Kesihatan

Berhati-hati! Sakit kepala dan loya boleh menjadi tanda penyakit berbahaya

Sakit kepala dan loya adalah tanda migrain biasa, tetapi ada banyak kemungkinan lain. Ya, migrain adalah sejenis sakit kepala yang sering disertai dengan masalah perut pada masa yang sama.

Sakit kepala dan keinginan untuk mual boleh menyebabkan ketidakselesaan dan boleh menjadi tanda keadaan perubatan yang serius. Baiklah, ketahui beberapa penyebab sakit kepala dan loya yang lain.

Baca juga: Tiroid yang terlalu aktif, Apa Kesan pada Kesihatan Tubuh?

Apa yang menyebabkan sakit kepala dan loya?

Selain migrain, terdapat beberapa masalah asas yang kurang biasa dan serius apabila seseorang mengalami sakit kepala dengan loya. Sakit kepala migrain juga akan menyebabkan kepekaan terhadap cahaya terhadap gangguan visual atau deria.

Keadaan lain yang berkaitan dengan sakit kepala dan loya termasuk dehidrasi dan gula darah rendah. Tidak hanya itu, seperti yang dilaporkan oleh WebMD, terdapat pelbagai penyebab sakit kepala disertai dengan mual, seperti berikut:

Pengambilan alkohol

Sakit kepala dan loya dapat dirasakan ketika anda baru bangun setelah minum alkohol berlebihan. Pengambilan minuman beralkohol juga akan menjadikan anda sangat sensitif terhadap cahaya dan bunyi.

Sakit kepala yang teruk akan disertai dengan loya dan muntah, menjadikan keadaan badan semakin teruk. Oleh itu, sakit kepala yang disertai dengan loya dapat dicegah dengan membatasi atau menghentikan pengambilan alkohol.

Aneurisma otak

Aneurisma yang pecah boleh menyebabkan sakit kepala yang paling teruk dan kadang-kadang membuat anda merasa mual. Bukan hanya itu, orang dengan aneurisma otak juga akan mengalami pengsan, penglihatan kabur, dan merasa sakit di belakang satu mata.

Sekiranya penyakit ini tidak dirawat, gejala akan bertambah buruk termasuk kekeliruan, pening, masalah berjalan, dan kepekaan terhadap cahaya. Pelbagai gejala ini mesti dirawat oleh doktor profesional agar tidak mengalami masalah yang lebih serius.

Barah otak

Penyakit tumor otak dapat dihidapi tanpa menyebabkan gejala yang jelas. Namun, kadang-kadang penghidap akan mengalami sakit kepala yang bertambah teruk ketika aktif atau pada waktu pagi. Keadaan ini juga akan membuatkan anda berasa letih, mual, dan muntah.

Sekiranya penyakitnya teruk, gejala akan terus menjadi lebih serius, menyebabkan masalah ingatan dan sawan. Oleh itu, pemeriksaan dengan doktor perlu dilakukan dengan segera agar rawatan yang tepat dapat dijalankan.

Hepatitis A

Virus yang mempengaruhi hati boleh menyebabkan sakit sendi dan otot, demam kelas rendah, ruam, dan sakit perut sebelah kanan. Walau bagaimanapun, penyakit hati atau hepatitis A juga dapat dicirikan oleh sakit kepala dan mual.

Penyakit ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja akibat terkena tinja dari orang yang dijangkiti. Biasanya, gejala baru akan muncul kira-kira 4 minggu setelah dijangkiti virus dari makanan atau media lain.

Meningitis

Sakit kepala yang teruk yang menyebabkan loya dan sensitif terhadap cahaya mungkin terdengar seperti migrain. Walau bagaimanapun, sakit kepala dan loya juga merupakan tanda jika anda mengalami meningitis atau radang pada lapisan otak.

Gejala lain yang mungkin dirasakan oleh orang dengan meningitis adalah leher kaku dan disertai demam. Sekiranya tidak dirawat, ia akan menyebabkan masalah serius yang memerlukan pemeriksaan dan rawatan kecemasan.

Kehamilan

Sakit kepala migrain boleh dialami jika anda hamil. Wanita hamil biasanya akan merasa sakit di satu bahagian kepala dan mungkin disertai dengan loya dan muntah.

Kekeringan akibat loya yang berkaitan dengan kehamilan juga boleh menyebabkan sakit kepala. Dalam beberapa kes wanita hamil akan mengalami migrain dan mengalami sakit kepala yang teruk.

Baca juga: Sebelum menjadi lebih serius, memahami bagaimana penularan HIV adalah permulaan pencegahan

Bagaimana menangani jika anda merasa sakit kepala dan loya?

Dalam banyak kes, sakit kepala ringan hingga sederhana disertai dengan loya akan hilang sendiri dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, sakit kepala dan loya adalah tanda keadaan kesihatan yang serius yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Pemeriksaan juga perlu dilakukan dengan segera sekiranya sakit kepala disertai dengan beberapa gejala lain, seperti muntah selama lebih dari 24 jam, leher kaku, demam, dan kesukaran membuang air kecil. Doktor biasanya akan mendiagnosis gejala terlebih dahulu dan kemudian akan mengesyorkan rancangan rawatan.

Tekanan dapat dicegah dengan menghentikan tabiat buruk, seperti minum alkohol dan merokok. Pastikan juga menjalani gaya hidup sihat dengan bersenam secara teratur, makan makanan berkhasiat, dan berehat secukupnya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found