Kesihatan

Risiko masalah kesihatan kerana kekurangan darah, apa itu?

Kerana kekurangan darah, tubuh akan kekurangan oksigen untuk mengalami masalah kesihatan. Keadaan kekurangan darah ini biasanya disebut anemia.

Anemia adalah keadaan di mana tubuh kekurangan sel darah merah yang berfungsi membawa cukup oksigen ke tisu badan.

Masalah kesihatan kerana kekurangan darah

Masalah kesihatan kerana anemia atau kekurangan darah boleh bersifat sementara atau jangka panjang. Malah boleh muncul dari tahap ringan hingga teruk.

Biasanya, orang yang mengalami anemia akan menunjukkan penampilan yang kelihatan pucat dan sering mengadu sejuk. Inilah ulasan penuh:

Gangguan sistem saraf

Pesakit dengan anemia atau kekurangan darah akan mengalami gangguan sistem saraf seperti:

 • Rasa pening, terutamanya ketika aktif atau berdiri
 • Sukar untuk menumpukan perhatian
 • Mudah berasa letih
 • Mengalami sakit kepala
 • Mengalami gangguan keseimbangan

Dalam beberapa kes, masalah kesihatan yang berlaku di sistem saraf boleh menyebabkan penghidapnya pingsan atau kehilangan kesedaran.

Gangguan sistem jantung dan saluran darah

Keadaan kekurangan darah juga boleh menyebabkan beberapa gangguan pada jantung dan sistem saluran darah, seperti:

 • Mengalami hipotensi postural atau keadaan tekanan darah rendah berlaku ketika seseorang berdiri dari duduk atau berbaring
 • Mengalami kadar nadi yang meningkat lebih cepat

Dalam beberapa kes yang cukup parah, keadaan kekurangan darah juga boleh menyebabkan kegagalan jantung.

Gangguan sistem pencernaan

Dalam beberapa kes, kerana kekurangan dapat memberikan simptom masalah kesihatan pada saluran gastrointestinal seperti mudah merasa mual dan muntah.

Gangguan sistem pernafasan

Keadaan kekurangan darah juga boleh menyebabkan masalah kesihatan pada sistem pernafasan. Keadaan yang paling biasa adalah sesak nafas semasa melakukan aktiviti.

Dalam keadaan kekurangan darah yang cukup parah, masalah kesihatan pada sistem pernafasan juga dapat memicu sesak nafas ketika rehat.

Gangguan sistem imun

Keadaan kekurangan darah juga boleh mempengaruhi sistem imun. Dalam banyak kes, penderita anemia atau kekurangan darah dapat menurunkan sistem kekebalan tubuh.

Oleh itu, orang yang mengalami anemia cenderung mengalami jangkitan lebih kerap daripada orang yang tidak mengalami anemia.

Gangguan sistem otot

Kekurangan darah boleh menyebabkan seseorang mengalami keadaan yang mudah merasa lemah, letih, letih, lesu dan kekejangan otot kerana gangguan bekalan oksigen ke otot.

Keadaan seperti ini menjadikan badan kelihatan tidak mampu atau tidak ingin melakukan pelbagai aktiviti, termasuk melakukan kerja ringan.

Komplikasi kerana kekurangan darah

Sekiranya anda mengalami anemia atau kekurangan darah dan tidak ditangani dengan serius, risiko komplikasi yang anda alami akan menjadi lebih besar.

Beberapa risiko komplikasi yang boleh mengganggu kesihatan adalah:

Risiko semasa mengandung

Apabila anda hamil dan mengalami masalah kekurangan darah yang tidak dapat diurus dengan baik, ini boleh menyebabkan kelahiran pramatang. Keadaan ini juga dapat meningkatkan risiko anemia bayi.

Kekurangan darah juga dapat meningkatkan risiko ibu mengalami kehilangan darah semasa melahirkan.

Kemurungan

Kerosakan saraf pada jenis kekurangan darah tertentu boleh menyebabkan kemurungan.

Wanita yang menderita anemia kekurangan zat besi selama kehamilan, bahkan memiliki risiko yang lebih tinggi untuk mengalami depresi postpartum.

Menghidap sindrom kaki gelisah

Komplikasi yang agak biasa adalah keadaan di mana sistem saraf menghasilkan dorongan yang tidak dapat ditahan untuk menggerakkan kaki.

Dorongan yang tidak tertahankan untuk menggerakkan kaki biasanya dirasakan pada waktu petang dan petang.

Institut Kesihatan Nasional merujuk kepada keadaan ini sebagai Sindrom Willis-Ekbom dan merupakan komplikasi anemia kekurangan zat besi khususnya.

Kumpulan yang paling berisiko mengalami anemia

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan beberapa orang mengalami keadaan kekurangan darah, seperti:

 • Mempunyai diet yang menyebabkan kekurangan vitamin dan mineral tertentu seperti zat besi, vitamin B12 dan folat
 • Orang yang mengalami gangguan usus yang mempengaruhi penyerapan nutrien dalam usus kecil
 • Wanita yang tidak mengalami menopaus mempunyai risiko anemia kekurangan zat besi yang lebih besar daripada lelaki dan wanita pascamenopause
 • Menstruasi juga menyebabkan kehilangan sel darah merah
 • Wanita hamil yang tidak mengambil multivitamin dengan asid folik dan zat besi berisiko tinggi mengalami keadaan kekurangan darah
 • Orang yang mempunyai sejarah keluarga anemia keturunan
 • Mempunyai faktor lain seperti sejarah jangkitan, penyakit darah, dan gangguan autoimun tertentu yang meningkatkan risiko anemia
 • Orang yang berumur lebih dari 65 tahun berisiko tinggi mengalami anemia

Demikianlah maklumat mengenai beberapa kesan kekurangan darah pada kesihatan tubuh secara keseluruhan. Periksa dengan doktor jika anda mengesyaki anda memilikinya, ya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!