Kesihatan

10 Makanan Meningkatkan Sperma, Inilah Senarai Lengkap!

Sebilangan kecil sperma dapat mengurangkan potensi persenyawaan dengan telur. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan pengeluaran sperma. Selain berolahraga, ada sejumlah makanan penambah sperma yang dapat dikonsumsi.

Jadi, apakah makanan ini? Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut dengan ulasan berikut!

Senarai makanan yang meningkatkan sperma

Terdapat banyak makanan yang dapat meningkatkan pengeluaran sperma di testis. Bermula dari buah-buahan, sayur-sayuran, hingga bahan-bahan yang biasa digunakan sebagai rempah seperti bawang putih. Inilah senarai penuh:

1. Tomato

Makanan penambah sperma pertama adalah tomato. Tidak kira perbahasan buah atau sayur, tomato adalah sumber likopen yang sangat tinggi. Menurut satu kajian, tomato sangat baik untuk kesuburan lelaki.

Tidak hanya meningkatkan jumlah sperma, tetapi juga meningkatkan pergerakan (pergerakan) untuk menjadikannya lebih cepat dan lebih tangkas. Anda boleh menambah minyak zaitun jika anda ingin memasaknya, supaya penyerapan antioksidan lebih optimum.

Baca juga: 9 Manfaat Kesihatan Tomato yang Perlu Anda Ketahui

2. Coklat gelap

Selain rasanya yang manis, coklat gelap juga boleh menjadi makanan penambah sperma, anda tahu. Coklat gelap kaya dengan asid amino L-arginine, yang diketahui dapat membantu meningkatkan jumlah air mani dan sperma.

Pelbagai bahan dalam coklat gelap seperti vitamin juga dapat melawan radikal bebas yang secara tidak langsung dapat mempengaruhi kualiti sperma.

Kajian oleh sejumlah saintis di Universiti Negeri Penn dijelaskan, satu gigitan coklat gelap setiap hari sudah dapat menyumbang kepada jumlah sperma pada lelaki.

3. Bawang putih

Makanan penambah sperma seterusnya adalah bawang putih. Salah satu rempah dapur ini mempunyai kandungan allicin yang tinggi, bahan aktif yang dapat merangsang peredaran darah.

Aliran darah diperlukan agar lelaki mendapat ereksi dan melindungi sperma dari kerosakan. Sebenarnya, menurut sebuah kajian, bawang putih juga memiliki selenium yang dapat meningkatkan motilitas dan daya hidup sperma itu sendiri.

4. Telur

Telur telah menjadi bahagian penting dari banyak jenis makanan, baik sebagai hidangan utama atau hanya sebagai komponen dalam ramuan. Terdapat beberapa nutrien penting yang terdapat dalam telur, termasuk vitamin E dan protein.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, kedua-dua bahan tersebut dapat membantu merangsang pengeluaran sel sperma. Bukan hanya itu, sifat antioksidan yang dibawa oleh vitamin E dan protein juga dapat melindungi sperma dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

5. Lobak

Tidak hanya baik untuk mata, ternyata wortel juga berguna untuk meningkatkan jumlah sperma, anda tahu. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Reproduktif IranKandungan beta-karoten dalam wortel dapat menjaga kesihatan sperma dengan meneutralkan radikal bebas.

Dari sana, jumlah sperma akan meningkat dari masa ke masa. Sebatian antioksidan dalam wortel juga dapat mengoptimumkan pergerakan sperma sehingga mereka dapat berenang lebih cepat ke telur.

6. Ginseng

Salah satu makanan penambah sperma yang sudah cukup popular adalah ginseng. Tumbuhan ini tumbuh subur di beberapa negara Asia mempunyai akar yang sangat berkhasiat untuk kejantanan lelaki.

Dalam kajian 2013 yang melibatkan 66 lelaki, penggunaan ekstrak ginseng dipercayai dapat meningkatkan kadar testosteron dan pengeluaran sperma. Malah, ginseng juga sering digunakan untuk merawat pelbagai gangguan organ seksual lelaki, salah satunya adalah mati pucuk.

7. Pisang

Selain rasanya yang manis, pisang adalah buah yang sangat bermanfaat untuk lelaki. Ini kerana buah kuning ini mempunyai enzim langka yang disebut bromelain yang memainkan peranan penting dalam mengatur hormon seks.

Belum lagi vitamin A, B1, dan C yang ada dapat meningkatkan stamina lelaki dan meningkatkan pengeluaran sperma pada testis.

8. Sayuran berdaun hijau

Tidak ramai yang tahu bahawa sayur-sayuran hijau adalah makanan yang dapat meningkatkan pengeluaran sperma. Manfaat ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan folat yang dimilikinya. Anda boleh mendapatkannya dari bayam, brokoli, dan sayur-sayuran hijau yang lain.

Kajian yang diterbitkan Universiti California Lelaki yang kerap mengambil asid folik tinggi cenderung mengalami kelainan sperma.

9. Asparagus

Dikenali sebagai sayur dengan harga tinggi, asparagus adalah makanan yang sangat baik untuk sperma. Menurut kajian tahun 2014, kandungan vitamin C dalam asparagus dapat meningkatkan jumlah sperma dan melindunginya dari kerosakan oksidatif.

Dengan bertambahnya jumlah, ini bermakna lebih banyak sperma akan berenang ke telur dan meningkatkan kemungkinan persenyawaan.

10. Kacang

Makanan penambah sperma terakhir adalah kacang. Kebanyakan jenis kacang mengandungi asid folik yang tinggi.

Menurut satu kajian, orang yang jarang mengonsumsi asam folat sangat rentan terhadap penurunan jumlah sperma terhadap kelainan kromosom.

Itulah senarai 10 makanan penambah sperma yang perlu anda ketahui. Anda boleh menggabungkan beberapa makanan di atas sebagai menu harian untuk mendapatkan faedah terbaik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!