Kesihatan

Jangan hanya memakainya, inilah cara yang betul untuk menggunakan kondom

Melakukan hubungan seks berisiko membuat anda terdedah kepada penyakit kelamin dan kehamilan yang tidak diingini. Namun, semuanya dapat dielakkan dengan menggunakan kondom ketika anda melakukan hubungan seks.

Berdasarkan data dari Planned Parenthood Federation of America, penggunaan kondom adalah 98 peratus berkesan untuk mencegah kehamilan.

Di samping itu, anda boleh mengelakkan beberapa penyakit menular seksual kerana virus dan bakteria seperti hepatitis B, herpes, HIV, human papillomavirus (HPV), klamidia, gonorea hingga sifilis.

Bagaimana Kondom berfungsi

Dengan memakai kondom, anda membuat penghalang fizikal untuk mengelakkan sperma sampai ke telur. Pertahanan yang dihasilkan oleh kondom akan memastikan persenyawaan dan kehamilan tidak berlaku.

Kondom biasanya diperbuat daripada getah getah nipis atau poliuretana dan mengandungi pelincir dan spermisida yang boleh merosakkan atau merosakkan sperma.

Terdapat dua jenis kondom, iaitu untuk lelaki dan wanita. Anda mesti menggunakan kedua-duanya sebelum berlaku hubungan kulit ke kulit secara fizikal.

Oleh itu, untuk memastikan anda menggunakan kondom dengan cara yang betul, pertimbangkan petua berikut:

Cara menggunakan kondom lelaki

Semasa hubungan seksual, kondom lelaki dikenakan pada zakar untuk mengelakkan air mani atau sperma memasuki faraj wanita ketika anda mengalami ejakulasi.

Kondom harus dipakai ketika zakar tegak dan sebelum zakar bersentuhan dengan pasangan.

Untuk menggunakan kondom dengan betul, ikuti langkah berikut:

 • Buka pembungkus dengan berhati-hati, pastikan anda tidak merobek kondom.
 • Pegang hujung kondom antara ibu jari dan jari telunjuk anda untuk memastikannya berada dalam kedudukan yang betul dalam bulatan.
 • Pastikan tiada gelembung udara di hujung kondom. Jika tidak, kondom berpotensi terkoyak ketika anda mengalami ejakulasi.
 • Letakkan kondom di hujung zakar.
 • Semasa mencubit bahagian atas kondom, buka kondom di sepanjang zakar yang tegak.
 • Sekiranya gulungan kondom tidak terbuka, kemungkinan anda meletakkannya secara terbalik. Segera ganti dengan kondom baru kerana mungkin ada air mani yang sudah terpasang.
 • Pastikan kondom tetap di tempat yang betul semasa anda melakukan hubungan seks. Sekiranya ia keluar, hentikan apa yang anda lakukan dan pakai kondom baru.

Selepas ejakulasi, segera tarik zakar dari faraj dengan berhati-hati dan keluarkan kondom. Pastikan anda tidak lagi melakukan hubungan seksual selepas ejakulasi dan buang kondom.

Balut kondom bekas dalam tisu dan buang ke tong sampah dengan segera. Jangan membuang kondom ke dalam almari kerana boleh menyebabkan saluran tersumbat yang menyebabkan kerosakan persekitaran.

Cara menggunakan kondom wanita

Kondom wanita membolehkan anda berkongsi tanggungjawab untuk memilih jenis kontraseptif yang akan digunakan dengan pasangan anda.

Tidak seperti kondom lelaki, kondom wanita boleh digunakan pada bila-bila masa sebelum hubungan seksual, tetapi mesti digunakan sebelum zakar memasuki atau menyentuh kawasan vagina.

Untuk menggunakannya, ikuti langkah berikut:

 • Keluarkan kondom wanita dari bungkusan dengan berhati-hati agar tidak terkoyak.
 • Letakkan hujung kondom yang tertutup ke dalam vagina anda, pegang bahagian dalam lingkaran lembut di antara ibu jari dan telunjuk atau jari tengah anda.
 • Gunakan tangan anda yang lain untuk membuka bibir faraj (labia) dan letakkan bahagian bulatan kondom yang anda peras ke dalam faraj.
 • Letakkan telunjuk atau jari tengah, atau kedua-duanya, di hujung kondom yang terbuka sehingga anda dapat merasakan bahagian dalam gelung dan tekan kondom sejauh ke arah rahim.
 • Pastikan cincin yang selebihnya berada di luar faraj.
 • Pastikan semasa hubungan seksual zakar masuk ke kondom. Sekiranya cincin luar masuk ke dalam vagina, hentikan segera dan letakkan kondom semula pada kedudukan yang betul.
 • Pastikan zakar tidak sesuai di antara kondom dan dinding faraj
 • Selepas persetubuhan, putar sedikit kondom dan tarik hujung kondom untuk mengeluarkannya dari faraj. Pastikan tidak ada sperma yang tersebar di bahagian dalam faraj.

Setelah digunakan, bungkus kondom dalam tisu dan buang ke dalam tong sampah, bukan di tandas.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found