Kesihatan

Boleh Menjadi Makanan Ringan yang Sihat, Inilah 9 Manfaat Coklat Gelap untuk Kesihatan

Coklat gelap adalah salah satu makanan yang disukai oleh ramai orang. Selain rasanya yang unik, ternyata terdapat banyak faedah coklat gelap yang baik untuk badan. Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan di dalamnya, seperti besi, mangan, zink, kalium, magnesium, dan banyak lagi.

Dibuat dari biji pokok kakao, coklat gelap mempunyai sifat yang telah dibuktikan oleh sejumlah kajian. Ada apa-apa? Mari kita lihat pelbagai kesan baik coklat gelap untuk tubuh.

Khasiat coklat gelap untuk badan

Dari banyak nutrien yang ada, coklat gelap Ia mempunyai sebatian antioksidan yang sangat aktif yang disebut flavonoid, yang dapat membawa banyak kesan positif kepada kesihatan anda. Berikut adalah enam kebaikan coklat yang perlu anda ketahui.

1. Meningkatkan kemampuan otak

Menurut kajian 2018, makan 48 gram coklat organik dengan 70 peratus koko dapat meningkatkan neuroplastik di otak, yang memberi kesan positif pada ingatan, kemampuan kognitif dan mood.

Bagaimana ia boleh menjadi seperti itu? Flavonoid di coklat gelap mampu merangsang saraf di otak untuk mengeluarkan sejumlah hormon. Petikan Garis Kesihatan, Keadaan ini juga tidak dapat dipisahkan dari aliran darah maksimum ke otak.

2. Jantung sihat

Coklat gelap dapat mencegah pembengkakan saluran darah. Sumber gambar: www.marihuana-medicinal.com

Salah satu faedahnya coklat gelap Apa yang jarang diketahui adalah kemampuannya melindungi jantung. Kajian yang dilakukan pada tahun 2015 menjelaskan bahawa flavonoid dalam coklat memainkan peranan penting dalam pencegahan pelbagai penyakit kardiovaskular.

Orang yang makan coklat gelap lima kali seminggu menurunkan risiko penyakit jantung sebanyak 57 peratus. Sebatian flavonoid dipercayai dapat menghasilkan oksida nitrat yang mencegah ketegangan dan pembengkakan pada saluran darah.

Apabila darah mengalir secara normal, jantung tidak dipaksa bekerja lebih keras. Oleh itu, jantung akan tetap berfungsi dengan baik.

Baca juga: Penyakit Jantung: Ketahui Sebab dan Cara Mencegahnya

3. Melindungi kulit dari sinaran UV

Selain flavonoid, coklat gelap Ia juga mengandung vitamin dan mineral lain, seperti zat besi, tembaga, mangan, dan magnesium. Nutrien ini mampu mengekalkan keanjalan kolagen yang mampu menghasilkan kulit yang cerah dan sihat.

Tidak ketinggalan, antioksidan yang terkandung di dalamnya dapat mencegah kerosakan kulit yang disebabkan oleh sinar ultraviolet (UV) dari matahari. Kesan perlindungan ini tidak dapat dipisahkan dari bioaktif yang merangsang darah untuk terus mengalir ke kulit, sehingga tetap terhidrasi dengan baik.

4. Pencegahan barah

Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat menjelaskan sebatian antioksidan di coklat gelap dapat menangkal pendedahan kepada radikal bebas, yang jika dibiarkan boleh merosakkan sel-sel yang baik di dalam badan.

Apabila sel baik dikurangkan, sel buruk dapat menyerang beberapa organ dan berubah menjadi barah. Tanda-tanda awal boleh menjadi keradangan ringan, dan berkembang menjadi gejala yang lebih teruk.

Flavonoid terdapat dalam coklat gelap, iaitu quercetin dan epicatechin, sangat berkesan untuk menghalang perkembangan sel barah dalam tubuh, menurut sebuah kajian di Jurnal Hipertensi Amerika.

5. Membantu menurunkan berat badan

Kajian yang dijalankan pada tahun 2011 menjelaskan, coklat gelap mempunyai peranan aktif dalam membantu menurunkan berat badan, dengan mengawal selera makan.

Makan sedikit coklat gelap sebelum atau selepas makan boleh mencetuskan saraf untuk menghantar isyarat ke otak bahawa perut sudah kenyang.

Apabila perut terasa kenyang, anda cenderung untuk mengelakkan makanan. Dalam jangka masa panjang, ini sangat bermanfaat untuk program diet penurunan berat badan.

Belum lagi, menurut Sekolah Perubatan Harvard, coklat gelap adalah salah satu sumber prebiotik yang dapat meningkatkan bakteria baik dalam usus. Ini bermakna organ pencernaan anda akan berfungsi dengan optimum dan mengelakkan pelbagai masalah seperti sembelit dan cirit-birit.

Baca juga: Cara mengira berat badan ideal yang harus anda ketahui

6. Membantu menstabilkan gula dalam darah

Bagi sesetengah orang, makan coklat setiap hari nampaknya tidak sihat, kerana rasa manisnya sering dikaitkan dengan gula. Malah, menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, kakao coklat gelap mampu mengimbangkan tahap glukosa.

Dalam kes ini, koko berperanan untuk mencegah berlakunya ketahanan insulin yang merupakan salah satu tanda utama diabetes jenis 2.

Satu kajian yang dilakukan pada tahun 2017 mengatakan, seseorang yang jarang atau tidak pernah makan coklat gelap mempunyai dua kali risiko menghidap diabetes.

7. Coklat gelap untuk diet

Siapa sangka bahawa pengambilan coklat gelap untuk diet sebenarnya disarankan. Penyelidikan menunjukkan faedah coklat gelap untuk diet.

Coklat pahit dapat membantu mengurangkan keinginan dan meningkatkan rasa kenyang dengan mengurangkan kadar ghrelin, hormon yang merangsang rasa lapar.

Berbanding dengan coklat putih atau coklat susu, coklat gelap untuk diet jauh lebih baik. Coklat manis ini juga mempunyai kalori 17 peratus lebih rendah daripada coklat susu.

Kajian lain mengatakan bahawa memakan coklat gelap untuk diet boleh membuat anda merasa kenyang dan kurang lapar.

Coklat gelap untuk diet juga disarankan kerana dapat meningkatkan kepekaan insulin dan meningkatkan mood yang dapat membantu menurunkan berat badan.

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, pengambilan coklat gelap untuk diet harus dipertimbangkan.

8. Coklat gelap untuk kolesterol

Bukan hanya untuk diet, pengambilan coklat gelap untuk kolesterol juga baik yang anda tahu.

Menurut European Journal of Clinical Nutrition coklat pahit diketahui dapat mengurangkan LDL atau lemak jahat serta kolesterol total. Oleh itu, pengambilan coklat gelap untuk kolesterol juga dibenarkan.

Kajian lain juga menemui faedah coklat gelap untuk kolesterol. Coklat pahit, yang kaya dengan polifenol, dapat meningkatkan HDL, lemak baik, yang signifikan dan menurunkan jumlah kolesterol.

Di samping itu, sepertiga kandungan lemak dalam coklat gelap adalah dalam bentuk asid stearat.

Walaupun lemak jenuh, menurut penyelidikan, asam stearat sepertinya tidak meningkatkan kadar kolesterol, sebenarnya menurunkannya. Tidak menghairankan bahawa banyak maklumat kesihatan yang menunjukkan pengambilan coklat pahit untuk kolesterol.

9. Coklat gelap untuk pesakit diabetes

Coklat cukup identik dengan rasa manis yang banyak orang percaya tidak boleh dimakan oleh pesakit diabetes. Tetapi berbeza dengan coklat gelap. Coklat gelap atau coklat pahit untuk pesakit diabetes sebenarnya boleh dimakan.

Menurut American Diabetes Association, coklat gelap sebenarnya dapat membantu mengekalkan tekanan darah dan kesihatan jantung, termasuk pada pesakit diabetes.

Coklat pahit mempunyai banyak zat yang dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah secara semula jadi. Salah satunya adalah antioksidan yang dapat membantu tubuh menggunakan insulin dengan lebih berkesan untuk mengawal gula darah.

Kajian lain juga menunjukkan faedah coklat gelap untuk pesakit diabetes. Coklat pahit didapati mengandungi flavonoid yang dapat meningkatkan kemampuan sel tertentu untuk mengeluarkan insulin. Sehingga dapat membantu pesakit diabetes.

Walaupun diketahui mempunyai banyak faedah, pemilihan coklat gelap untuk pesakit diabetes mesti dipertimbangkan kerana tidak semua coklat pahit itu sihat. Coklat gelap untuk pesakit diabetes harus mengandungi sekurang-kurangnya 70 peratus koko atau lebih.

Selain itu, coklat gelap untuk pesakit kencing manis tidak boleh mengandungi banyak karamel, toffee, atau pemanis buatan lain.

Coklat gelap untuk perut

Berbeza dengan orang yang menghidap diabetes dan kolesterol, bagi orang dengan penyakit ulser, pengambilan coklat gelap untuk bisul tidak begitu digalakkan.

Secara amnya, pengambilan coklat tidak digalakkan bagi mereka yang menghidap penyakit ulser. Walau bagaimanapun, pengambilan coklat gelap untuk bisul masih boleh ditoleransi oleh badan kerana tidak semanis coklat susu.

Semakin manis coklat yang anda makan, semakin banyak refluks yang dihasilkannya. Namun, kerana kandungan kakao yang lebih tinggi, coklat gelap untuk bisul boleh menyebabkan refluks kurang.

Gejala refluks asid perut akan berbeza bagi setiap orang. Walaupun diklaim lebih selamat daripada coklat susu, coklat gelap untuk bisul masih berisiko meningkatkan refluks atau peningkatan asid perut. Jadi penggunaannya mesti dipertimbangkan.

Nah, itulah faedahnya coklat gelap yang baik untuk badan. Anda boleh memakannya secara berkala untuk mengurangkan penyakit yang dihidap oleh pelbagai penyakit. Kekal sihat, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!