Kesihatan

Senarai 5 Jenis Kanser Yang Paling Mudah Diubati, Apa Itu?

Mendengar perkataan barah, beberapa orang mungkin segera mendefinisikannya sebagai penyakit mematikan. Sebenarnya, anggapan ini tidak sepenuhnya benar. Kanser testis dan prostat, misalnya, adalah dua barah yang paling mudah disembuhkan.

Bukan hanya itu, terdapat beberapa jenis barah lain yang juga dapat diubati. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Adakah barah boleh disembuhkan?

Tidak semua barah adalah penyakit yang membawa kepada kematian. Terdapat banyak pesakit yang dapat hidup lama, dan bahkan dapat melakukan aktiviti harian seperti orang yang sihat. Lalu, adakah itu bermaksud barah dapat disembuhkan?

Menurut penjelasan Prof. Dr. dr. Ari F. Syam, SpPD, seorang akademik dan pengamal kesihatan di Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia, dalam dunia kedokteran, pesakit barah tidak dapat dikatakan sembuh sepenuhnya, walaupun gejala tersebut telah hilang.

Istilah yang digunakan adalah remisi atau kambuh, yaitu pesakit barah yang telah menjalani terapi dan mendapat hasil bahawa tidak ada lagi sel barah yang tersimpan di dalam badan mereka. Selama tempoh pengampunan, pesakit masih harus mengendalikan secara teratur dan menjaga gaya hidup yang sihat.

Istilah pengampunan berbeza dengan pemulihan sepenuhnya, kerana barah tidak seperti penyakit berjangkit yang dapat hilang sepenuhnya. Penyelamat kanser yang boleh kambuh biasanya baru memasuki peringkat awal. Sekiranya anda telah memasuki tahap 4 atau akhir, kadar survival-agak rendah.

Senarai barah yang paling mudah diubati

Senarai barah yang paling dapat disembuhkan merujuk kepada data mengenai kadar pemulihan dan kadar kematian yang rendah, termasuk:

1. Kanser prostat

Kanser yang paling mudah disembuhkan adalah barah prostat. Kanser ini berlaku pada prostat, kelenjar kecil berbentuk walnut pada lelaki yang terletak di bawah pundi kencing. Organ ini berfungsi menghasilkan air mani yang dapat membawa sperma.

Dilaporkan dari Perubatan Harian, Kanser prostat umumnya berkembang sangat perlahan, dan pesakit dapat hidup normal selama bertahun-tahun tanpa rawatan.

Kanser prostat mempunyai kadar kelangsungan hidup lebih dari lima tahun (Kadar survival 5 tahun) hingga 99 peratus, pada tahap 1 dan 2. Di Indonesia saja, angka kematian adalah sekitar 2.6 persen dari semua kes yang ada.

Baca juga: Ejakulasi Rajin Membuat Anda Mengelakkan Kanser Prostat

2. Melanoma

Melanoma adalah sejenis barah kulit, yang berkembang di sel pigmen yang disebut melanosit.

Melanoma dianggap mempunyai kadar kelangsungan hidup yang tinggi, kerana biasanya mudah dikesan pada tahap awal. Kanser ini dicirikan oleh tompok-tompok yang aneh, besar, gelap, dan menonjol pada kulit.

mengikut Persatuan Kanser Amerika, nombor Kadar survival relatif 5 tahun melamona adalah 92 hingga 97 peratus. Di Indonesia saja, angka kematian sekitar 0,38 persen dari jumlah keseluruhan kes.

3. Kanser testis

Kanser testis adalah salah satu jenis barah yang paling mudah untuk dirawat. Ini kerana doktor dapat segera menjalankan rawatan pada peringkat awal setelah sel barah dikesan dan belum merebak. Kebanyakan lelaki yang menghidap barah ini akan membuang satu testis yang terkena.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Onkologi Klinikal dijelaskan, 95 peratus kes barah testis dapat dirawat, sehingga dapat meningkatkan kelangsungan hidup mangsa yang selamat. Di Indonesia, angka kematian akibat barah testis adalah sekitar 0.14 peratus dari semua kes.

4. Kanser serviks

Kanser yang paling mudah disembuhkan seterusnya adalah barah serviks. Ini tidak dapat dipisahkan dari kaedah pengesanan yang cukup efektif untuk mencegah sel barah berubah menjadi ganas. PAP smear sebagai contoh, dapat mengesan kehadiran sel yang tidak normal di serviks.

Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, barah serviks mempunyai Kadar survival relatif 5 tahun mencapai 93 peratus pada tahap 0 dan 1A.

Baca juga: Pengesanan Awal Kanser Serviks Penting, Inilah Pelbagai Manfaat Pap Smear!

5. Kanser tiroid

Kanser terakhir yang paling mudah disembuhkan adalah barah tiroid. Jenis barah ini berlaku pada kelenjar tiroid di leher, yang dicirikan oleh penampilan ketulan yang tidak biasa.

Sebilangan besar kes barah jenis ini berkembang dengan sangat perlahan, jadi mungkin dapat disembuhkan dengan lebih cepat.

mengikut Persatuan Kanser Amerika, Kadar penyembuhan untuk barah tiroid boleh mencapai 90 hingga 100 peratus. Di Indonesia, angka kematian adalah sekitar satu persen dari semua kes.

Itulah senarai barah paling mudah untuk disembuhkan berdasarkan kadar kambuh dan kadar kematian yang rendah. Pengesanan awal sangat penting agar proses penyembuhan dapat dilakukan dengan cepat. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!