Kesihatan

Praktikal dan Mudah Diproses, Apakah Kandungan Nutrien Telur?

Telur adalah sumber protein semula jadi yang popular dan boleh didapati dengan mudah. Kandungan nutrien telur cukup pelbagai dan merangkumi banyak nutrien.

Sebilangannya seperti protein, vitamin, dan mineral. Ya, selain mudah diproses menjadi menu makanan yang enak, telur juga mengandungi nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan.

Kandungan pemakanan telur

Berdasarkan data dari Food Data Amerika Tengah, sebiji telur ayam rebus besar (50 gram) mempunyai kandungan nutrisi berikut:

 • 78 kalori
 • 6 gram protein
 • 5 gram lemak
 • 147 mg kolin
 • 62 mg natrium
 • 0.6 gram karbohidrat
 • 0.5 gram gula
 • 0 gram serat

Putih telur dan kuning telur masing-masing mempunyai kualiti pemakanan masing-masing. Sebilangan orang lebih suka satu atau yang lain, sementara tidak sedikit yang dapat menikmati keduanya.

Kuning telur adalah inti berkhasiat dan mengandungi nutrien seperti asid lemak penting, vitamin, protein, dan mineral. Kuning telur juga kaya dengan rasa unik dan sering digunakan dalam resipi untuk menambah rasa dan menyatukan bahan-bahan.

Putih telur selain memiliki fungsi melindungi kuning telur dari kerosakan, tetapi juga sumber nutrien berkualiti tinggi.

Baca juga: Lanjutkan dari 4 Sihat 5 Sempurna, Kenali Bukan Panduan Pemakanan Seimbang Ini!

Protein

Telur adalah sumber protein lengkap berkualiti tinggi. Terdapat kira-kira 5.2 gram hingga 7.5 gram protein dalam sebiji telur bergantung pada saiznya.

Protein adalah salah satu nutrien penting yang diperlukan oleh setiap orang untuk mengekalkan tubuh yang kuat dan sihat. Sarapan pagi dengan makanan yang mengandungi protein dapat membantu mengekalkan tenaga fizikal dan mental sepanjang hari untuk orang dari semua peringkat umur, anda tahu!

Karbohidrat

Telur juga merupakan makanan rendah karbohidrat. Sebiji telur besar mengandungi kurang daripada 1 gram karbohidrat. Telur mempunyai sedikit gula dan tidak ada serat.

Vitamin dan mineral

Vitamin dan mineral penting untuk tubuh kita kerana ia memberikan nutrien untuk pertumbuhan dan pembaikan tulang, gigi, kulit dan organ kita.

Telur mengandungi vitamin dan mineral penting seperti vitamin D (penting untuk penyerapan kalsium), fosfor, vitamin A (untuk penglihatan yang sihat, kulit, dan pertumbuhan sel), dan vitamin kompleks B yang diperlukan tubuh untuk mengubah makanan menjadi tenaga.

Telur juga merupakan sumber riboflavin, selenium dan kolin yang sangat baik. Kolin dapat mendorong aktiviti sel normal, fungsi hati, dan pengangkutan nutrien ke seluruh badan. Selain itu, kolin juga penting dalam pengembangan fungsi ingatan pada bayi.

Lemak

Sebanyak 9 peratus kandungan telur adalah lemak. Lemak hampir keseluruhannya terkandung dalam kuning telur, kurang dari 0,5 persen yang terkandung dalam putih telur.

Lemak dalam telur terdiri daripada sekitar 38 peratus lemak tak jenuh tunggal dan sekitar 16 peratus lemak tak jenuh ganda.

Sebiji telur besar boleh mengandungi 5 gram lemak, di antaranya sekitar 1.6 gram lemak tepu. Selebihnya adalah lemak tak jenuh ganda dan lemak tak jenuh tunggal.

Kalori dalam telur

Rata-rata telur mengandungi antara 54 hingga 80 kalori bergantung pada ukuran dan bagaimana ia disediakan. Telur bersaiz sederhana rata-rata akan mengandungi kira-kira 65 kalori, sebiji telur kecil sekitar 55 kalori, dan sebiji telur besar sekitar 80 kalori.

Sebilangan besar kalori ini berasal dari kuning telur, yang merupakan bahagian nutrien yang padat dari telur dan mengandungi banyak vitamin dan mineral penting.

Memproses telur dengan menggoreng mentega atau minyak pastinya akan menambahkan lemak dan kalori dari makanan anda.

Berikut ini adalah pengiraan jumlah kalori dalam makanan telur yang diproses yang penting untuk anda perhatikan

 1. Telur hancur (telur hancur)

Dua telur orak kecil dengan sedikit garam dan lada dan sedikit susu separuh skim akan memberikan kira-kira 170 kalori. Sementara itu, jika menggunakan kuali dan mentega kalori yang dihasilkan adalah sekitar 200 hingga 245 kalori bergantung pada jumlah mentega.

 1. Telur rebus

Telur rebus sangat popular kerana anda tidak perlu menambahkan minyak masak atau mentega untuk membuatnya. Ini bermaksud bahawa kalori telur rebus adalah sama dengan telur mentah, iaitu sekitar 54-80 kalori bergantung pada ukurannya.

 1. Telur goreng

Nilai kalori telur goreng berkisar antara 85 hingga 120 kalori bergantung pada jenis lemak yang digunakan, sama ada mentega atau minyak masak, dan sama ada anda membuangnya terlebih dahulu atau tidak. Untuk membuat telur goreng, sangat digalakkan menggunakan minyak zaitun.

Demikianlah maklumat mengenai kandungan nutrisi telur yang anda dapat. Untuk faedah kesihatan maksimum, pilih telur berkualiti baik, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!