Kesihatan

Jangan menganggapnya ringan, beguk pada kanak-kanak: ini adalah gejala, sebab dan cara menanganinya

Gondok pada amnya mempengaruhi kanak-kanak hingga remaja. Keadaan beguk pastinya sangat mengganggu aktiviti kehidupan seharian kerana bengkak di leher. Apakah penyebab penyakit gondok pada kanak-kanak?

Apa itu beguk?

Dilaporkan dari healthline.comMumps adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus yang menular dari satu orang ke orang lain. Virus ini dapat merebak dengan cepat melalui air liur, rembesan hidung, dan hubungan dekat dengan orang yang dijangkiti.

Keadaan ini mempengaruhi kelenjar air liur, juga dikenali sebagai kelenjar parotid. Kelenjar ini bertanggungjawab menghasilkan air liur.

Anda mempunyai tiga set kelenjar air liur di setiap sisi wajah anda, yang terletak di belakang dan di bawah telinga anda. Gejala gondok yang paling biasa adalah pembengkakan kelenjar air liur.

Punca penyakit beguk pada kanak-kanak

Seperti yang dijelaskan di atas, penyakit ini adalah penyakit berjangkit. Virus ini hanya dapat ditularkan melalui kontak fizikal dan percikan bersin atau batuk (tetesan).

Bukan hanya itu, virus ini juga boleh hidup di pelbagai tempat seperti gagang pintu dan peralatan makan. Ini adalah salah satu sebab mengapa kanak-kanak lebih mudah dijangkiti gondok daripada orang dewasa.

Bagi ibu bapa anda, anda harus tahu bahawa kanak-kanak lebih berisiko mendapat penyakit ini sekiranya mereka berada di sekitar orang yang mempunyai penyakit gondok.

Gejala penyakit beguk

Sekiranya penyakit ini menyerang pada kanak-kanak, gejala biasanya muncul dalam 2-3 minggu setelah mereka bersentuhan dengan virus. Berikut adalah beberapa gejala biasa yang berlaku pada kanak-kanak:

 • Sakit di leher kerana ketulan
 • Demam
 • Batuk dan selsema
 • Tiada selera
 • Sakit perut

Biasanya demam pada suhu 38 ° C atau lebih tinggi dan pembengkakan kelenjar air liur berlaku dalam beberapa hari berikutnya. Kelenjar mungkin tidak semua membengkak sekaligus. Lebih biasa, mereka membengkak dan menjadi lebih menyakitkan ketika penyakit itu berlanjutan.

Anda kemungkinan besar akan menyebarkan virus gondok kepada orang lain daripada terkena virus dan apabila kelenjar parotid mula membengkak.

Walaupun menunjukkan simptom, terdapat juga kes beguk pada kanak-kanak yang sama sekali tidak menyebabkan tanda-tanda. Sekiranya gejala ini mula muncul, lebih baik segera bawa anak anda berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Baca juga: Mumps, penyakit berjangkit yang boleh menyerang sesiapa sahaja

Cara merawat penyakit beguk

Sama seperti penyakit lain, cara merawat penyakit gondok adalah berdasarkan gejala, keadaan kesihatan dan usia. Terdapat dua jenis rawatan yang diberikan dari sisi perubatan dan juga semula jadi.

Secara amnya, penyakit gondok pada kanak-kanak akan pulih dalam masa 2 minggu. Jarang, penyakit ini berlanjutan selama lebih dari 2 minggu. Gondok adalah penyakit yang disebabkan oleh virus, jadi rawatannya hanya untuk mengurangkan gejala.

Pastikan juga bahawa semasa menerima rawatan sistem imun anda kembali kuat. Berikut adalah cara untuk membantu melegakan simptom gondok:

1. Dadah

Doktor biasanya akan memberikan sebilangan ubat ini sekiranya penyakit gondok berlaku pada kanak-kanak:

 • Ubat Ibuprofen

Tujuan pemberian ibuprofen kepada kanak-kanak dengan penyakit gondok adalah untuk menghilangkan demam dan kesakitan.

Tetapi perlu diingat jangan berikan ibuprofen kepada kanak-kanak di bawah usia 6 bulan.

Lakukan rundingan dan baca dengan teliti arahan penggunaan ubat dengan betul dan betul.

 • Ubat Acetaminophen

Sama seperti ubat sebelumnya, acetaminophen mampu mengurangkan demam dan melegakan kesakitan pada bengkak atau beguk. Pastikan anda memberikannya kepada anak anda mengikut preskripsi doktor atau arahan penggunaan yang tertera pada ubat.

2. Ubat semula jadi

 • Cukup rehat

Tidak jauh bezanya dengan cara mengobati penyakit lain, ketika anak mengalami penyakit gondok, pastikan anda cukup berehat. Sangat digalakkan jika anak tidak melakukan aktiviti terlebih dahulu.

Sebaiknya hadkan interaksi anak-anak dengan orang lain seperti bermain dan bersekolah. Ini untuk mengurangkan berlakunya proses penularan kepada orang lain dan menjaga kekebalan anak.

 • Minum air yang banyak

Semasa hamil, kanak-kanak biasanya lebih berisiko mengalami dehidrasi. Untuk mengelakkan ini, berikan banyak cecair untuk diminum, pastikan minum banyak air.

Sekiranya dehidrasi berlaku, keadaan beguk pada kanak-kanak sebenarnya akan bertambah buruk. Sementara itu, tidak ada salahnya tidak memberi terlalu banyak jus atau minuman berasid kepada anak anda semasa hamil. Tujuannya agar kesakitan tidak bertambah teruk.

 • Pemampat Ais

Ketika beguk, benjolan di leher anak biasanya akan muncul. Salah satu cara untuk membuatnya mengempis atau mengurangkan gumpalan adalah kaedah pek ais.

Anda hanya meletakkan ais pada benjolan di leher anak. Balut ketulan ais dengan tuala, kemudian letakkan di atas gumpalan.

 • Makan makanan lembut

Kesakitan kerana bengkak tentu menyukarkan anak-anak untuk mengunyah makanan yang masuk. Cara alternatif untuk mengelakkan anak-anak kehilangan selera makan adalah dengan memberi mereka makanan yang lembut dan mudah dikunyah.

Anda boleh mencuba menu makanan seperti kentang tanah dan sup suam. Sekiranya anak mempunyai beguk, ibu bapa harus sangat berhati-hati dan berhati-hati ketika merawatnya di rumah.

Sekiranya selepas 7 hari gondok tidak sembuh pada anak anda, anda harus segera membawanya ke doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut dan rawatan yang tepat.

Ada soalan lebih lanjut mengenai beguk? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!