Kesihatan

Dari mana datangnya kutu kemaluan? Inilah penjelasannya

Pernahkah anda terfikir, dari mana asalnya kutu kemaluan? Adakah dia melompat dari satu orang ke orang lain?

Untuk menjawab persoalan dari mana kutu kemaluan berasal dan apa bahaya, mari kita lihat perbincangan berikut!

Kenali kutu kemaluan

Kutu kemaluan atau kutu kemaluan atau Pthyrus pubis adalah parasit kecil yang hidup di kulit dan rambut di kawasan kemaluan, baik wanita maupun lelaki.

Parasit ini tidak berbahaya, dan biasanya agak mudah disingkirkan. Kutu kemaluan berbentuk seperti kepiting versi kecil yang anda lihat di pantai.

Inilah juga sebab mengapa kutu kemaluan juga sering disebut sebagai kutu ketam. Mereka hidup di kulit dan rambut di sekitar alat kelamin dan memakan darah.

Walaupun kepiting seperti rambut, mereka biasanya tidak suka menggantung rambut kepala. Kutu kemaluan berbeza dengan kutu kepala, dan biasanya tidak terdapat di kepala. Kutu kepala biasanya juga tidak muncul di kawasan kemaluan.

Dari mana datangnya kutu kemaluan?

Kutu kemaluan biasanya ditularkan melalui hubungan seks, kerana mereka hidup di rambut kemaluan. Kutu kemaluan bergerak dengan mudah dari rambut seseorang ke rambut orang lain ketika alat kelamin bersentuhan.

Kutu kemaluan tidak bermaksud anda kotor, atau anda tidak menjaga kebersihan diri. Sesiapa sahaja boleh mendapat kutu kemaluan jika mereka mempunyai hubungan peribadi dengan seseorang yang mempunyai kutu kemaluan.

Di samping itu, anda juga boleh mendapat kutu kemaluan ketika anda bersentuhan dengan kawasan di mana jenis rambut kasar lain tumbuh, seperti bulu mata, alis, rambut dada, ketiak, janggut, dan misai.

Baca juga: 8 Manfaat dan Risiko Mencukur Rambut Kemaluan, Anda mesti Tahu!

Adakah kutu kemaluan menular?

Kutu kemaluan sangat mudah disebarkan melalui hubungan seksual. Penularan kutu kemaluan melalui hubungan seksual juga tidak dapat dicegah dengan menggunakan kondom.

Sekiranya anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan, atau anda khawatir dengan kutu kemaluan atau IMS lain, lakukan ujian secepat mungkin, walaupun anda tidak mempunyai gejala.

Pemeriksaan ringkas oleh penyedia perkhidmatan kesihatan dapat dengan mudah mengetahui sama ada anda mempunyai kutu kemaluan atau tidak.

Baca juga: semua jenis kutu genital, bolehkah ia benar-benar menyebabkan penyakit?

Adakah kutu kemaluan berbahaya?

Kutu kemaluan biasanya tidak berbahaya, tetapi penting untuk mendapatkan rawatan untuk mengelakkan komplikasi kecil seperti jangkitan dari calar atau kerengsaan mata (jika terdapat di kawasan rambut di sekitar mata).

Kutu kemaluan juga tidak membawa penyakit lain, dan walaupun mereka memakan darah, mereka tidak dapat menyebarkan HIV atau IMS lain.

Gejala dan tanda anda menghidap kutu kemaluan

Tanda-tanda atau gejala kutu kemaluan pada badan hanya akan muncul beberapa minggu selepas hubungan pertama berlaku.

Berikut adalah gejala kutu kemaluan pada lelaki dan wanita:

  • Gatal adalah gejala yang paling biasa dan biasanya bertambah teruk pada waktu malam
  • Keradangan dan kerengsaan dari calar
  • Serbuk hitam muncul di seluar dalam
  • Tompok-tompok biru atau bintik-bintik kecil darah pada kulit, seperti pada paha atau bahagian bawah perut (disebabkan oleh gigitan kutu).
  • Kehadiran nits di bahagian bawah rambut kemaluan. Telur kutu sangat kecil dan sukar dilihat. Mereka berwarna bujur dan kuning, putih, atau mutiara. Telur kutu biasanya adalah ketulan.

Anda biasanya dapat melihat kutu kemaluan dengan lebih dekat, atau anda mungkin perlu menggunakan kaca pembesar.

Kutu kemaluan berwarna coklat atau kelabu keputihan, dan kelihatan seperti kepiting kecil. Mereka menjadi lebih gelap apabila dipenuhi dengan darah.

Baca juga: Petua menghilangkan kutu rambut kemaluan yang menyebabkan gatal-gatal pada organ intim

Cara mengatasi kutu kemaluan

Rawatan kutu kemaluan mudah digunakan dan boleh didapati dalam bentuk gel, syampu, cecair (losyen), dan busa (buih). Sebilangan besar adalah di kaunter di kedai ubat, jadi anda boleh membelinya tanpa preskripsi.

Sekiranya losyen atau syampu over-the-counter tidak membunuh kutu kemaluan, doktor anda mungkin menetapkan rawatan yang lebih kuat, seperti:

  • Malathion. Losyen ini disapu ke kawasan kemaluan selama 8-12 jam dan kemudian dibilas.
  • Ivermectin (Stromektol). Ubat ini diambil sebagai dos dua pil tunggal, dengan pilihan untuk mengambil dos lain dalam 10 hari jika rawatan awal tidak berfungsi.
  • Penjagaan rambutmata dankening. Sekiranya kutu kemaluan terdapat pada bulu mata dan alis anda, anda boleh mengatasinya dengan menggunakan lembut petai agar-agar dengan sapu kapas pada waktu malam dan mencucinya pada waktu pagi. Rawatan ini mungkin perlu diulang selama beberapa minggu dan boleh merengsakan mata jika digunakan dengan tidak betul.

Sekiranya hanya terdapat beberapa kutu dan nits yang hidup, anda mungkin dapat mengeluarkannya dengan menggunakan sisir atau kuku jari. Sekiranya rawatan tambahan diperlukan, doktor anda mungkin menetapkan salap topikal.

Semua bahagian badan yang berbulu harus diperiksa dan dirawat dengan rapi kerana kutu dapat bergerak dari kawasan yang dirawat ke bahagian tubuh yang berbulu yang lain. Mencukur tidak akan menghilangkan kutu kemaluan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!