Kesihatan

Cyanocobalamin

Cyanocobalamin atau nama lain untuk vitamin B12 adalah nutrien penting yang tidak dapat dibuat dalam tubuh, tetapi diperlukan untuk metabolisme.

Ubat vitamin ini pertama kali dibuat pada tahun 1940-an dan diedarkan secara meluas sebagai ubat bebas.

Berikut adalah maklumat lengkap mengenai apa itu ubat cyanocobalamin, fungsi dan faedah ubat, dos penggunaan, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa ubat cyanocobalamin?

Cyanocobalamin atau vitamin B12 adalah suplemen vitamin yang digunakan untuk mengatasi kekurangan vitamin B12.

Cyacobalamin (vitamin B12) penting untuk pertumbuhan, pembiakan sel, pembentukan darah, dan sintesis protein dan tisu.

Ubat ini boleh didapati dalam beberapa bentuk dos: tablet, suntikan ke otot (intramuskular), dan semburan hidung (semburan hidung).

Apa fungsi dan faedah ubat cyanobalamin?

Cyanocobalamin berfungsi sebagai makanan tambahan penting yang memainkan peranan penting dalam metabolisme dalam tubuh manusia.

Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan bisul mulut, kulit kering, kelemahan teruk, wajah pucat, dan anemia. Sebenarnya, jika dibiarkan boleh menyebabkan gangguan serius.

Cyanocobalamin mempunyai faedah untuk mengatasi beberapa masalah kesihatan yang berkaitan dengan keadaan berikut:

1. Anemia berbahaya

Anemia berbahaya berlaku apabila badan tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi kerana kekurangan vitamin B12.

Cyanocobalamin atau vitamin B12 mempunyai peranan penting dalam pembentukan sel darah merah. Akibatnya, jika anda kekurangan cyanocobalamin, tubuh anda akan bertindak balas dengan melepaskan gejala yang didiagnosis sebagai anemia yang merosakkan.

Anemia berbahaya adalah salah satu penyebab anemia kekurangan vitamin B-12. Adalah difikirkan bahawa penyebab utamanya adalah proses autoimun yang membuat seseorang tidak dapat menghasilkan bahan dalam perut yang disebut faktor intrinsik.

Cyanocobalamin adalah nutrien yang diperlukan yang membantu membolehkan pengeluaran dan fungsi sel darah merah yang betul dalam badan.

Vitamin B12 oral boleh menjadi alternatif yang berkesan untuk suntikan intramuskular. Pilihan rawatan oral secara teratur biasanya mencukupi untuk mengatasi gangguan ini selagi keparahan penyakit ini masih agak ringan.

2. Terapi tambahan selepas pembedahan jalan pintas barah perut dan usus besar

Pembedahan perut (jalan pintas perut) dan barah di usus dapat mengurangkan ukuran perut dan mengurangkan kemampuannya untuk menyerap nutrien.

Pengurangan ukuran perut menyebabkan penurunan ghrelin (hormon kelaparan yang dikeluarkan oleh lapisan perut) dan pengurangan pengambilan makanan.

Ini boleh menyebabkan penurunan pengeluaran faktor intrinsik yang diperlukan untuk penyerapan vitamin B12. Dalam pembedahan pintasan gastrik, bahagian perut yang mengeluarkan faktor intrinsik harus dielakkan dan tidak boleh terkena makanan.

Oleh itu, kekurangan vitamin B12 selepas pembedahan bariatrik berlaku sama ada dari pengambilan yang tidak mencukupi, penyerapan berkurang, atau dari kedua-duanya.

Untuk mengatasi masalah yang lebih teruk kerana kekurangan cyanocobalamin, perlu mengambil vitamin dari luar.

Inilah sebab mengapa suplemen sianokobalamin yang disuntik diresepkan sebagai terapi tambahan selepas pembedahan membuang perut di pintasan gastrik dan barah usus.

3. Kekurangan Cyanocobalamin kerana cacing pita

Vitamin ini biasanya diberikan kepada pesakit yang terdedah kepada kekurangan cyanocobalamin. Keadaan mudah dijangkiti selain anemia dan jalan pintas Kanser perut atau usus besar adalah jangkitan cacing pita.

Kehadiran cacing pita di dalam tubuh manusia menyebabkan nutrien yang seharusnya dimetabolisme agar tubuh tidak tercapai. Ini kerana cacing pita mendapatkan nutrien-nutrien ini yang semestinya diinginkan oleh tubuh.

Parasit usus seperti cacing pita ikan Diphyllobothrium latum berkesan dapat bersaing dengan tuan rumah untuk mendapatkan vitamin. Kesannya, tubuh mengalami kekurangan vitamin.

Untuk mengatasi masalah ini, biasanya suplemen vitamin ini ditambah sebagai terapi tambahan sebagai tambahan kepada terapi utama untuk menghilangkan cacing pita. Penggunaan ubat secara berkala dapat mengurangkan kekurangan vitamin B12 yang disebabkan oleh cacing pita.

4. Petunjuk dalam ujian Schilling

Ujian Schilling adalah pemeriksaan perubatan yang digunakan untuk pesakit dengan kekurangan vitamin B12 (cobalamin).

Ujian ini menggunakan cyanocobalamin dan dibahagikan kepada beberapa peringkat. Pada bahagian pertama ujian, pesakit diberi label vitamin B12 secara radioaktif untuk diminum atau dimakan. Satu jam kemudian, pesakit diberi suntikan B12 tanpa label.

Tujuan satu suntikan adalah untuk menjenuhkan sementara reseptor B12 di hati dengan vitamin B12.

Tindakan ini adalah untuk mengelakkan pengikatan vitamin B12 dalam tisu badan (terutamanya di hati). Apabila diserap dari saluran gastrousus, bahan-bahan ini memasuki air kencing. Air kencing pesakit kemudian dikumpulkan selama 24 jam berikutnya untuk menilai penyerapan.

Ujian Schilling mempunyai beberapa peringkat dan boleh dilakukan pada bila-bila masa selepas pengambilan vitamin B12. Sebilangan doktor mengesyorkan bahawa dalam kes kekurangan teruk, sekurang-kurangnya beberapa minggu pemberian vitamin dilakukan sebelum ujian.

Ini untuk memastikan bahawa gangguan penyerapan B12 (dengan atau tanpa faktor intrinsik) tidak berlaku kerana kerosakan pada mukosa usus kerana kekurangan B12 dan folat itu sendiri.

Jenama dan harga Cyanocobalamin

Cyanocobalamin atau vitamin B12 boleh didapati secara meluas sebagai ubat bebas. Anda boleh mendapatkan ubat ini tanpa perlu menggunakan preskripsi doktor.

Beberapa nama generik dan nama paten untuk cyanocobalamin berbeza-beza dan dilesenkan untuk penggunaan perubatan. Berikut adalah beberapa nama generik dan dagang untuk cyanocobalamin dan harganya:

Nama generik

 • Vitamin B12 50mcg. Penyediaan tablet cyanocobalamin yang dihasilkan oleh Kimia Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp.997 / helai berisi 10 tablet.
 • Vitamin B12 50mcg. Penyediaan tablet cyanocobalamin yang dihasilkan oleh PT. Holi Pharma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 1.020 / helai berisi 10 tablet.
 • Vitamin B12 50mg. Penyediaan tablet cyanocobalamin yang dihasilkan oleh Mega Esa Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 95 / tablet.
 • Tablet IPI vitamin B12. Penyediaan tablet cyanocobalamin yang dihasilkan oleh PT. Supra Ferbindo Farma. Anda boleh mendapatkan suplemen ini dengan harga Rp 5,479 / pcs yang mengandungi 45 tablet.
 • Tablet IPI vitamin B12. Anda dapat memperoleh tablet cyanocobalamin dengan harga Rp 6,577 / pcs berisi 50 tablet.

Nama paten

 • Serbia 5000. Penyediaan tablet suplemen mengandungi vitamin B1 100 mg, vitamin B6 100 mg, dan cyanocobalamin 5,000 mcg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 25,493 / jalur yang mengandungi 10 tablet.
 • Tablet Caviplex. Penyediaan tablet suplemen mengandungi 12mcg cyanocobalamin dan beberapa makanan tambahan vitamin lain. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 10,639 / jalur yang mengandungi 10 tablet.
 • Neurosanbe 5000 tablet. Penyediaan tablet suplemen mengandungi vitamin B1 100mg, cyanocobalamin 100mg, dan vitamin B6 5000mcg. Anda boleh mendapatkan suplemen ini dengan harga Rp 35,316 / jalur yang mengandungi 10 tablet.
 • Tablet Neuralgin Rhema. Penyediaan tablet mengandungi diclofenac sodium 50 mg, tiamin 50 mg, pyridoxine 10 mg, cyanocobalamin 10 mcg, dan kafein 50 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp.970 / tablet.
 • Kapsul BioFormula. Sediaan kapsul mengandungi cyanocobalamin dan beberapa suplemen vitamin lain yang boleh anda dapatkan dengan harga Rp 13,378 / jalur yang mengandungi 4 tablet.
 • Kapsul Selesbion. 200mcg kapsul cyanocobalamin, 100mg vitamin B1 dan 100mg vitamin B6. Anda boleh mendapatkan makanan tambahan ini dengan harga Rp 6,390 / jalur yang mengandungi 10 tablet.

Bagaimana cara mengambil cyanocobalamin?

 • Ikuti semua arahan dos dan cara mengambilnya yang tertera pada label pembungkusan ubat. Sekiranya sesuatu tidak difahami, tanyakan kepada ahli farmasi cara penggunaan dan dos yang lebih jelas. Gunakan ubat seperti yang diarahkan.
 • Ikuti arahan dengan teliti sebelum menggunakan suplemen ini. Perhatikan cara mengambil cyanocobalamin. Makanan tambahan ini boleh diambil dengan atau tanpa makanan.
 • Keperluan dos boleh berubah jika anda hamil, menyusu, atau jika anda makan diet vegetarian. Beritahu doktor anda mengenai sebarang perubahan yang sedang anda alami mengenai diet anda atau keadaan perubatan tertentu.
 • Jangan menelan persediaan ubat sublingual secara keseluruhan. Biarkan larut di mulut, tepat di bawah lidah tanpa mengunyah.
 • Jangan menghancurkan, mengunyah, atau larut dalam air untuk persediaan tablet bersalut filem yang bertujuan untuk pelepasan perlahan. Ambil ubat sekaligus dengan air.
 • Untuk penyediaan sirap hendaklah digoncang sebelum mengukurnya. Ukur ubat dengan berhati-hati dengan sudu pengukur yang disediakan. Jangan gunakan sudu dapur untuk mengelakkan pengambilan dos yang salah.
 • Anda mungkin memerlukan ujian perubatan yang kerap untuk membantu doktor menentukan berapa lama anda perlu mengambil cyanocobalamin.
 • Untuk merawat anemia yang merosakkan, anda mesti mengambil cyanocobalamin secara berkala seumur hidup. Tidak mengambil ubat boleh menyebabkan kerosakan saraf yang tidak dapat diperbaiki pada saraf tunjang.
 • Penggunaan ubat jangka panjang harus diambil secara berkala setiap hari pada masa yang sama untuk membantu anda mengingati. Ini juga bertujuan untuk mendapatkan hasil terapi maksimum dari rawatan tersebut.
 • Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, segera ambil dos ubat jika masa berikutnya anda mengambilnya masih lama. Jangan menggandakan dos ubat yang hilang pada satu masa.
 • Simpan ubat ini pada suhu bilik dari kelembapan, panas, dan sinar matahari setelah digunakan. Pastikan penutup botol atau klip ubat ditutup rapat setelah digunakan.

Berapakah dos cyanocobalamin?

Dos dewasa

Anemia berbahaya atau makrocytic

ibu bapa

 • Dos biasa: 250-1000mcg, diberikan dua kali sehari selama 1-2 minggu, kemudian 250mcg setiap minggu sehingga darah kembali normal.
 • Dos penyelenggaraan: 1000 mcg, diberikan setiap bulan.

Lisan

Dos biasa: 2,000mcg setiap hari.

Anemia Megaloblastik disebabkan oleh kekurangan cyanocobalamin (vitamin B12)

Dos biasa: 50-150mcg setiap hari.

Dos anak

Anemia berbahaya atau makrocytic

Dos biasa untuk penggunaan oral mungkin 1,000mcg setiap hari atau setiap 2 minggu.

Adakah cyanocobalamin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) termasuk ubat ini yang tersedia dalam persediaan parenteral dan semburan hidung dalam kategori ubat. C.

Kajian pada haiwan eksperimen telah menunjukkan potensi risiko bahaya pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, kajian percubaan klinikal pada wanita hamil masih belum mencukupi.

Penggunaan ubat pada wanita hamil didasarkan pada pertimbangan bahawa manfaatnya melebihi risiko. Pentadbiran oral boleh dilakukan atas arahan doktor.

Ubat ini terbukti dapat diserap oleh susu ibu walaupun dalam jumlah yang sangat sedikit. Memberi suplemen ini kepada ibu yang menyusui boleh dilakukan setelah berunding terlebih dahulu dengan doktor.

Apakah kemungkinan kesan sampingan cyanocobalamin?

Risiko kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos atau kerana tindak balas badan pesakit. Berikut adalah risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat penggunaan cyanocobalamin:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, pembengkakan muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Sesak nafas (walaupun dengan aktiviti ringan)
 • Peningkatan berat badan yang cepat
 • Batuk
 • Sakit dada
 • Tahap kalium rendah dicirikan oleh kekejangan kaki, sembelit, degupan jantung tidak teratur, berdebar-debar dada, peningkatan dahaga atau kencing, kelemahan otot atau perasaan lemah.

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas menggunakan cyanocobalamin termasuk:

 • Cirit-birit
 • Mati rasa atau kesemutan
 • Demam
 • Sakit sendi
 • Lidah bengkak
 • Gatal atau ruam

Sekiranya risiko kesan sampingan di atas muncul selepas anda menggunakan cyanocobalamin, hentikan rawatan dengan segera dan dapatkan nasihat lebih lanjut dengan doktor anda.

Amaran dan perhatian

Tidak digalakkan mengambil suplemen ini jika anda mempunyai sejarah sebelumnya mengenai alahan cyanocobalamin.

Ubat ini tidak digalakkan diambil oleh seseorang yang menghidap penyakit Leber. Cyanocobalamin boleh menyebabkan kerosakan saraf optik (dan mungkin kebutaan) pada orang dengan penyakit Leber.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu, terutamanya masalah kesihatan berikut:

 • Penyakit jantung
 • Diabetes
 • Gangguan pendarahan atau pembekuan darah
 • Gout
 • Kekurangan zat besi atau asid folik
 • Tahap kalium rendah dalam darah
 • Gangguan usus seperti kolitis ulseratif

Beritahu doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau sedang menyusu. Jangan berikan suplemen ini kepada kanak-kanak tanpa arahan doktor.

Beritahu doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil, terutamanya:

 • Antibiotik
 • Dadah yang melemahkan sistem imun seperti ubat barah atau steroid
 • Ubat untuk mengurangkan asid perut seperti cimetidine, omeprazole, lansoprazole, Nexium, Prilosec, atau Zantac
 • Ubat diabetes oral yang mengandungi metformin
 • Ubat sawan

Ubat-ubatan lain boleh mempengaruhi cyanocobalamin, termasuk ubat-ubatan preskripsi dan ubat bebas, vitamin, dan produk herba. Sebaiknya berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan sebarang ubat.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.