Kesihatan

Manfaat Daun Saga untuk Kesihatan yang Perlu Anda Ketahui

Manfaat daun saga untuk kesihatan tidak diragukan lagi kerana kandungan yang terkandung di dalamnya. Perlu diingat, saga adalah pokok anggur dengan pelbagai faedah.

Oleh itu, daun saga telah banyak digunakan sebagai tanaman herba yang berkesan untuk menyembuhkan pelbagai keadaan kesihatan. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat daun saga untuk kesihatan tubuh, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Perbezaan Antara Thrush dan Herpes di Mulut yang Perlu Anda Ketahui

Apa itu daun saga?

Saga pokok anggur atau dikenali dengan nama saintifik Abrus precatorius adalah tumbuhan berpintal dengan daun berbulu yang panjang. Tumbuhan ini mempunyai bunga ungu yang biasanya tumbuh di hujung tangkai.

Sebaliknya, tanaman ini juga menghasilkan buah, iaitu buah pendek yang mengandungi biji keras, berkilat, merah dan hitam. Berasal dari Indonesia, tanaman ini banyak terdapat di kawasan tropika dan subtropika di dunia.

Sebilangan khasiat daun saga untuk badan

Dilaporkan dari Emedicinehealth.com, akar, daun, dan buah tanaman saga telah digunakan sebagai ubat. Beberapa faedah daun saga yang mungkin diperoleh tubuh dari penggunaannya, termasuk yang berikut:

Mencegah diabetes dan barah

Salah satu kelebihan daun saga adalah dapat mencegah diabetes dan barah. Perlu diingat, daun saga juga mengandung antioksidan yang telah lama diketahui dapat menangkal radikal bebas yang umumnya menyebabkan barah.

Perlu diingat, penggunaan daun saga bersama dengan ubat diabetes mesti dipantau dengan teliti. Ini kerana, pengambilan daun saga bersama dengan ubat diabetes dapat menyebabkan gula darah menjadi terlalu rendah.

Untuk itu, anda mungkin perlu mengubah dos ubat diabetes jika diperlukan. Pastikan juga berjumpa doktor sebelum memakan daun saga jika anda menghidap diabetes.

Ubat batuk dan selesema

Daun tanaman saga bertindak sebagai antitussive dan dapat menenangkan tekak. Oleh itu, daun saga ini telah diketahui banyak manfaatnya dalam merawat batuk dan sakit tekak.

Salah satu cara untuk memakan daun saga adalah dengan membuat teh. Teh daun saga boleh diminum secara berkala untuk membantu meredakan masalah demam, batuk, dan selesema atau selesema.

Rawat tetanus dan cegah rabies

Manfaat daun saga seterusnya ialah mereka dapat membantu merawat tetanus dan mencegah rabies. Tumbuhan ini telah digunakan dalam beberapa ubat tradisional untuk merawat calar atau luka yang disebabkan oleh anjing, kucing, dan tikus.

Tetanus dan rabies dapat dirawat dengan menggunakan daun saga kerana sebatian di dalamnya menyokong. Sebilangan sebatian ini, seperti abrine, trigonelline, abruslactone, hemiphloin, choline, hypaphorine, montanyl alcohol, inositol, dan pinitol.

Boleh mengatasi herpes zoster

Herpes zoster disebabkan oleh virus yang sama dengan cacar air. Virus yang menyebabkan cacar air boleh bergerak ke tisu saraf berhampiran saraf tunjang dan otak di mana ia kadang-kadang dapat diaktifkan semula, menyebabkan herpes zoster.

Untuk mengubati herpes zoster, anda boleh menggunakan ubat herba tradisional, salah satunya adalah daun saga. Pasta yang dibuat dari daun saga dapat digunakan sebagai aplikasi luaran untuk rawatan penyakit herpes zoster ini.

Berapakah dos untuk menggunakan daun saga?

Dosis penggunaan daun saga yang sesuai bergantung pada beberapa faktor, seperti usia, kesihatan dan keadaan pengguna. Pada masa ini, tidak ada cukup maklumat saintifik untuk menentukan julat dos yang sesuai untuk menggunakan daun saga sebagai ubat herba.

Perlu diingat, penggunaan produk semula jadi tidak selalu selamat dan dos boleh menjadi sangat penting. Atas sebab ini, pastikan anda mengikuti arahan yang berkaitan dan berjumpa dengan ahli farmasi atau doktor profesional sebelum menggunakannya.

Baca juga: Mengenal Sistem Ekskresi pada Manusia: Bagaimana Ia Berfungsi dan Fungsinya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!