Kesihatan

Ia Tidak Sukar Membezakan Warna, Apa Sebenarnya Buta Warna Separa?

Buta warna separa adalah keadaan mata yang tidak dapat membezakan antara warna. Berbeza dengan buta warna total yang hanya dapat melihat dunia dalam monokrom, buta warna separa masih dapat melihat beberapa warna.

Buta warna separa ini boleh berkisar dari ringan hingga teruk, bergantung pada kasusnya. Keadaan ini berlaku pada kedua-dua bola mata jika disebabkan oleh keturunan dan hanya satu bola mata jika berlaku kerana kecederaan atau penyakit.

Baca Juga: Kulit Gatal seperti Melecur Boleh Menyakitkan Ekzema, Kenali Sebabnya

Penyebab buta warna separa

Buta warna separa berlaku disebabkan keturunan yang disebabkan oleh gen yang berkaitan dengan X yang diturunkan dari ibu ke anak. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh penyakit dan kecederaan.

Berikut adalah penyakit yang boleh merosakkan saraf optik atau retina, menyebabkan hilangnya keupayaan untuk mengenali warna:

 • Diabetes
 • Glaukoma
 • Kemerosotan makula
 • Alzheimer
 • Parkinson
 • Sklerosis berbilang
 • Ketagihan alkohol kronik
 • Leukemia
 • Anemia sel sabit

Terdapat juga beberapa keadaan lain yang dapat menurunkan kemampuan mengenali warna di mata anda seperti berikut:

 • Dadah: beberapa ubat untuk merawat masalah jantung, tekanan darah tinggi, jangkitan, gangguan neurologi dan masalah psikologi
 • penuaan: keupayaan untuk melihat warna dapat menurun sedikit demi sedikit dengan usia
 • Pendedahan bahan kimia: hubungan dengan bahan kimia tertentu seperti baja dan styrene diketahui menjadikan anda kehilangan keupayaan untuk mengenali warna

Buta warna separa lebih biasa disebabkan oleh faktor genetik. Kira-kira 8 peratus lelaki Kaukasia dilahirkan dengan tahap kebutaan sebahagian. Sementara wanita lebih cenderung membawa gen.

Walau bagaimanapun, dianggarkan bahawa 0.5 peratus wanita menderita buta warna separa. Keterukan keadaan ini akan tetap sama sepanjang hidup dan tidak akan menyebabkan kehilangan penglihatan atau kebutaan sepenuhnya.

Baca Juga: 10 Bahan Penghalau Nyamuk Semula Jadi, Adakah Anda Sudah Menggunakannya?

Jenis buta warna separa

Proses melihat warna. Foto: //askabiologist.asu.edu/

Keupayaan untuk mengenali warna seseorang disebabkan oleh reseptor di retina yang disebut sel kon. Kerucut ini mempunyai pigmen yang sensitif terhadap cahaya, bahagian ini mempengaruhi kemampuan anda mengenali warna.

Dalam keadaan normal, pigmen dalam kerucut mengenali warna yang berbeza dan menghantar maklumat dari warna yang anda lihat dari saraf optik ke otak. Tetapi jika kerucut tidak mempunyai satu atau lebih pigmen, anda tidak akan dapat melihat semua warnanya.

Setiap sel kon mempunyai kepekaan terhadap cahaya merah, hijau atau biru. Sel kerucut mengenali semua cahaya ini berdasarkan panjang gelombang.

Orang yang mempunyai penglihatan warna normal dapat menggunakan ketiga-tiga jenis kon dengan betul. Tetapi ada juga yang tidak dapat menggunakan ketiga-tiganya dengan baik atau hanya mempunyai dua jenis sel kerucut.

Anomali trichromatic

Buta warna separa berlaku apabila orang dengan salah satu daripada tiga kerucut tidak dapat mengenali warna dengan baik. Oleh itu, terdapat tiga jenis anomali trikromatik:

 • Protanomali: kekurangan kepekaan untuk melihat cahaya merah
 • Deuteranomali: kurang kepekaan untuk melihat cahaya hijau. Keadaan ini paling biasa berlaku pada buta warna separa
 • Tritanomali: kekurangan kepekaan terhadap cahaya biru. Keadaan yang sangat jarang berlaku

Orang yang menderita deuteranomaly dan protanomaly biasanya disebut buta warna merah-hijau. Mereka biasanya sukar membezakan warna merah, hijau, coklat dan oren, malah mereka biasanya keliru untuk membezakan warna biru dengan warna ungu.

Orang yang kurang peka melihat cahaya biru mengalami kesukaran untuk membezakan antara biru dan kuning, ungu dari merah dan biru dan hijau.

Bagi mereka, dunia hanya kelihatan merah, merah jambu, hitam, putih, kelabu dan pirus.

Gangguan dikromatik

Orang dengan buta warna separa hanya mempunyai dua jenis sel kon untuk melihat warna. Sekiranya anomali trikromatik hanya kekurangan kepekaan, maka dikromatik tidak dapat melihat warna sama sekali.

Terdapat tiga jenis dikromatik, iaitu:

 • Protanopia: tidak dapat melihat lampu merah
 • Deuteranopia: tidak dapat melihat cahaya hijau
 • Tritanopia: tidak dapat melihat cahaya biru

Mereka yang tidak dapat melihat merah dan hijau hidup di dunia hijau gelap dengan warna biru dan kuning yang jelas kelihatan. Coklat, oren, warna merah dan hijau menjadikan mereka keliru.

Walaupun mereka yang tidak dapat melihat cahaya biru, mereka akan membingungkan biru muda dengan abu-abu, ungu gelap dengan hitam, hijau dengan biru dan oren dengan merah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!