Kesihatan

Senarai Sayur-sayuran yang Mengandungi Gas dan Cara Memakannya

Walaupun gas berlebihan dan kembung kadang-kadang menunjukkan masalah kesihatan yang mendasari, ia sering disebabkan oleh makanan yang anda makan pada masa itu. Salah satu sebabnya adalah kerana sayur-sayuran. Lihat senarai sayur-sayuran yang mengandungi gas.

Sayur-sayuran yang mengandungi gas

Gas dan kembung mempengaruhi hampir semua orang pada satu masa. Walaupun membuang gas dan bersendawa adalah cara semula jadi bagi tubuh untuk menyingkirkan udara berlebihan yang terperangkap dalam usus, gas berlebihan kadangkala memalukan dan menyakitkan.

Seperti yang dilaporkan dari halaman Berita Perubatan Hari IniBerikut adalah beberapa sayur-sayuran yang mengandungi gas:

Brokoli

Seperti kacang dan kekacang, brokoli dan sayur-sayuran salib lain mengandungi sejumlah besar raffinose dan serat. Sayuran salib lain yang mengandungi raffinose dan mempunyai kandungan serat yang tinggi termasuk:

  • Kembang kol
  • Pucuk Brussels
  • Kobis
  • Asparagus

Sebilangan makanan ini, seperti asparagus, boleh menyebabkan gas sangat berbau.

Kacang

Seperti kacang polong dan lentil, mereka memiliki reputasi menyebabkan gas. Kacang-kacangan mengandungi sejumlah besar gula kompleks yang disebut raffinose, yang sukar bagi tubuh untuk memecah. Kacang juga kaya akan serat, dan pengambilan serat yang tinggi dapat meningkatkan gas di dalam perut.

Namun, tidak semua kekacang meningkatkan kembung secara sama rata. Satu kajian tahun 2011 mendapati bahawa orang yang makan kacang panggang dan kacang pinto lebih cenderung mengalami peningkatan gas daripada orang yang makan kacang polong.

Bawang

Bawang adalah makanan biasa yang diproses dalam pelbagai jenis masakan. Orang boleh makan bawang mentah atau dimasak.

Bawang mengandungi fruktosa, yang dipecah oleh usus semasa proses pencernaan. Pecahan gula menyebabkan gas terbentuk. Gas dari bawang juga cenderung mengeluarkan bau.

Bawang putih

Bawang putih adalah makanan lain yang digunakan oleh orang-orang di seluruh dunia dalam pelbagai jenis masakan, dan juga dapat menyebabkan gas berlebihan.

Dalam kes yang jarang berlaku, seseorang mungkin mengalami alergi atau intoleransi terhadap bawang putih yang menyebabkan kembung dan gas.

Cara makan sayur-sayuran yang mengandungi banyak gas

Walaupun mempunyai banyak bahan sihat untuk tubuh, anda perlu ingat bahawa tidak semua sayur-sayuran mentah boleh menjadi yang terbaik dalam keadaan semula jadi.

Pakar kesihatan dan kesejahteraan membincangkan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk dimakan dan perkara-perkara yang harus dielakkan agar perut tetap dalam keadaan baik serta pelbagai kaedah untuk memakannya untuk mendapatkan nilai pemakanan yang optimum.

Ketahui sistem pencernaan dan masak dengan betul

Tidak semua perut diciptakan sama, jadi menangani diet yang betul adalah kunci.

Individu yang menderita sindrom iritasi usus, disarankan agar buah-buahan dan sayur-sayuran dimasak terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, untuk beberapa jenis sembelit yang berkaitan dengan kembung, lebih banyak buah dan sayur mentah disyorkan untuk membantu dalam perjalanan.

Elakkan sayur-sayuran mentah berlebihan

Walaupun sayur-sayuran rendah karbohidrat dan rangup seperti kembang kol, brokoli, dan kangkung. Namun, jika dimakan mentah dan berlebihan, sayur-sayuran ini kadang-kadang boleh memudaratkan kesihatan tubuh.

Makan makanan tumbuhan mentah selalunya merupakan kaedah terbaik untuk mendapatkan pemakanan yang optimum. Walau bagaimanapun, kandungan serat yang tinggi dari beberapa sayur-sayuran boleh menyebabkan perut kembung dan menyebabkan kembung, jadi pastikan untuk mencampurkannya sedikit.

Kembang kol telah menjadi sayur yang sering dijadikan bahan utama dalam masakan yang diproses seperti nasi goreng.

Namun, anda perlu tahu bahawa ketika kembang kol dicincang dan dimakan mentah bersama dengan kangkung, brokoli dan tauge Brussels, ia sebenarnya akan menyebabkan kembung.

Baca juga: Adakah Sayuran Goreng Sihat untuk Tubuh? Inilah Jawapannya!

Bantu pengambilan sayur-sayuran yang mengandungi banyak air

Memilih makanan tumbuhan yang kaya dengan air dapat menimbulkan kesan pembilasan yang dapat menjaga perut anda dari kembung, terutama jika dimakan mentah. Timun, misalnya, adalah makanan ringan yang baik untuk menghilangkan kembung kerana ia mengandungi antioksidan flavonoid.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!