Kesihatan

Ayuh, kenali cara membuang sel kulit mati mengikut jenis kulit anda!

Apabila pengumpulan sel kulit mati berlaku pada kulit, maka anda perlu mengetahui cara membuang sel kulit mati untuk menjaga kesihatan kulit.

Terdapat dua cara untuk membuang sel kulit mati, iaitu dengan peralatan khas atau menggunakan bahan kimia. Nah, inilah penjelasan penuh!

Mengapa anda mesti membuang sel kulit mati?

Ada kalanya kulit mati tidak terkelupas dengan betul dan menumpuk di permukaan paling luar kulit. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini akan menyebabkan masalah kulit, terutamanya kulit wajah.

Sel-sel kulit mati yang terkumpul akan menyebabkan pori-pori tersumbat dan tompok-tompok kering pada kulit, oleh itu cara untuk membuang sel-sel kulit mati diperlukan atau apa yang dikenali sebagai mengelupas.

Pengelupasan ini boleh menjadi pengelupasan mekanikal atau kimia. Pemilihan pengelupasan boleh dipilih mengikut jenis kulit seseorang. Inilah bahagiannya.

Lima jenis kulit

Sebelum memilih cara membuang sel kulit mati, anda mesti terlebih dahulu mengetahui jenis kulit anda. Inilah pembahagian lima jenis kulit secara umum.

 • Keringkan: Kulit kering cenderung bersisik, kerana kekurangan kelembapan. Teksturnya kurang elastik, jadi lebih mudah retak.
 • Berminyak: Jenis kulit ini mempunyai banyak minyak semula jadi di permukaannya. Minyak ini dihasilkan oleh kelenjar di bawah pori-pori kulit.
 • Gabungan: Jenis gabungan kulit kering dan berminyak. Beberapa bahagian seperti bahagian hidung, dahi dan dagu kelihatan berminyak. Tetapi bahagian lain kelihatan kering, seperti di pipi dan rahang.
 • Kulit sensitif: Jenis kulit ini mudah dijengkelkan oleh wangian, bahan kimia atau bahan sintetik lain.
 • Biasa: Jenis kulit dengan tahap kelembapan normal, tekstur kenyal, tidak terlalu berminyak dan tidak terlalu kering.

Cara membuang sel kulit mati

Inilah kaedah yang sesuai untuk membuang sel kulit mati mengikut jenis kulit yang disebutkan di atas.

Pengelupasan mekanikal

Melakukan pengelupasan mekanikal bermaksud anda menggunakan alat atau bahan yang dapat membantu proses pengelupasan sel kulit mati. Kaedah ini sesuai untuk jenis kulit normal hingga berminyak. Kami mengesyorkan agar orang yang mempunyai kulit sensitif atau kering mengelakkan pengelupasan mekanikal.

Terdapat beberapa cara pengelupasan kulit mekanikal, termasuk:

 • Menggunakan serbuk pengelupasanCara mencampurkan serbuk dengan sedikit air untuk membentuk pes yang boleh disapu pada kulit wajah. Untuk hasil yang lebih kuat, buat pasta lebih tebal dan gosokkan pasta dengan lembut ke permukaan kulit untuk membuang sel kulit mati.
 • menyikat kulit: Menyikat tentu menggunakan bulu lembut yang dibuat khusus untuk membersihkan sel kulit mati. Anda boleh menggunakan berus ini selama 30 saat pada kulit lembap. Elakkan melakukannya di kawasan kulit yang terluka atau jengkel.
 • Menggunakan kain lap: Ini paling berkesan untuk orang berkulit normal. Hanya dengan mencuci muka dan mengelapnya dengan kain lap dan gerakan bulat, anda dapat membuang sel kulit wajah yang mati.

Pengelupasan kimia

Anda boleh menggunakan penjagaan kulit yang banyak dijual untuk membantu proses pengelupasan sel kulit mati kimia. Berikut adalah bahan kimia yang berkesan untuk membuang sel kulit mati.

 • Asid hidroksi alfa: Dalam bahasa Inggeris bahan-bahan ini disebut asid alfa hidroksi (AHA), yang membantu proses pengelupasan sel-sel kulit mati di permukaan kulit. Paling sesuai untuk orang yang mempunyai kulit kering hingga normal.
 • Asid hidroksi beta: Dalam bahasa Inggeris disebut beta hydroxy acid (BHA), bahan kimia ini juga diketahui berkesan untuk membuang sel-sel kulit mati. Bahan ini sesuai untuk orang yang mempunyai kulit berminyak, atau orang yang mempunyai parut jerawat.
 • Enzim: Penggunaan enzim tidak meningkatkan pergantian sel, yang bermaksud pengelupasan tidak sepenuhnya memaparkan bahagian kulit yang baru dan ini boleh menjadi pilihan bagi orang yang mempunyai kulit sensitif.

Itu adalah pelbagai cara untuk membuang sel kulit mati mengikut jenis kulit yang boleh anda cuba di rumah.

Cari kaedah untuk membuang sel kulit mati yang berfungsi untuk kulit anda. Kerana membuang timbunan sel kulit mati akan menjadikan kulit kelihatan lebih sihat, terasa halus dan lembut.

Pastikan juga menjaga kulit anda dengan menggunakan pelembap dan pelindung matahari, agar tidak terkena sinar matahari yang boleh memberi kesan negatif pada kulit.

Ada soalan lain? Sila berbual dengan doktor kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!