Kesihatan

Anda boleh membuat pelindung wajah anda sendiri di rumah, berikut caranya

Penggunaan topeng ditambah pelindung muka Semasa anda aktif di luar rumah, anda dapat melindungi diri anda dari penyebaran COVID-19. Sekiranya anda tidak mempunyai pelindung muka, anda boleh membuatnya sendiri dengan mengikuti cara membuat pelindung muka yang mudah dilakukan di rumah, anda tahu.

Bagaimana cara untuk membuat pelindung muka Ini memerlukan bahan-bahan yang mudah didapati dan hanya memerlukan sedikit masa untuk membuatnya. Mengapa perlu menggunakan pelindung oasis dan cara membuatnya pelindung muka yang? Inilah penjelasan penuh.

Baca Juga: Adakah Topeng N95 Boleh Dibasuh dan Boleh Digunakan Semula? Inilah penjelasannya!

Mengapa perlu pelindung muka?

Penularan COVID-19 berlaku melalui titisan orang yang dijangkiti. Titisan dapat memasuki mulut, hidung atau mata orang lain, dan membuat orang itu juga dijangkiti virus korona.

Untuk mengelakkan penularan melalui titisan, perlu menggunakan topeng yang menutupi kawasan hidung dan mulut. Semasa menggunakan pelindung muka dapat meningkatkan keselamatan dengan memberikan perlindungan tambahan di kawasan mulut dan hidung serta memberikan perlindungan pada kawasan mata.

Oleh itu, tidak ada salahnya melakukan perlindungan tambahan untuk mengelakkan jangkitan COVID-19 dengan menggunakan pelindung muka. Sekiranya anda mahu membuatnya sendiri, inilah cara membuatnya pelindung muka yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

Bahan, alat dan cara membuat pelindung muka rumah sahaja

Terdapat beberapa pilihan menggunakan bahan utama untuk dibuat pelindung muka, iaitu bahan lembaran lut untuk pelindung muka. Untuk menjadikannya lebih mudah, berikut adalah dua pilihan bahan yang boleh anda gunakan untuk membuatnya pelindung muka.

Bahan yang diperlukan untuk dibuat pelindung muka

 • Mika atau plastik akrilik
 • Buih getah
 • Tali getah atau tali fleksibel lain.

Alat yang diperlukan untuk membuat pelindung muka

 • Gam atau pita dua sisi
 • Gunting
 • Pembaris atau alat pengukur
 • Bor atau atau gerudi sedikit.

Bagaimana cara untuk membuat pelindung muka rumah sahaja

Anda boleh menggunakan mika dengan cara yang lebih mudah. Walau bagaimanapun, menggunakan bahan akrilik boleh lebih tahan lama dan pelindung muka lebih kuat daripada mika. Kerana akrilik lebih kuat, ia menyerupai kaca tetapi fleksibel.

Tetapi, membuat pelindung muka menggunakan akrilik memerlukan lebih banyak langkah daripada pelindung muka diperbuat daripada mika. Anda boleh menyesuaikan bahan-bahan yang anda dapat dengan mudah, ya. Inilah cara membuat pelindung muka mika dan juga akrilik.

 1. Pertama, anda perlu memotong mika dengan ukuran 32 cm x 25 cm. Begitu juga jika anda menggunakan akrilik. Anda perlu memotongnya dengan ukuran yang sama, 32 cm x 25 cm.
 2. Langkah seterusnya, jika anda menggunakan bahan akrilik, anda panaskan kepingan potong di dalam ketuhar yang dipanaskan selama 4.5 minit.
 3. Selepas itu, keluarkan dan bentuknya. Anda boleh meletakkannya pada objek dengan permukaan melengkung, untuk membuat lekukan yang bagus di dalam akrilik.
 4. Peringkat seterusnya adalah memotong busa getah. Potong busa hingga panjang 27 cm dan lebar 3 atau 4 cm. Buat dua keping dengan ukuran yang sama.
 5. Lekatkan busa potong ke mika atau akrilik yang telah siap. Lekatkan pada bahagian yang lebih pendek, menggunakan gam panas atau pita dua sisi.
 6. Lekatkan satu lagi busa di bahagian belakang, sehingga mika atau akrilik berada di tengah getah busa.
 7. Kemudian, tebuk lubang di hujung kanan dan kiri getah busa. Anda boleh menggerudi lubang dengan gerudi elektrik atau menggunakan sedikit gerudi manual.
 8. Akhirnya, pasangkan dan pasangkan tali getah di dua lubang.
 9. Untuk memastikannya bersih, anda boleh membersihkannya pelindung muka produk anda dengan pembasmi kuman setelah membuatnya.
 10. pelindung muka siap dan sedia untuk digunakan.

Anda akan lebih terlindung jika menggunakan topeng dan menambah pelindung muka, semasa berada di luar rumah.

Baca juga: Perisai Wajah Sundries: Kegunaan dan Cara yang betul untuk membersihkannya

Kegunaan untuk diperhatikan

Walaupun anda sudah tahu bagaimana membuat pelindung muka dan boleh menjadikannya sebagai usaha untuk melindungi diri anda dari COVID-19, anda juga harus memakai topeng. Seperti yang dinyatakan di laman web covid19.go.id.

Gunakan pelindung muka tanpa memakai topeng semasa anda keluar dari rumah, anda tidak akan dapat melindungi diri anda dari COVID-19. pelindung muka hanya keselamatan tambahan, tetapi topeng mesti tetap digunakan dengan betul, meliputi kawasan hidung, mulut dan dagu.

Ini adalah langkah atau cara membuat pelindung muka rumah sahaja. Semoga dapat membantu anda yang ingin membuat dan menggunakan pelindung muka, ya.

Selain memakai topeng dan pelindung muka Jangan lupa menjaga jarak dan kerap mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir. Dan jauhi orang ramai dan jangan meninggalkan rumah, kecuali untuk keperluan mendesak.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!