Kesihatan

Suka Sukan? Ini bermakna anda perlu mengetahui faedah minuman isotonik berikut

Minuman isotonik adalah salah satu jenis minuman sukan atau minuman sukan, selain hipertonik dan hipotonik. Kelebihan minuman isotonik dikatakan dapat menyokong kecergasan atlet dan juga mereka yang suka bersenam.

Tetapi apa sebenarnya minuman isotonik? Mengapa disebut mempunyai faedah bagi orang yang aktif dalam sukan? Mari kita lihat penjelasan berikut bersama-sama.

Baca Juga: Jangan Bimbang Ibu! Ini adalah penyebab keputihan semasa kehamilan dan cara menanganinya

Apa itu minuman isotonik?

Minuman isotonik adalah cecair yang mengandungi kepekatan garam dan gula yang sama dengan tubuh manusia. Selain itu, minuman isotonik juga mengandungi beberapa mineral seperti kalium dan natrium.

Minuman isotonik dibuat untuk menggantikan tenaga yang hilang, cecair badan dan elektrolit. Ia biasanya berlaku semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal seperti sukan. Terutama sukan daya tahan, seperti berlari atau berenang.

Apakah faedah minuman isotonik untuk badan?

Terdapat sekurang-kurangnya tiga kebaikan minuman isotonik untuk badan. Manfaat ini hanya dapat dirasakan jika orang yang meminumnya dalam keadaan sederhana atau baru selesai melakukan aktiviti berat. Faedah ini merangkumi:

Jaga badan anda daripada tidak mengalami dehidrasi

Tubuh akan kehilangan cecair dan elektrolit melalui peluh dan air kencing semasa atau selepas melakukan aktiviti atau senaman yang berat. Minuman isotonik dapat menggantikan cecair badan dan elektrolit dalam badan.

Selain itu, kandungan minuman isotonik dikatakan akan diserap oleh badan dengan lebih cepat. Sehingga dapat memulihkan keadaan cairan tubuh dalam waktu yang singkat, sehingga dapat menghindari terjadinya kekurangan cairan atau dehidrasi.

Sekiranya badan mengalami dehidrasi, ia akan menjadi buruk. Kerana anda boleh mengalami gangguan fungsi tubuh, kerosakan organ bahkan dalam keadaan terburuk boleh mengakibatkan kematian.

Kelebihan minuman isotonik memberikan pengambilan karbohidrat

Menurut satu jurnal, semakin tinggi intensiti aktiviti fizikal, semakin besar tenaga yang diperlukan. Kerana ia juga akan meningkatkan jumlah karbohidrat yang digunakan sebagai sumber tenaga.

Sementara itu, aktiviti fizikal yang kuat dapat mengurangkan selera makan. Jadi itu menjadikan tubuh kekurangan sumber tenaga. Sekiranya ini berlaku, tubuh akan menyesuaikan diri dengan mengambil cadangan glukosa dalam bentuk glikogen, yang terdapat di hati dan otot.

Sebaliknya, semasa bersenam otot juga akan menggunakan glikogen sebagai sumber tenaga. Dengan cara itu simpanan glikogen akan habis dan memerlukan masa untuk menghasilkan semula glikogen.

Atas sebab ini, minuman isotonik berfungsi sebagai penyedia pengambilan karbohidrat. Supaya keperluan karbohidrat dapat dipenuhi dan tidak mengganggu simpanan glikogen.

Membantu membina semula glikogen

Seperti disebutkan sebelumnya, bahawa semasa latihan otot akan memecah glikogen sebagai sumber tenaga. Selepas bersenam badan memerlukan makanan dan minuman untuk mengembalikan jumlah simpanan glikogen.

Manfaat minuman isotonik di sini adalah bahawa ia membantu pembentukan glikogen. Pembentukan glikogen itu sendiri berlaku dengan menukar pengambilan glukosa dalam badan. Sementara itu, minuman isotonik biasanya juga mengandungi sejumlah glukosa di dalamnya.

Baca Juga: Cara Meringankan Gusi Bengkak dengan Rawatan Rumah

Catatan yang perlu diberi perhatian mengenai faedah minuman isotonik

Minuman isotonik dibuat untuk faedah tertentu, iaitu untuk atlet atau orang yang selalu bersenam. Oleh itu, anda tidak boleh minum minuman isotonik sekiranya anda tidak bersenam atau melakukan aktiviti fizikal yang berat.

Sebabnya, jika anda meminumnya secara berterusan dalam keadaan normal badan, anda perlu memperhatikan kandungan gula dalam minuman ini. Rasa manis dan segar memang menggembirakan, tetapi anda lupa bahawa ada risiko diabetes mengintai.

Sekiranya diminum secara berterusan walaupun badan tidak memerlukannya, anda juga berisiko mengalami masalah kesihatan lain selain diabetes, salah satunya adalah berat badan berlebihan. Berat badan yang berlebihan akan menyebabkan masalah baru kerana boleh menyebabkan penyakit lain.

Oleh itu, jika anda tidak melakukan aktiviti fizikal atau sukan yang berat, anda hanya perlu minum air yang lebih sihat. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukannya sekali-sekala, anda boleh menggunakannya untuk membantu menjaga kesihatan badan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai faedah minuman isotonik, sila berbincang terus dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found