Kesihatan

Berikut adalah 7 Manfaat Selenium untuk Kesihatan, yang tidak diketahui secara meluas

Selenium adalah salah satu mineral yang diperlukan oleh badan. Walaupun tidak banyak yang dibincangkan, terdapat banyak manfaat kesihatan selenium. Salah satu faedah yang paling terkenal adalah sebagai antioksidan.

Sekiranya anda tidak mengetahuinya, mari lihat penjelasan lengkap mengenai faedah kesihatan selenium di bawah.

7 faedah kesihatan selenium

1. Sebagai antioksidan

Selenium adalah antioksidan. Ini bermaksud selenium diperlukan oleh tubuh untuk menangkal radikal bebas. Radikal bebas yang berlebihan dalam badan boleh menyebabkan tekanan oksidatif, yang kemudian mencetuskan keadaan kronik seperti penyakit jantung, barah dan meningkatkan risiko strok.

Satu kajian menunjukkan bahawa sifat antioksidan seperti yang terdapat dalam selenium dapat membantu mengurangkan tekanan oksidatif dan mengekalkan jumlah radikal bebas. Dengan cara itu tubuh akan lebih terlindung dari kerosakan sel akibat tekanan oksidatif.

2. Mengurangkan risiko beberapa jenis barah

Selain dapat mengurangi tekanan oksidatif, selenium diyakini memiliki kemampuan untuk mengurangi kerusakan DNA sehingga dikaitkan dengan kemampuan untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan kemampuan untuk menghancurkan sel-sel barah.

Kajian yang melibatkan 350,000 orang mendedahkan bahawa mempunyai kadar selenium yang tinggi dalam darah, membuat seseorang mempunyai risiko kanser payudara, paru-paru, usus besar dan prostat yang lebih rendah.

Manfaat ini dipercayai dapat dirasakan jika anda mengambil kandungan selenium dari sumber makanan semula jadi, bukan dari makanan tambahan selenium.

3. Melindungi dari penyakit jantung

Satu kajian menunjukkan bahawa peningkatan kadar selenium sebanyak 50 persen dalam darah, dapat mengurangi risiko penyakit jantung hingga 24 persen.

Selain itu, selenium juga dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam badan, di mana keradangan adalah salah satu faktor risiko utama penyakit jantung.

4. Mencegah demensia

Demensia adalah keadaan penurunan ingatan dan pemikiran. Alzheimer adalah salah satu jenis demensia yang paling biasa. Dilaporkan dari garis kesihatanDi Amerika Syarikat, Alzheimer adalah penyebab kematian keenam utama dan jumlah penghidapnya terus meningkat.

Oleh itu, sehingga kini banyak kajian telah dijalankan untuk mencegah penyakit ini. Walaupun pencegahan masih dijalankan, ada juga beberapa cara untuk mengurangkan gejala. Salah satunya ialah penggunaan antioksidan.

Beberapa kajian mendapati bahawa antioksidan dalam makanan dan makanan tambahan dapat meningkatkan ingatan pada pesakit Alzheimer. Dan selenium adalah salah satu mineral dengan sifat antioksidan yang tinggi.

Selain itu, mengikuti diet Mediterania, yang kaya dengan makanan yang mengandung selenium tinggi, juga dikatakan dapat mengurangi risiko terkena penyakit Alzheimer.

5. Untuk kesihatan tiroid

Tisu tiroid mengandungi jumlah selenium yang lebih tinggi daripada organ lain dalam tubuh manusia. Itulah sebabnya selenium penting dan diperlukan oleh kelenjar tiroid untuk menjalankan fungsinya.

Fungsi kelenjar tiroid sangat penting bagi tubuh, kerana kelenjar ini mengatur metabolisme dan berperanan dalam pertumbuhan dan perkembangan.

Kekurangan selenium dikaitkan dengan berlakunya gangguan kesihatan yang disebut Tiroiditis Hashimoto. Ini adalah keadaan apabila sistem imun menyerang kelenjar tiroid.

6. Mengurangkan simptom asma

Asma adalah penyakit yang mempengaruhi saluran udara, yang masuk dan keluar dari udara ke dan dari paru-paru. Penyelidikan menunjukkan orang dengan asma mempunyai kadar selenium yang rendah dalam darah.

Sementara itu, pesakit asma dengan tahap selenium yang lebih tinggi mempunyai fungsi paru-paru yang lebih baik. Oleh itu, makanan tambahan selenium dipercayai dapat mengurangkan simptom asma. Walau bagaimanapun, penggunaan selenium masih perlu dikaji lebih jauh untuk memastikan keselamatannya.

7. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Jumlah selenium yang mencukupi dalam tubuh dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh penderita influenza, tuberkulosis dan hepatitis C. Terdapat juga bukti bahawa selenium dapat membantu penderita HIV mengatasi masalah imun.

Untuk mendapatkan jumlah selenium yang mencukupi dalam darah, orang dewasa dapat mengambil 55 mikrogram selenium setiap hari. Sekiranya anda mengambil lebih daripada 400 mikrogram, ia dianggap sebagai dos berlebihan.

Anda boleh mendapatkan kandungan mineral ini dari makanan tambahan atau beberapa jenis makanan seperti:

  • Kacang-kacangan, seperti kacang Brazil dan kacang walnut
  • Beberapa jenis ikan seperti tuna, ikan kakap merah dan ikan kod
  • Daging lembu dan ayam
  • Bijirin

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!