Kesihatan

Kenali Hidrotubasi, Prosedur Perubatan Kembung Uterus untuk Kehamilan

Bagi kebanyakan pasangan yang sudah berkahwin, mempunyai anak adalah hadiah terindah dalam hidup. Malangnya, terdapat sebilangan keadaan yang boleh menyukarkan wanita hamil. Tidak perlu risau, ada banyak cara yang boleh dilakukan, salah satunya adalah kaedah kembung untuk hamil.

Bagaimana prosedurnya? Adakah berkesan untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Apa itu hidrotubasi?

Hidrotubasi adalah salah satu prosedur yang digunakan untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan. Prosedur ini dilakukan dengan memberi atau memasukkan cecair ke dalam tiub fallopio melalui faraj, serviks (saluran serviks) dan rongga rahim (rongga rahim).

Teknik ini, juga dikenali sebagai rahim mengembung semasa kehamilan, tidak boleh dilakukan pada wanita mana pun, tetapi hanya pada mereka yang mengalami masalah dengan saluran tuba mereka.

Wanita yang menjalani prosedur kembung hamil biasanya telah mendapat diagnosis bahawa tiub fallopi telah tersumbat atau tersumbat oleh sesuatu. Keadaan ini menjadikan pelepasan telur terganggu. Akibatnya, sperma tidak dapat mencapainya dan persenyawaan semakin sukar berlaku.

Baca juga: 7 Posisi Seks Ini Dapat Meningkatkan Peluang Kehamilan Anda!

Punca penyumbatan tiub fallopio

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan saluran tuba tersumbat, menyukarkan sperma masuk dan memulakan proses persenyawaan. Sebahagian daripadanya adalah:

 • penyakit keradangan pelvis, iaitu keradangan yang berlaku di sekitar pelvis, boleh mencetuskan pembentukan tisu parut
 • endometriosis, Ini adalah keadaan apabila tisu endometrium terbentuk di tiub fallopi, menyebabkan penyumbatan. Keadaan ini adalah salah satu faktor yang sering menyebabkan wanita sukar hamil, jadi tidak sedikit yang memilih untuk melakukan hidrotubasi
 • jangkitan kelamin (STI), boleh mencetuskan pembentukan tisu parut dan meningkatkan risiko keradangan pelvis. Beberapa STI yang boleh menyebabkan penyumbatan saluran tuba adalah gonorea dan klamidia
 • sejarah kehamilan ektopik, iaitu kehamilan yang berlaku di tuba falopi, bukan di rahim atau rahim. Ini boleh mencederakan tiub fallopio dan menyebabkannya pecah
 • fibroid, iaitu pertumbuhan tisu bukan barah baru di kawasan rahim. Keadaan ini dapat menyekat tiub fallopi dan akhirnya tersumbat
 • Sejarah pembedahan perut. Seorang wanita yang menjalani prosedur pembedahan perut, terutama pada rahim, berisiko tinggi terkena tiub fallopio yang tersumbat

Pemeriksaan sebelum hidrotubasi

Prosedur kembung untuk hamil tidak dilakukan secara sembarangan, tetapi dengan serangkaian pemeriksaan. Hysterosalpingography (HSG) adalah salah satu pemeriksaan pra-kehamilan yang paling biasa.

Petikan dari garis kesihatan, HSG adalah pemeriksaan yang menggunakan sinar-X untuk mengesan rahim dan saluran tuba, baik untuk memeriksa struktur dan kemungkinan gangguan.

Bentuk dan struktur tiub fallopi akan kelihatan seperti gambar visual yang dapat dilihat oleh doktor. Sekiranya terdapat penyumbatan pada tiub fallopi, kemungkinan besar doktor akan membenarkan hidrotubasi.

Penyediaan untuk hidrotubasi

Setelah mendapat diagnosis tiub fallopi, terdapat beberapa persediaan yang mesti dilakukan oleh pesakit, termasuk:

 • Kosongkan pundi kencing sebelum prosedur
 • Puasa makan dan minum sekurang-kurangnya 6 jam sebelum prosedur
 • Tidak dalam keadaan demam tinggi
 • Tiada gangguan atau penyakit alat kelamin
 • Sebelum prosedur, tidak ada larangan berpuasa untuk melakukan hubungan seks (pantang)

Pelaksanaan prosedur hidrotubasi

Petikan dari Kesihatan Wanita Melbourne, Prosedur ini dimulakan dengan memasukkan tiub kecil melalui mulut atau serviks dengan tekanan lembut. Tiub mengandungi cecair khas yang akan dilepaskan ke dalam tiub fallopio.

Tujuan penggunaan cecair adalah untuk membuka tisu atau bahan yang menutupi tuba fallopi. Apabila tiub fallopio dibuka lagi, sperma akan lebih mudah mencapai telur. Kesannya, potensi persenyawaan akan meningkat.

Dengan mekanisme ini, banyak orang menyebutnya 'inflatable hamil'. Prosedur ini biasanya dilakukan dalam masa kurang dari satu jam dan umumnya tidak memerlukan rawatan di hospital.

Adakah kaedah ini berkesan?

Tidak sedikit orang yang mempersoalkan sama ada prosedur rahim kembung untuk hamil cukup berkesan atau tidak.

Menurut kajian pada tahun 2015, wanita dengan saluran tuba yang tersumbat yang hidrotubat mempunyai peluang lebih tinggi untuk hamil daripada mereka yang tidak.

Ini kerana tisu atau bahan yang menyebabkan penyumbatan pada saluran tuba telah dikeluarkan, sehingga sperma dan telur dari ovari dapat bertemu.

Nah, itu adalah tinjauan prosedur kembung rahim untuk hamil yang perlu anda ketahui. Sebelum melakukannya, berbincanglah dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada saluran tuba di badan anda benar-benar tersumbat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!