengan riwayat gejala kegagalan jantung harus menerima terapi diuretik. Dan pemberian terapi diuretik harus digabungkan dengan ubat lain kerana monoterapi diuretik tidak dapat mencegah perkembangan kegagalan jantung.

Sebagai tambahan kepada hidroklorotiazid, kumpulan bumetanide, asid etakrinik, furosemida, torsemide juga merupakan diuretik pilihan bagi kebanyakan pesakit kegagalan jantung.

Ubat-ubatan ini dapat dengan cepat mengurangkan edema paru dan periferal dalam beberapa jam atau hari. Kesan ini lebih cepat daripada glikosida jantung, perencat ACE, atau ubat penyekat beta.

Edema kerana sindrom nefrotik

Dalam satu kajian, hidroklorotiazid digunakan untuk merawat edema yang mungkin terjadi pada pesakit dengan kegagalan jantung. Terapi diberikan sekiranya pesakit gagal memberi tindak balas terhadap terapi kortikosteroid sebelumnya.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang pada sesetengah orang, ubat hidroklorotiazid boleh menjadi refraktori terhadap kegagalan jantung daripada merawat edema. Oleh itu, perlu dipertimbangkan untuk menggunakan ubat diuretik lain yang lebih kuat untuk mengubatinya.

Diabetes insipidus

Hydrochlorothiazide telah digunakan secara meluas sebagai terapi kombinasi dalam rawatan diabetes insipidus. Ubat ini diketahui sangat berguna dalam diabetes insipidus nefrogenik.

Hydrochlorothiazide boleh diberikan untuk penyakit ini jika tidak bertindak balas terhadap vasopressin dan chlorpropamide. Hydrochlorothiazide juga boleh diberikan kepada pesakit yang alah atau kontraindikasi terhadap vasopressin.

Dan juga disarankan agar anda menjalani diet rendah garam semasa mengambil ubat hidroklorotiazida. Terutama jika anda membuang air besar dalam jumlah yang banyak.

Jenama dan harga Hydrochlorothiazide

Anda memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkan ubat ini. Beberapa jenama ubat hidroklorotiazida yang telah beredar di Indonesia adalah Biscor Plus, Co Irvebal, Olmetec Plus, Co Irvell, Rasilez HCT, Fortzaar, dan lain-lain.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat hidroklorotiazida dan harganya:

Ubat generik

 • Tablet Hydrochlorothiazide 25 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Kimia Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 297 / tablet.
 • HCT 25mg. Persediaan tablet generik dihasilkan oleh Kimia Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 276 / tablet.

Ubat paten

 • Blopress plus tab 16 mg. Penyediaan tablet mengandungi candesartan 16 mg dan hidroklorotiazid 12.5 mg. Ubat ini dihasilkan oleh PT Takeda Indonesia dan anda bisa mendapatkannya dengan harga Rp 21,074 / tablet.
 • Tablet Lodoz 2.5 mg. Penyediaan tablet mengandungi bisoprolol hemifumarate 2.5 mg dan hydrochlorothiazide 6.25 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Merck dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 8,803 / tablet.
 • Tablet Co-Aprovel 300 / 12.5 mg. Penyediaan tablet mengandungi irbesartan 300 mg dan hidroklorotiazid 12.5 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Sanofi Aventis dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 25,828 / tablet.
 • Tablet Co-Diovan 160 / 12.5mg. Penyediaan tablet mengandungi valsartan 160 mg dan hidroklorotiazid 12.5 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Novartis dan anda boleh mendapatkannya dengan harga IDR 21,069 / tablet.
 • Tablet Co-irvell 150 / 12.5 mg. Penyediaan tablet mengandungi irbesartan 150 mg dan hidroklorotiazid 12.5 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Novell Pharmaceutical Laboratories dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 12,771 / tablet.
 • Tablet Micardis Plus 40 / 12.5 mg. Penyediaan tablet mengandungi telmisartan 40 mg dan hidroklorotiazid 12.5 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Boehringer Ingelheim dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 24,559 / tablet.

Bagaimana anda mengambil hidroklorotiazida?

Ambil ubat mengikut dos dan cara minum yang telah ditetapkan oleh doktor. Ikuti semua arahan pada label kerana doktor anda kadang-kadang boleh mengubah dos harian anda. Jangan mengambil lebih banyak atau kurang ubat daripada dos yang disyorkan.

Untuk satu ubat, anda boleh mengambilnya dengan makanan. Beberapa jenama ubat terdiri daripada beberapa kombinasi dengan ubat lain. Anda boleh meminumnya dengan atau tanpa makanan. Ikuti arahan bagaimana minum yang telah diarahkan oleh doktor.

Cuba minum ubat secara berkala dan pada masa yang sama setiap hari. Di samping membantu anda mengingat dengan lebih mudah, anda boleh mendapatkan kesan terapeutik maksimum dari ubat tersebut.

Sekiranya anda terlupa mengambil dos ubat, segera ambil jika dos seterusnya masih panjang. Lewati dos ubat apabila tiba masanya untuk mengambil dos ubat berikutnya. Jangan menggandakan dos ubat yang hilang dalam satu dos.

Hubungi doktor anda jika anda terus muntah, cirit-birit, atau berpeluh lebih banyak daripada biasa. Anda mungkin mengalami dehidrasi dengan lebih mudah semasa mengambil ubat ini. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ia boleh menyebabkan tekanan darah rendah atau ketidakseimbangan elektrolit yang serius.

Semasa mengambil ubat ini, anda perlu menjalani ujian darah dan air kencing secara berkala untuk memastikan ubat tersebut berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda menjalani pembedahan, beritahu pakar bedah bahawa anda sedang mengambil hidroklorotiazid.

Setelah digunakan, simpan ubat hidroklorotiazid pada suhu bilik dari kelembapan, terdedah kepada cahaya matahari. Pastikan bungkusan ditutup rapat apabila tidak digunakan dan jangan membeku.

Berapakah dos hidroklorotiazida?

Dos dewasa

Edema

 • Dos biasa: 25mg hingga 100mg sehari diambil dalam 1 hingga 2 dos berasingan. Dos boleh diberikan pada hari-hari tertentu atau 3-5 hari setiap minggu.
 • Dos maksimum: 200mg setiap hari.

Hipertensi

 • Dos biasa: 12.5mg sehari. Dos dinaikkan menjadi 50mg sehari mengikut keperluan, baik sendiri atau dengan antihipertensi lain.
 • Dos maksimum: 100mg setiap hari.

Dos anak

Edema dan darah tinggi

 • Dos biasa: 1 hingga 2 mg per kg berat badan setiap hari sebagai dos tunggal atau dalam 2 dos terbahagi.
 • Umur kurang dari 6 bulan: 3mg per kg berat badan sehari diberikan dalam 2 dos terbahagi.
 • Berumur lebih dari dua tahun boleh diberikan dos hingga 37.5 mg setiap hari.
 • Berumur 2 hingga 12 tahun boleh diberikan dos hingga 100mg setiap hari.

Dos warga tua

Edema dan darah tinggi

Berumur lebih dari 65 tahun boleh diberi dos biasa 12.5 mg sehari. Dos dapat dirumuskan seperlunya dalam kenaikan 12,5 mg.

Adakah hidroklorotiazid selamat untuk wanita hamil dan menyusu?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) termasuk hidroklorotiazid dalam kelas ubat dalam kategori kehamilan B.

Kajian penyelidikan pada haiwan eksperimen menunjukkan bahawa ubat hidroklorotiazid tidak menimbulkan risiko bahaya pada janin. Walau bagaimanapun, kajian penyelidikan terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi.

Ubat ini diketahui dapat diserap dalam susu ibu dan boleh mempengaruhi bayi yang disusui. Rujuk lebih lanjut mengenai kemungkinan faedah dan risiko sebelum mengambil ubat semasa anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan hidroklorotiazida yang mungkin?

Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berikut berlaku selepas anda mengambil hidroklorotiazid:

 • Gejala reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka atau tekak
 • Reaksi hipersensitiviti, termasuk demam, sakit tekak, mata terbakar, kulit sakit, ruam kulit merah atau ungu yang melepuh atau mengelupas.
 • Rasa pening
 • Sakit mata
 • Gangguan visual
 • Jaundis
 • Kulit pucat, lebam mudah, pendarahan luar biasa dari hidung, mulut, vagina, atau rektum
 • Sesak nafas, berdehit, batuk dengan lendir berbuih, atau sakit dada
 • Gejala dehidrasi, seperti merasa sangat dahaga atau panas, tidak dapat membuang air kecil, berpeluh dengan banyak, atau kulit panas dan kering
 • Gejala ketidakseimbangan elektrolit, seperti peningkatan dahaga atau jumlah kencing, kekeliruan, muntah, sembelit, sakit otot, kekejangan kaki, sakit tulang, kekurangan tenaga, degupan jantung tidak teratur.

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas mengambil hidroklorotiazida termasuk:

 • badan lemas
 • Pening seperti saya hendak pengsan
 • Kesakitan yang teruk di bahagian atas perut memancar ke belakang, loya dan muntah
 • Demam, menggigil, keletihan, seriawan, lebam mudah, pendarahan luar biasa, kulit pucat, tangan dan kaki sejuk, pening atau sesak nafas
 • Ketidakseimbangan elektrolit.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil hidroklorotiazid jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap ubat ini atau anda tidak dapat membuang air kecil.

Untuk memastikan bahawa ubat ini selamat untuk anda ambil, kemudian beritahu doktor tentang sejarah perubatan tertentu yang anda ada, terutamanya:

 • Penyakit buah pinggang
 • penyakit hati
 • Glaukoma
 • Tahap kalium atau natrium yang rendah dalam darah
 • Tahap kalsium yang tinggi dalam darah
 • Gangguan kelenjar paratiroid
 • Diabetes
 • Alergi terhadap ubat sulfa atau penisilin.

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Sekiranya anda mengambil ubat ini semasa kehamilan, bayi anda yang baru lahir mungkin mengalami penyakit kuning atau masalah lain. Anda juga tidak boleh mengambil ubat ini semasa menyusu.

Hydrochlorothiazide belum diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur di bawah 18 tahun. Rujuk lebih lanjut mengenai perkara ini sebelum memberi ubat kepada kanak-kanak atau orang tua. Mereka mungkin lebih peka terhadap risiko kesan sampingan ubat.

Beritahu doktor anda mengenai ubat lain yang anda ambil, terutamanya:

 • Cholestyramine dan colestipol
 • Ubat diabetes insulin atau oral
 • Litium
 • Ubat tekanan darah lain
 • Ubat steroid
 • NSAID (ubat anti-radang nonsteroid), seperti aspirin, ibuprofen, naproxen, celecoxib, diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!