Kesihatan

Kuat dan Mudah, Inilah Cara Yang Betul untuk Mengatasi Telinga Yang Tersekat

Sekiranya anda mempunyai telinga yang tersumbat, jangan anggap begitu. Ia boleh mencetuskan munculnya beberapa penyakit lain jika tidak segera diubati.

Jadi apa sebenarnya cara yang betul untuk menangani telinga yang tersumbat?

Apa itu telinga yang tersumbat?

Dilaporkan Garis Kesihatan, telinga tersumbat berlaku ketika tiub fallopi Eustachian tersekat atau tidak berfungsi dengan baik. Tiub Eustachian adalah tiub kecil yang mengalir di antara hidung dan telinga tengah. Saluran kecil ini membantu menyamakan tekanan di telinga tengah.

Apabila tiub Eustachian tersumbat, telinga akan terasa kenyang dan memampatkan. Anda juga mungkin mengalami pendengaran yang kabur dan merasa sakit di telinga.

Gejala hidung tersumbat ini juga boleh disebabkan oleh masalah di telinga tengah atau saluran telinga yang mempengaruhi gendang telinga (juga disebut membran timpani).

Cara menghilangkan telinga yang tersumbat

Lancarkan penjelasan Garis Kesihatan, untuk mengatasi kesesakan hidung, anda mesti mengenal pasti penyebabnya terlebih dahulu. Berikut adalah penyebab kesesakan hidung dan rawatannya:

1. Telinga tersumbat kerana kotoran

Secara semula jadi, telinga selalu menghasilkan lilin. Namun, ada sebilangan orang, yang telinga mereka menghasilkan lebih banyak lilin daripada orang biasa. Sekiranya ini berlaku, anda harus melakukan sesuatu untuk membersihkan kotoran telinga.

Lilin telinga boleh mengeras dan sukar dikeluarkan dari telinga. Apabila ini berlaku, hanya tetes, seperti gliserin, yang mungkin menjadi pilihan. Jatuhkan 2-3 kali, sehingga lilin telinga melembutkan dan senang dibersihkan.

Baca juga: Ibu Harus Tahu: Cara Membersihkan Telinga Bayi dengan Betul dan Selamat

2. Telinga tersumbat kerana tekanan di dalam pesawat

Bagi anda yang sering melakukan perjalanan dengan kapal terbang, ia juga boleh membuat telinga anda tersumbat. Sebenarnya, rasa sakit boleh muncul. Sekiranya ini berlaku, lakukan beberapa cara untuk mengatasi telinga yang tersumbat seperti melakukan Manuver Valsalva.

Manuver Valsalva dapat dilakukan untuk menyesuaikan tekanan di telinga. Tarik nafas dalam-dalam, cubit hidung anda dengan ibu jari dan jari telunjuk anda, kemudian tutup mulut anda.

Selepas itu, cubalah menghembus nafas melalui lubang hidung yang tertutup. Ini boleh menjadi cara untuk menangani telinga yang tersumbat yang mudah dilakukan di mana sahaja.

3. Telinga tersumbat untuk perenang

Ramai yang tidak tahu bahawa penyelam sering merasakan telinga tersumbat. Ia dikenali sebagai telinga perenang (otitis externa).

Ini berlaku apabila terdapat jangkitan yang disebabkan oleh kelembapan di dalam telinga. Akibatnya, bakteria membiak di dalamnya.

Apabila anda mengalami sesuatu seperti itu, cara mengatasinya adalah dengan membiarkan telinga anda sentiasa kering. Keringkan telinga anda sebaik sahaja mandi, berenang, atau menyelam di lautan. Namun, hanya keringkan bahagian luar telinga dengan menggunakan kain kering yang bersih.

Cara lain yang boleh anda cuba ialah meletakkan kepala anda ke samping, sehingga air yang masuk ke telinga dapat keluar melalui saluran telinga.

Pengering rambut juga boleh digunakan untuk mengeringkan bahagian dalam telinga. Tempat pengering rambut kira-kira 0.3 meter dari telinga. Ini dilakukan untuk mengelakkan kerosakan telinga.

4. Telinga tersumbat dengan objek kecil

Kes lain dengan tersumbat kerana objek. Sekiranya anda mengesyaki terdapat benda asing di saluran telinga, jangan cuba mengeluarkannya sendiri. Sebaliknya, berjumpa doktor dengan segera.

5. Jangkitan telinga

Jangkitan telinga tengah boleh menyebabkan kesesakan hidung, pening, sakit telinga, dan kadang-kadang keputihan. Mereka biasanya disebabkan oleh masalah pernafasan yang sejuk atau lain yang memancar ke telinga tengah melalui saluran Eustachius.

Jangkitan telinga sering sembuh tanpa rawatan. Titisan telinga dan ubat penghilang rasa sakit yang berlebihan boleh membantu melegakan simptom anda. Sekiranya gejala bertambah buruk atau berlanjutan lebih dari dua hari, doktor anda mungkin akan menetapkan antibiotik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!