Kesihatan

3 Latihan Rumah Ini Dijamin Membuat Enam Pek Abs

Tidak mustahil untuk membentuk perut sixpack, jika anda mempunyai perut buncit. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk membentuk badan, seperti yang anda mahukan. Latihan teratur di pusat kecergasan adalah salah satu pilihan yang boleh anda jalani.

Selain itu, anda juga boleh melakukan latihan bebas di rumah. Dengan cara mudah ini, anda juga dapat merealisasikan hasrat anda untuk memiliki perut sixpack dengan cara berikut.

3 Latihan membentuk abs enam pek

Ketiganya boleh anda lakukan di rumah tanpa perlu menanggung kos tambahan. Anda boleh menghilangkan perut buncit dan menyedari perut sixpack jika anda kerap melakukan senaman seperti berikut:

1. Senaman kardio

Cardio adalah bentuk senaman yang dapat meningkatkan bentuk latihan apa pun. Beberapa latihan yang biasa dilakukan ialah berlari, berenang, berjalan, berbasikal dan berenang.

Melakukan aktiviti ini dapat mempercepat pembakaran lemak di perut dan membantu menjadikan otot perut lebih kelihatan.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, anda boleh melakukan latihan ini sekurang-kurangnya 20 hingga 40 minit setiap hari. Atau sekitar 150 hingga 300 minit seminggu. Lakukan senaman kardio dengan intensiti sederhana hingga kuat.

2. Senaman perut

Terdapat beberapa otot yang memainkan peranan penting dalam pembentukan perut sixpack. Seperti otot rektus abdominis, serong dalaman, serong luaran dan abdominis melintang. Anda perlu melakukan latihan yang melibatkan otot-otot ini.

Gabungan latihan kardio dan perut dapat mengoptimumkan pembentukan otot six pack. Beberapa latihan perut yang boleh anda lakukan sendiri di rumah termasuk: kekejangan perut, jambatan dan papan.

Kekejangan perut langkah yang serupa dengan tempat duduk. Walau bagaimanapun, semasa melakukannya anda mesti menahan otot perut anda. Sementara jambatan adalah latihan yang juga dilakukan di lantai, dengan pose yang hampir sama sakit perut, tetapi lebih tertumpu pada menggerakkan perut, punggung dan paha.

Sementara papan adalah salah satu pergerakan yang paling popular dalam latihan otot. Caranya, anda berbaring dan menyokong berat badan anda di tangan dan kaki anda, dan menahan otot perut semasa melakukan papan. Sekiranya dilakukan secara berkala, ini dapat membentuk otot perut menjadi enam pek.

Rancang untuk membentuk perut sixpack. Sumber: gaia.com

3. Latihan selang intensiti tinggi

Latihan selang intensiti tinggi adalah melakukan latihan fizikal pendek yang diselingi dengan masa rehat yang pendek. Sebagai contoh, ia boleh dilakukan dengan kitaran statik.

Anda berpusing dengan pantas selama 30 saat dan kemudian bergantian beberapa minit dengan rintangan perlahan dan rendah. Biasanya latihan jenis ini diulang selama 10 hingga 30 minit.

Selain berbasikal, anda juga boleh melakukan latihan selang intensiti tinggi dengan berlari, berjalan pantas, melompat tali atau dengan latihan fizikal lain yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

Sekiranya dilakukan secara berkala dan digabungkan dengan latihan lain, selain dapat membuat perut sixpack, aktiviti ini juga dapat membantu menurunkan berat badan, anda tahu.

Petua lain untuk membentuk abs enam pek

Sebagai tambahan kepada tiga jenis latihan yang boleh dilakukan di rumah, anda juga boleh mendapatkan perut six pack dengan optimum jika anda melakukan:

Tingkatkan pengambilan protein

Pengambilan protein dapat membantu memulihkan otot selepas melakukan senaman fizikal. Selain itu, pengambilan protein juga dapat membantu meningkatkan rasa kenyang dan mengawal selera makan. Ini dibuktikan dengan kajian yang dilakukan terhadap lelaki.

Menjaga cecair badan

Bersenam secara teratur adalah penting, tetapi anda juga perlu memperhatikan cecair badan. Air adalah salah satu keperluan penting untuk tubuh. Latihan fizikal dapat menguras cecair badan melalui peluh, jadi penting untuk memperhatikan keperluan air semasa bersenam.

Selain itu, minum air juga dapat membantu mengurangkan selera makan dan menurunkan berat badan. Ini akan mempengaruhi hasil yang optimum pada perut bungkusan yang anda mahukan.

Jaga diet

Perkara terakhir yang perlu anda perhatikan adalah diet anda semasa bersenam di rumah. Sebaiknya elakkan makanan yang diproses dan gantinya dengan makanan yang sihat. Ini dapat membantu mengurangkan lemak perut.

Cuba fokus pada makanan yang kaya dengan protein dan serat seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian. Seperti yang disebutkan sebelumnya protein bermanfaat dalam pemulihan otot setelah melakukan senaman fizikal dan membantu membuat peurt terasa kenyang lebih cepat.

Bersenam secara teratur dan membuat perubahan gaya hidup seperti yang dijelaskan di atas akan membantu anda mendapatkan perut berenam walaupun anda hanya melakukannya di rumah. Demikian penjelasan mengenai aktiviti yang boleh dilakukan untuk membentuk perut sixpack di rumah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!