Kesihatan

Pelbagai Khasiat Minyak Zaitun untuk Kesihatan Rambut

Minyak zaitun terkenal untuk penjagaan rambut. Manfaat minyak zaitun untuk rambut termasuk menambahkan kilauan, penebalan, dan merangsang pertumbuhan.

Jadi, kandungan apa yang menjadikan minyak zaitun begitu bermanfaat untuk kesihatan rambut? Bagaimana cara menggunakannya untuk mendapatkan faedah ini? Mari lihat penjelasan di bawah.

Apa itu minyak zaitun

Minyak zaitun. Sumber Foto: //www.goodfood.com.au/

Minyak zaitun atau minyak zaitun adalah minyak yang diperoleh dari memerah zaitun. Beberapa negara yang terkenal sebagai pengeluar minyak zaitun adalah Sepanyol, Itali, dan Yunani.

Minyak zaitun biasanya berwarna kuning muda atau berwarna hijau muda. Minyak zaitun kaya dengan asid lemak dan antioksidan.

Kandungan ini dipercayai memberi manfaat kepada rambut. Bermula dari pelembab, penambahan bersinar, penebalan rambut, mencegah keguguran rambut, membantu memperbaiki hujung pecah, dan lain-lain.

Khasiat minyak zaitun untuk rambut

Berikut adalah beberapa kelebihan minyak zaitun yang harus anda ketahui:

1. Menguatkan dan menambahkan kilauan pada rambut

Minyak zaitun menembusi helai rambut dan menyuburkannya dari dalam dan mengunci kelembapan. Rambut yang lembap dan tidak kering akan memberikan kesan kilauan semula jadi.

Selain itu, asid lemak dari minyak zaitun juga dapat menguatkan rambut dari akar hingga ke hujungnya. Rambut yang kuat ini dapat bermanfaat bagi anda yang mempunyai masalah keguguran rambut.

2. Melembutkan dan merangsang pertumbuhan rambut

Selain menguatkan, minyak zaitun juga mampu menjadikan rambut lebih lembut dan senang diurus. Kesan pelembap dan lembut ini diperoleh kerana kemampuan minyak zaitun untuk mengunci kelembapan.

Rambut yang lembut tentu akan menjadikan kesannya lebih terkawal. Bukan itu sahaja, rambut juga tumbuh lebih cepat, tebal, dan lebih padat.

3. Khasiat minyak zaitun untuk rambut kelemumur

Masalah kelemumur memang boleh disebabkan oleh banyak faktor, oleh itu anda masih perlu mencari akar masalahnya untuk mengatasinya sepenuhnya.

Sementara itu, minyak zaitun memang boleh melembutkan kelemumur. Menggunakan minyak zaitun di kulit kepala juga membantu mengurangkan gatal dan keradangan yang berkaitan dengan kelemumur.

4. Khasiat minyak zaitun untuk bahagian berpecah

Cara terbaik untuk menangani hujung berpecah adalah memotongnya secara langsung.

Sementara itu, minyak zaitun dapat bertindak sebagai pertahanan terhadap hujung yang pecah dengan menyuburkan dan melembutkan rambut anda.

Cara memilih minyak zaitun yang baik

Pilihan terbaik ialah jenis minyak zaitun extra virgin minyak zaitun dara tambahan. Minyak zaitun jenis ini belum ditambah dengan pelbagai bahan tambahan atau kekotoran yang tidak diingini.

Untuk memastikan kesucian minyak zaitun, anda boleh bereksperimen dengan meletakkan beberapa sendok teh minyak zaitun ke dalam mangkuk dan kemudian meletakkannya di dalam peti sejuk.

Selepas itu tunggu sehingga 24 jam. Minyak zaitun tulen biasanya akan menjadi pekat. Sementara minyak zaitun yang telah dicampurkan dengan bahan lain akan tetap cair.

Jangan sekali-kali menggunakan minyak zaitun yang sudah berbau tengik. Mungkin minyak zaitun sudah tua dan tidak lagi sedap.

Baca juga: Bukan Hanya Sihat, Inilah Manfaat Aloe Vera untuk Rambut

Petua untuk menggunakan minyak zaitun

Di internet, anda akan dengan mudah mendapatkan cadangan penggunaan minyak zaitun sebagai sebahagian daripada rutin penjagaan rambut. Namun, hingga kini belum ada kajian yang meneliti kaedah tertentu yang baik untuk dilakukan.

Petua di bawah mungkin berfungsi untuk satu individu dan bukan untuk yang lain, bergantung pada keadaan rambut mereka. Tetapi tidak perlu risau kerana penggunaan minyak zaitun semula jadi tidak mendatangkan kesan buruk kepada tubuh.

Berikut adalah petua untuk menggunakan minyak zaitun sebagai topeng rambut yang boleh anda cuba:

  • Sediakan minyak zaitun secukupnya, tidak perlu terlalu banyak. Pastikan ia cukup melekatkan permukaan kulit anda.
  • Gosokkan minyak zaitun di telapak tangan anda hingga suam.
  • Selepas itu sapukan pada kulit kepala atau rambut kering.
  • Urut dengan lembut, terutamanya di kawasan akar rambut. Sapukan juga secara merata pada hujung rambut yang terbelah.
  • Seterusnya ditutup dengan topi rambut lebih kurang 15 minit.
  • Akhirnya, bilas rambut anda dengan syampu menggunakan syampu untuk mengeluarkan minyak. Boleh 1 hingga 2 kali sehingga minyak hilang dari rambut.

Anda tidak perlu melakukan rawatan ini setiap hari. Hanya lakukan 1 hingga 2 kali sebulan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.