Kesihatan

Bolehkah Kanser Paru-Paru Disembuhkan? Inilah Penjelasan Perubatan!

Sama ada barah paru-paru dapat disembuhkan atau tidak adalah persoalan yang masih sukar dijawab secara langsung. Kejayaan atau kegagalan rawatan barah umumnya bergantung pada seberapa awal penyakit dapat dikesan dan masalah kesihatan yang menyertainya.

Bukan hanya itu, penyembuhan barah paru-paru pada setiap tahap juga berbeza, bergantung kepada keparahannya. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sama ada barah paru-paru dapat disembuhkan, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Makanan Selepas Kemoterapi yang Selamat Dimakan

Bolehkah kanser paru-paru disembuhkan?

Dilaporkan dari Kesihatan yang Sangat Baik, selalu ada kemungkinan barah paru-paru akan berulang bertahun-tahun kemudian. Oleh kerana itu, banyak doktor mengatakan bahawa barah paru-paru tidak pernah sembuh sepenuhnya.

Bebas dari barah paru-paru tidak bermaksud anda telah sembuh dari penyakit ini. Walau bagaimanapun, semakin lama seseorang hidup tanpa bukti barah atau NED, semakin kecil kemungkinan mereka melihat barah itu kembali.

Kanser paru-paru serupa dengan tumor pepejal yang lain kerana pengampunan jangka panjang adalah mungkin sehingga doktor ragu-ragu untuk mengatakan jika kes itu dapat disembuhkan. Istilah remisi itu sendiri berlaku untuk pesakit barah yang telah menjalani terapi dan telah dinilai.

Pengecualian untuk menyembuhkan barah paru-paru

Terdapat satu pengecualian, iaitu pada orang yang pulih dari barah paru-paru tahap 1A tanpa pencerobohan vaskular. Keadaan ini bermaksud tumor sangat kecil dan tidak meluas ke saluran darah atau kelenjar getah bening sebelum memasuki keadaan remisi.

Dalam jenis barah paru-paru sel kecil atau NSCLC peringkat awal ini, pembedahan menawarkan peluang terbaik untuk bertahan hidup jangka panjang.

Selepas pembedahan, jika tidak ada bukti barah setelah lima tahun maka doktor boleh menggunakan kata sembuh untuk menggambarkan status kesihatan.

Tahap barah paru-paru

Adakah barah paru-paru dapat disembuhkan dapat diketahui secara berperingkat. Tahap barah menunjukkan sejauh mana barah telah merebak dan membantu memandu rawatan.

Peluang rawatan berjaya atau kuratif jauh lebih tinggi apabila didiagnosis dan dirawat pada peringkat awal.

Kanser paru-paru tidak menyebabkan gejala yang jelas pada peringkat awal sehingga diagnosis sering dilakukan setelah ia menyebar. Kanser paru-paru sel bukan kecil mempunyai empat peringkat utama, seperti berikut:

  • Tahap 1: Kanser dijumpai di paru-paru, tetapi tidak merebak di luar paru-paru.
  • Ke Tahap 2: Kanser dijumpai di paru-paru dan kelenjar getah bening berdekatan.
  • Tahap 3: Kanser dijumpai di paru-paru dan kelenjar getah bening di bahagian tengah dada.
  • Dihidupkan Tahap 3A: Kanser terdapat di kelenjar getah bening, tetapi hanya pada bahagian dada yang sama di mana barah mula tumbuh.
  • Tahap 3B: Kanser telah merebak ke kelenjar getah bening di seberang dada atau ke kelenjar getah bening di atas tulang selangka.
  • Tahap 4: Kanser telah merebak ke kedua paru-paru, ke daerah sekitar paru-paru, atau ke organ-organ yang jauh.

Bagaimana barah paru-paru dirawat?

Rawatan untuk barah paru-paru sel yang tidak kecil atau NSCLC berbeza dari orang ke orang. Penyembuhan kanser bergantung pada banyak perkara termasuk perincian kesihatan tertentu. Terdapat beberapa jenis rawatan berdasarkan tahap penyakit, termasuk:

  • Tahap 1 NSCLC. Pembedahan untuk membuang sebahagian paru-paru mungkin diperlukan. Kemoterapi juga disyorkan, terutamanya jika anda berisiko tinggi untuk kambuh.
  • Tahap 2 NSCLC. Orang yang menghidap barah ini mungkin memerlukan pembedahan untuk membuang sebahagian atau seluruh paru-paru. Selain itu, kemoterapi biasanya juga disyorkan.
  • Tahap 3 NSCLC. Rawatan untuk tahap barah ini secara amnya memerlukan kombinasi kemoterapi, pembedahan, dan rawatan radiasi.
  • Tahap 4 NSCLC. Tahap jenis ini sangat sukar untuk disembuhkan. Namun, ada pilihan rawatan, seperti pembedahan, radiasi, kemoterapi, terapi yang disasarkan, dan imunoterapi.

Pilihan untuk kanser paru-paru sel kecil juga termasuk pembedahan, kemoterapi, dan terapi radiasi. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini akan terlalu teruk untuk pembedahan. Ujian klinikal mungkin diperlukan untuk memberi akses kepada rawatan baru.

Sebilangan orang yang menghidap barah paru-paru lanjut memilih untuk tidak meneruskan rawatan. Walau bagaimanapun, anda masih boleh memilih rawatan paliatif, yang memberi tumpuan untuk merawat gejala barah daripada barah itu sendiri.

Baca juga: Cara Mengesan Kanser pada Kanak-kanak dan Pencegahannya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!