Kesihatan

Adakah benar tangisan boleh membuat anda kurus? Inilah Fakta Lengkap!

Menangis adalah salah satu tindak balas semula jadi tubuh terhadap emosi yang kuat, termasuk kesedihan dan kebahagiaan. Oleh itu, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa menangis yang kerap dapat membantu menurunkan berat badan.

Penyelidik masih ingin tahu sama ada tangisan sebenarnya mempunyai kesan jangka panjang yang lebih luas. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat penjelasan mengenai kesan tangisan terhadap berat badan.

Baca juga: Cara Memutihkan Kulit Badan dan Wajah Secara Semulajadi, 8 Bahan Rumah Ini Yang Boleh Anda Gunakan

Adakah benar tangisan dapat menurunkan berat badan?

Melaporkan dari Healthline, menangis dapat membakar sejumlah kalori, melepaskan toksin, dan mengimbangkan hormon. Oleh kerana itu, beberapa orang mula meneka bahawa menangis dapat membantu mengurangkan berat badan.

Disakiti oleh orang yang dikasihi, merasa putus asa, dan mengalami gejala kemurungan adalah beberapa sebab biasa seseorang akan banyak menangis. Air mata yang keluar ketika menangis dapat membantu menghilangkan bahan toksik dalam badan akibat tekanan.

Tangisan yang dimaksudkan adalah pelepasan air mata psikis, yang dipicu oleh perasaan dan emosi sebenar sehingga dapat memberikan manfaat penurunan berat badan. Nah, masa terbaik untuk memaksimumkan kesan penurunan berat badan melalui tangisan adalah antara jam 7 hingga 10 malam.

Penurunan berat badan yang disebabkan oleh kesedihan dan kemurungan lebih berkaitan dengan kehilangan selera makan daripada menangis.

Walaupun menangis memang boleh menurunkan berat badan, anda harus melakukannya berjam-jam untuk menghilangkan sebilangan besar kalori.

Menangis dianggap membakar jumlah kalori yang sama dengan ketawa, iaitu sekitar 1.3 kalori seminit. Ini bermaksud bahawa untuk setiap sesi menangis 20 minit, anda akan membakar lebih kurang 26 kalori daripada yang sepatutnya.

Adakah menangis mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan?

Sebilangan faedah menangis akan membantu menyeimbangkan hormon dan mencetuskan metabolisme sehingga penurunan berat badan dapat terjadi. Selain itu, ada juga faedah lain yang dapat anda perolehi daripada menangis, seperti berikut:

Kurangkan tekanan

Menangis memang dapat menstabilkan mood dan berfungsi untuk melepaskan tekanan dari badan. Nah, menangis sendiri biasanya ditandai dengan perasaan kehilangan, perpisahan, atau ketidakberdayaan yang cenderung membuat badan waspada.

Oleh itu, menangis mungkin merupakan mekanisme yang dikembangkan oleh manusia untuk mengembalikan ketenangan badan. Apabila air mata keluar, perasaan yang berkaitan dengan tekanan juga dibuang.

Menyahtoksin badan

Pada asasnya, badan anda menghasilkan air mata yang melindungi anda dari kerengsaan dan menjaga mata anda dilincirkan. Ketika menangis kerana emosi, air mata mengandungi beberapa komponen tambahan, seperti kortisol dan hormon stres.

Mengatur kortisol dapat membantu menghilangkan lemak degil di sekitar bahagian tengah. Di samping itu, apabila anda menangis dalam jangka masa yang lama, badan anda mungkin dapat menghilangkan tekanan.

Mengurangkan kesakitan

Apabila anda menangis lama, badan anda menghasilkan hormon seperti oksitosin dan endorfin. Bahan kimia semula jadi ini dapat memberi otak perasaan menenangkan yang dapat memberikan kelegaan, kebahagiaan dan menguruskan emosi kuat yang berkaitan dengan kesedihan.

Hormon ini bukan sahaja mengurangkan kesakitan psikologi, tetapi juga kesakitan psikologi. Oleh kerana itu, badan akan segera mengaktifkan refleks menangis ketika badan mengalami kecederaan fizikal.

Baca juga: Walaupun kitaran haid wanita berpotensi untuk hamil, mari kita kenali tanda-tanda bahawa anda mengalami ovulasi

Bilakah meminta pertolongan ketika menangis terlalu banyak?

Walaupun dapat membantu menurunkan berat badan dan mempunyai pelbagai manfaat, menangis terlalu banyak juga boleh menyebabkan masalah serius. Menangis lebih kerap daripada biasa boleh menjadi gejala kemurungan atau keadaan kesihatan mental yang lain.

Gejala kemurungan biasanya akan kelihatan berbeza bagi setiap orang, termasuk kehilangan selera makan, penurunan berat badan secara tiba-tiba, kehilangan minat, keletihan, dan kesukaran untuk menumpukan perhatian. Sekiranya gejala ini dapat dilihat, ada baiknya segera berjumpa doktor.

Tangisan yang tidak terkawal boleh memberi kesan negatif terhadap kehidupan anda, jadi rawatan dengan pakar diperlukan. Hubungi doktor atau penyedia kesihatan mental anda untuk membincangkan gejala.

Buat rancangan yang tepat untuk menangani tangisan yang kerap agar tidak berlanjutan kepada masalah yang lebih serius, termasuk mempengaruhi keadaan psikologi dan mental.

Pastikan juga menjalani rawatan secara proaktif dan ikuti nasihat doktor anda, terutamanya jika anda ingin memaksimumkan pemulihan kesihatan mental.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!