Kesihatan

Risperidone

Risperidone adalah salah satu ubat yang mudah dijumpai dalam proses rawatan klinikal, terutama di hospital dan pusat kesihatan. Kewujudan ubat ini sangat penting untuk rawatan orang yang mengalami gangguan jiwa.

Untuk apa ubat ini dan bagaimana ia berfungsi, serta dos yang biasa? Lihat penjelasan di bawah!

Untuk apa risperidone?

Risperidone adalah kelas ubat antipsikotik yang digunakan untuk merawat pesakit dengan gangguan psikiatri, seperti skizofrenia. Risperidone adalah ubat antipsikotik yang berfungsi dengan mengubah kesan bahan kimia di otak.

Risperidone adalah turunan dari benzisoxazole yang merupakan antagonis monoaminergik selektif dengan pertalian tinggi untuk reseptor serotonergik 5-HT.2 dan dopaminergik D2.

Risperidone diserap sepenuhnya selepas pemberian oral, kepekatan plasma puncak dapat dicapai setelah 1-2 jam rawatan.

Risperidone adalah antagonis dopaminergik yang kuat yang berkesan untuk mengatasi gejala positif skizofrenia.

Apakah fungsi dan faedah ubat risperidone?

Risperidone digunakan untuk merawat pelbagai gangguan psikiatri, terutamanya rawatan skizofrenia. Risperidone digunakan untuk merawat skizofrenia pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 13 tahun.

Ubat ini juga digunakan untuk merawat gejala gangguan bipolar (manic depression) pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 10 tahun.

Risperidone juga digunakan untuk merawat gejala kerengsaan pada kanak-kanak autistik berusia 5 hingga 16 tahun.

Risperidone adalah antagonis serotonin dan dopamin pusat yang dapat berfungsi secara seimbang dalam mengurangkan kecenderungan untuk berlaku kesan sampingan ekstrapiramidal.

Ubat ini dapat memperluas aktiviti rawatan terhadap gejala negatif dan berkesan dalam skizofrenia.

Secara amnya, risperidone dalam dunia perubatan rawatan, ubat ini sering digunakan untuk merawat gangguan berikut:

1. Skizofrenia

Skizofrenia adalah gangguan mental yang serius di mana orang tidak dapat menafsirkan kenyataan secara sedar.

Skizofrenia dapat melumpuhkan kemampuan seseorang untuk membezakan antara realiti dan halusinasi.

Skizofrenia melibatkan pelbagai masalah dengan pemikiran (kognisi), tingkah laku dan emosi. Tanda dan gejala mungkin berbeza, tetapi biasanya dicirikan oleh khayalan, halusinasi, atau pertuturan yang tidak teratur.

Orang dengan skizofrenia memerlukan rawatan sepanjang hayat. Rawatan awal dapat membantu mengawal gejala sebelum mereka mengalami komplikasi serius.

2. Episod manik akut gangguan bipolar

Gangguan bipolar dicirikan oleh perubahan mood, biasanya selama beberapa minggu atau bulan pada satu masa, antara episod manik (atau hipomanik) dan episod depresi.

Episod manik adalah keadaan emosi yang dicirikan oleh tempoh sekurang-kurangnya satu minggu di mana moodnya meningkat, meluas, atau mudah marah.

Seseorang yang mengalami episod manik biasanya melakukan aktiviti menjurus ke arah tujuan yang signifikan di luar aktiviti biasa mereka.

Orang menggambarkan suasana manik sebagai perasaan sangat teruja dan mampu melakukan atau mencapai apa sahaja. Perasaan itu seperti optimisme yang melampau dari kesan peningkatan steroid.

Perasaan manic gangguan bipolar jika cukup parah akan menyebabkan kesulitan atau gangguan di tempat kerja, rakan dan keluarga, di sekolah, atau tempat penting lain dalam kehidupan mereka.

Gejala bipolar bukanlah akibat penggunaan atau penyalahgunaan bahan (contohnya alkohol, dadah, ubat-ubatan) atau disebabkan oleh keadaan perubatan umum.

Gangguan bipolar dapat diatasi, biasanya dengan kombinasi ubat-ubatan (disebut penstabil mood) dan psikoterapi.

3. Demensia sederhana hingga teruk dalam penyakit Alzheimer

Terdapat lima peringkat yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer. Yaitu, penyakit Alzheimer praklinikal, gangguan kognitif ringan akibat penyakit Alzheimer, demensia ringan, demensia sederhana, dan demensia teruk akibat penyakit Alzheimer.

Demensia adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan sekumpulan gejala yang mempengaruhi kemampuan intelektual dan sosial yang cukup parah sehingga mengganggu fungsi harian.

Penyakit Alzheimer sering didiagnosis pada tahap demensia ringan, ketika keluarga dan doktor mengetahui bahawa seseorang mempunyai masalah yang signifikan dengan ingatan dan pemikiran yang mempengaruhi fungsi harian.

Pada tahap demensia yang ringan, penghidapnya mungkin mengalami:

 • Kehilangan ingatan mengenai peristiwa yang dialami baru-baru ini. Penderita mungkin mengalami kesukaran untuk mengingat maklumat yang baru dipelajari dan mengajukan soalan yang sama berulang kali.
 • Kesukaran menyelesaikan masalah dan melaksanakan tugas yang kompleks.
 • Perubahan keperibadian yang mungkin terpendam atau menyendiri - terutama dalam situasi yang mencabar secara sosial - atau menunjukkan kerengsaan yang luar biasa. Berkurangnya motivasi untuk menyelesaikan tugas juga biasa.
 • Kesukaran mengatur dan menyatakan fikiran. Kehilangan keupayaan untuk mencari perkataan yang tepat untuk menerangkan objek atau menyatakan idea dengan jelas.
 • Penderita merasa semakin sukar untuk mencari jalan pulang, walaupun di tempat yang biasa.

Gangguan Alzheimer tidak dapat diatasi, tetapi kesannya dapat diperlambat dengan rawatan. Rawatan adalah jangka panjang.

Jenama dan harga Risperidone

Risperidone diedarkan dengan nama generik yang biasanya dikenali sesuai dengan nama ubat atau nama generiknya. Di samping itu, nama dagang yang telah dipasarkan juga semakin pelbagai.

Untuk makluman anda, risperidone biasanya tersedia di pusat kesihatan awam atau farmasi milik negara dan tidak diperdagangkan.

Tablet risperidone tersedia dalam kandungan 0.5 mg, 1 mg, 2 mg, 3 mg, dan 4 mg. Namun, di Indonesia, dos yang biasa digunakan adalah tablet risperidone 2mg dan 4mg.

Sekiranya anda ingin mendapatkan ubat ini, anda boleh melakukan pemeriksaan bagi pihak pesakit ke agensi kesihatan terdekat, maka doktor akan menetapkan ubat ini untuk anda menebus secara percuma.

Nama dagangan risperidon berdaftar seperti Neripros, Nodiril, Noprenia, Persidal, Risperdal, Rizodal, Zofredal, dan Zophrena.

Bagaimana cara mengambil risperidone?

 • Ubat ini boleh diminum sebelum atau selepas makan. Ikuti peraturan yang ditetapkan oleh doktor. Ikuti seperti yang dinyatakan pada bungkusan resipi.
 • Jangan mengambil ubat pada masa yang sama dengan teh.
 • Minum ubat secara berkala setiap hari. Jangan menggandakan dos jika anda lupa mengambilnya. Ambil ubat dengan segera sekiranya selang minum seterusnya masih panjang.
 • Ambil ubat pada masa yang sama setiap hari untuk mempermudah mengingat dan mendapatkan kesan maksimum dari rawatan.

Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik sebaik sahaja mengambil ubat ini, berjumpa dengan doktor anda sekali lagi untuk mendapatkan maklumat rawatan selanjutnya.

Berapakah dos risperidone?

Dos biasa (Dewasa)

Dos untuk mengambil risperidone untuk orang dewasa dan digunakan untuk rawatan jangka panjang adalah:

 • Hari 1: 2mg / hari, diambil 1-2 kali sehari
 • Hari 2: 4mg / hari, diambil 1-2 kali sehari (Dosis mungkin lebih rendah pada beberapa pesakit dengan keadaan tertentu)
 • Hari 3: 6mg / hari, diambil 1-2 kali sehari
 • Dos biasa ialah 4-8 mg sehari.

Dos melebihi 10 mg / hari tidak lebih berkesan daripada dos yang lebih rendah atau bahkan boleh meningkatkan kesan sampingan gejala extrapyramidal.

Dos melebihi 10mg / hari hanya boleh digunakan pada pesakit terpilih di mana faedahnya melebihi risiko.

Dos melebihi 16 mg / hari belum dinilai keselamatan dan tidak boleh digunakan.

Penggunaan pada pesakit tua, serta pasien dengan gangguan fungsi ginjal dan hati ditentukan sebagai berikut:

Dos awal: 0.5 mg, diambil 2 kali sehari.

Dos boleh disesuaikan secara individu dengan kenaikan 0.5mg diambil 2 kali sehari (hingga 1-2mg, 2 kali sehari).

Penggunaan dos ubat untuk kanak-kanak berumur 15 tahun ke bawah masih belum mencukupi. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sekiranya anda ingin melakukan rawatan lebih lanjut.

Rawatan mengikut gangguan mental:

Skizofrenia

Dos awal: 2 mg sehari hingga 4 mg / hari hingga hari ke-2.

Dos penyelenggaraan: 4-6 mg / hari. Dos maksimum: 16 mg / hari

Episod manik akut gangguan bipolar

Dos awal: 2mg diambil sekali sehari. Boleh dinaikkan menjadi 1mg / hari pada selang waktu lebih dari 24 jam.

Dos maksimum: 6mg / hari.

Demensia sederhana hingga teruk dalam penyakit Alzheimer

Dos awal: 0.25 mg dua kali ganda. Boleh dinaikkan kepada dos yang disesuaikan sebanyak 0.25mg pada keesokan harinya.

Dos biasa: 0.5mg (sehingga 1 mg jika diperlukan). Tempoh maksimum rawatan: 6 minggu.

Rawatan skizofrenia intramuskular

Beri risperidone secara lisan selama beberapa hari untuk menilai toleransi sebelum suntikan otot (intramuskular).

Pesakit yang tidak bertoleransi terhadap risperidone oral atau yang telah menerima risperidone oral sekurang-kurangnya 2 minggu dalam dos yang tidak melebihi 4 mg / hari. Dos hingga 25mg selama 2 minggu rawatan.

Pesakit diberi dos susulan risperidone oral selama lebih kurang 2 minggu dengan dos lebih dari 4 mg / hari: 37.5 mg 2 minggu.

Rawatan diteruskan dengan risperidone oral selama 3 minggu pertama selepas suntikan pertama.

Adakah risperidone selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Ubat ini dinyatakan sebagai kategori C, yang bermaksud bahawa ubat tersebut menunjukkan gejala kesan sampingan pada janin haiwan eksperimen, tetapi belum ada penelitian yang cukup dilakukan pada manusia.

Rawatan hanya dapat dilakukan jika manfaatnya dianggap melebihi risiko yang mungkin timbul.

Risperidone terbukti dapat diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan untuk ibu menyusu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan risperidone?

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul selepas mengambil risperidone.

Kesan sampingan yang berpotensi membawa maut selepas mengambil risperidone:

 • Sindrom neuroleptik malignan, gangguan serebrovaskular (contohnya strok, serangan iskemia sementara), agranulositosis.
 • Reaksi alergi terhadap risperidone: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Pergerakan otot muka yang tidak terkawal (mengunyah, mengejang bibir, mengerutkan kening, pergerakan lidah, berkelip atau pergerakan mata).
 • Payudara bengkak atau menyakitkan (pada lelaki atau wanita), keputihan, mati pucuk, kurang minat dalam hubungan seks, haid tidak teratur.
 • Reaksi sistem saraf yang teruk, seperti otot yang sangat kaku, demam tinggi, berpeluh, gangguan kegelisahan, degupan jantung yang cepat, gegaran, merasa seperti anda mungkin akan pingsan.
 • Sel darah putih rendah, dicirikan oleh kelemahan mendadak, sakit, demam, menggigil, sakit tekak, luka mulut, gusi merah atau bengkak, kesukaran menelan, luka kulit, gejala selesema atau selesema, batuk, kesukaran bernafas.
 • Tahap platelet rendah dalam darah, dicirikan oleh lebam yang mudah, pendarahan yang tidak biasa (hidung, mulut, vagina, atau rektum), bintik-bintik ungu atau merah di bawah kulit.
 • Ereksi zakar yang menyakitkan atau berlangsung selama 4 jam atau lebih.
 • Dilaporkan tetapi jarang berlaku pada pesakit skizofrenia: keracunan air dengan hiponatraemia, disebabkan oleh polydipsia atau sindrom gangguan rembesan hormon antidiuretik (ADH), dan suhu badan yang tidak teratur.

Kesan sampingan biasa selepas mengambil risperidone:

 • Sakit kepala
 • Pening, mengantuk, rasa letih
 • Gegaran, pergerakan otot yang berkedut atau tidak terkawal
 • Pergolakan, kegelisahan, perasaan gelisah
 • Suasana tertekan
 • Mulut kering, sakit perut, cirit-birit, sembelit
 • Penambahan berat badan
 • Gejala sejuk seperti hidung tersumbat, bersin, sakit tekak.

Sekiranya gejala kesan sampingan muncul setelah mengambil risperidone, hentikan penggunaannya dengan segera. Segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan maklumat mengenai rawatan.

Amaran dan perhatian

 • Tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah 15 tahun
 • Boleh menyebabkan hipotensi ortostatik, terutamanya dengan pemberian awal ubat. Risperidone harus diberikan dengan berhati-hati pada pesakit yang mengalami masalah jantung.
 • Pengurangan dos harus dipertimbangkan sekiranya berlaku hipotensi (tekanan darah rendah).
 • Jangan berikan kepada pesakit Parkinson kerana ia boleh menjadikan penyakit ini lebih teruk
 • Berhati-hati apabila diberikan kepada orang yang menghidap epilepsi
 • Penggunaan dadah boleh menyebabkan kenaikan berat badan
 • Risperidone boleh mengganggu aktiviti yang memerlukan tumpuan mental, pesakit disarankan untuk tidak memandu atau mengoperasikan mesin sehingga kerentanan individu diketahui.
 • Pentadbiran kepada wanita hamil dan menyusui hanya jika faedahnya melebihi risiko.
 • Penggunaan risperidone dapat menyebabkan hiperprolaktinemia (kerana risperidone dapat meningkatkan kadar prolaktin sehingga memicu kesan karsinogenik / risiko barah)
 • Penggunaan risperidone pada orang tua dan pesakit dengan fungsi hati dan ginjal yang terganggu: dos awal dan dos tambahan harus dikurangkan menjadi separuh daripada dos normal.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!