Kesihatan

Jenis Farmasi dan Ubat Asli untuk Mengatasi Gatal-gatal pada Kanak-kanak

Gatal-gatal sangat mengganggu kanak-kanak dan menjadikannya rewel sepanjang hari. Malangnya, tidak semua gatal-gatal yang terdapat di pasaran selamat untuk kanak-kanak. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk mengetahui apa ubat terbaik untuk anak-anak.

Untuk mengetahui rawatan dan ubat yang betul untuk merawat gatal-gatal pada anak-anak, mari kita lihat ulasan berikut!

Apa itu gatal-gatal?

Hives atau urtikaria adalah keadaan di mana kulit berwarna merah dan gatal. Luka dan gatal-gatal berukuran berbeza dan boleh muncul berulang kali.

Keadaan ini dianggap gatal-gatal kronik jika parut muncul lebih dari enam minggu dan sering berulang selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Selalunya, penyebab gatal-gatal kronik tidak jelas.

Gatal-gatal kronik boleh menjadi sangat tidak selesa dan mengganggu tidur dan aktiviti harian, terutama pada kanak-kanak. Bagi banyak orang, ubat antihistamin dan anti-gatal dapat membantu mengurangkan sensasi gatal yang berlaku.

Baca Juga: Gatal-gatal pada Bayi: Punca Umum Rawatan Rumah yang Berlaku!

Gejala gatal-gatal pada kanak-kanak

Tanda utama gatal-gatal pada kanak-kanak adalah kemunculan tompok-tompok merah pada kulit. Tompok-tompok merah ini boleh:

 • Mempunyai kawasan tengah pucat
 • Muncul dalam kumpulan
 • Tukar bentuk dan lokasi dalam beberapa jam
 • Ukurannya boleh sangat kecil atau boleh tumbuh dengan ukuran pinggan makan
 • Gatal, sengatan, atau menyebabkan sensasi terbakar

Seseorang yang juga mengalami angioedema mungkin mengalami pembengkakan, kemerahan, bengkak, atau benjolan besar di sekitar mata, bibir, tangan, kaki, alat kelamin, atau tekak. Gejala lain mungkin termasuk loya, muntah, atau sakit perut.

Dalam kes yang jarang berlaku, orang yang mengalami gatal-gatal dan angioedema juga dapat mengalami kejutan anaphylactic. Tanda-tanda kejutan anafilaksis termasuk kesukaran bernafas, penurunan tekanan darah, pening, atau kehilangan kesedaran (pengsan).

Hives ubat untuk kanak-kanak yang terdapat di farmasi

Dalam kebanyakan kes, gatal-gatal ringan tidak memerlukan rawatan dan akan hilang sendiri.

Sekiranya gatal-gatal sangat gatal, doktor anda mungkin mengesyorkan ubat antihistamin untuk menyekat pembebasan histamin dalam aliran darah dan mencegahnya terbentuk pelarian.

Berikut adalah beberapa jenis ubat gatal untuk kanak-kanak yang boleh anda temui di farmasi!

1. Antihistamin

Antihistamin yang dirumus khas untuk kanak-kanak dapat membantu pembengkakan dan gatal-gatal pada gatal-gatal kanak-kanak.

Tetapi sebelum memberi antihistamin kepada kanak-kanak, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar pediatrik anda. Antihistamin termasuk:

 • Loratadine (Claritin)
 • Fexofenadine (Allegra)
 • Cetirizine (Zyrtec)
 • Desloratadine (Clarinex).

2. Epinefrin

Sekiranya anak anda menghadapi masalah bernafas, penyedia perkhidmatan kesihatan boleh menggunakan suntikan epinefrin untuk anak anda.

Ini membantu mengurangkan bengkak dan gatal. Pediatrik anda mungkin menunjukkan kepada anda cara menggunakan alat kecemasan yang mempunyai epinefrin.

Tempat ini dapat dijaga di dekat anak sekiranya gatal-gatal berulang pada masa akan datang. Anda boleh membincangkannya dengan pakar pediatrik anda.

3. Salap untuk gatal-gatal kanak-kanak

Sebagai tambahan kepada ubat oral atau ubat yang diminum, anda juga boleh menggunakan gatal-gatal dalam bentuk salap untuk kanak-kanak.

Ibu boleh menggunakan losyen calamine atau krim hidrokortison 1 peratus untuk merawat gatal pada kanak-kanak. Ingatkan anak anda agar tidak menggaru kawasan gatal untuk mengelakkan kegatalan.

Ubat semula jadi untuk gatal-gatal untuk kanak-kanak

Sekiranya gatal-gatal pada anak-anak masih agak ringan, maka ibu masih mempunyai beberapa pilihan rawatan di rumah menggunakan ubat semula jadi untuk anak-anak.

Walau bagaimanapun, jangan sekali-kali menggunakan ubat semula jadi untuk kanak-kanak jika keadaannya teruk atau kronik. Gatal-gatal kronik harus menjalani rawatan yang tepat kepada doktor.

Berikut adalah beberapa rawatan dan rawatan gatal-gatal semula jadi untuk kanak-kanak yang boleh anda cuba di rumah!

1. Kompres sejuk

Pilihan pertama gatal-gatal semula jadi untuk kanak-kanak adalah kompres sejuk. Kompres sejuk boleh digunakan untuk mengurangkan gejala gatal pada gatal-gatal anak-anak.

Pastikan anda membungkus ais dengan tuala lembut atau kain sebelum memasangkannya ke kulit anak anda.

2. Serbuk penaik dan oatmeal

Pilihan lain untuk menghilangkan gatal-gatal pada gatal-gatal anak adalah serbuk penaik dan juga oatmeal. Menambah baking soda atau oatmeal ke air mandi anak anda boleh memberi kesan yang menenangkan.

Selain itu, anda juga boleh membuat campuran baking soda dan air untuk digunakan sebagai krim dan sapukan terus ke kawasan gatal-gatal.

3. Mandi air sejuk

Hujan sejuk mungkin tidak termasuk dalam kategori "penawar" untuk gatal-gatal bagi anak-anak. Namun, tindakan ini mampu menyingkirkan anak dari alergen yang mencetuskan gatal-gatal.

Sekiranya gatal-gatal hanya berlaku pada satu bahagian badan anak anda, kemungkinan penyebabnya adalah sesuatu pada kulit.

Segera mandikan badan anak dengan sabun dan air sejuk. Selepas itu, jangan lupa menukar pakaian anak anda.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya gejala gatal-gatal pada anak anda kelihatan semakin teruk, segera hubungi doktor. Berikut adalah tanda dan gejala gatal-gatal anak yang teruk:

 • Gejala tidak bertambah baik selepas 2 hari
 • Ruam semakin merebak
 • Gatal terus muncul
 • Suhu badan tinggi dan secara amnya berasa tidak sihat
 • Mengalami pembengkakan di bawah kulit

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!