Kesihatan

Tidak boleh dipandang rendah, ini adalah penyebab bibir bayi hitam dan cara mengatasinya

Tenaga kerja adalah proses yang menuntut kekuatan fizikal dan sering mencetuskan tekanan bagi ibu dan bayi. Tidak syak lagi, bukan sahaja ibu tetapi banyak bayi yang baru lahir kelihatan seperti bertengkar.

Namun, anda harus memberi perhatian kerana dalam beberapa kes yang jarang berlaku, lebam pada bayi adalah salah satu tanda awal kecederaan yang lebih parah berlaku semasa melahirkan anak. Sudah tentu, keadaan ini boleh timbul kerana sebab-sebab tertentu.

Punca bibir bayi hitam

Apabila bayi menukar warna bibir menjadi lebih gelap, ibu bapa harus menyedarinya. Keadaan ini boleh disebabkan oleh perkara berikut:

1. Sianosis

Melancarkan penjelasan dari halaman Kanak-kanak Cincinnati, Sianosis menunjukkan penurunan oksigen yang melekat pada sel darah merah dalam aliran darah.

Ini mungkin menunjukkan masalah pada paru-paru atau jantung. Sianosis adalah penemuan berdasarkan apa yang dilihat, bukan dengan ujian makmal.

Sianosis pusat berlaku kerana darah berubah warna berdasarkan kehadiran atau ketiadaan oksigen. Darah merah kaya dengan oksigen, tetapi darah dengan oksigen yang berkurang bertukar menjadi biru atau ungu.

Cara terbaik untuk mencari sianosis adalah dengan melihat tempat tidur kuku, bibir dan lidah, dan membandingkannya dengan orang yang mempunyai kulit yang serupa. Biasanya, sianosis boleh menyebabkan bibir bayi menjadi hitam kebiruan.

2. Lebam

Di samping itu, penyebab paling biasa berlaku jika warna bibir berubah menjadi hitam kerana lebam selepas kecederaan.

Ini umumnya dipicu oleh kesan yang menyebabkan pecahnya saluran darah di bawah kulit. Darah akan meresap ke tisu sekitarnya dan membeku sehingga berubah menjadi hitam.

3. Sindrom Peutz-Jeghers

Sindrom Peutz-Jeghers adalah keadaan di mana orang menghidap polip khas dan bintik-bintik berwarna gelap dan mempunyai risiko yang lebih tinggi terhadap beberapa jenis barah.

Gen yang bermutasi, menyebabkan keadaan ini, bertanggungjawab untuk mengawal pertumbuhan sel. Orang dengan sindrom ini mungkin menghidap polip yang disebut Peutz-Jeghers.

Seperti yang dilaporkan oleh Klinik ClevelandKeadaan ini berlaku pada usus kecil, usus besar, perut, paru-paru, hidung, pundi kencing dan rektum.

Bagi kanak-kanak atau bayi yang menderita sindrom ini mempunyai simptom seperti bintik hitam kecil di sekitar mulut yang menjadikan bibir kelihatan hitam.

Polip ini dianggap sebagai polip hamartomatous. Polip hamartomatous adalah pertumbuhan tisu jinak (bukan kanker).

4. Penyakit Addison

Penyakit ini berlaku apabila kelenjar adrenal tidak menghasilkan cukup dua hormon steroid.

Hormon ini adalah kortisol dan aldosteron. Kortisol mengawal metabolisme badan, menyekat reaksi keradangan, dan mempengaruhi sistem imun.

Aldosteron mengatur kadar natrium dan kalium. Kelenjar adrenal duduk di atas buah pinggang. Terdapat satu kelenjar di atas setiap buah pinggang. Penyakit Addison agak jarang berlaku dan boleh muncul untuk pertama kalinya pada usia berapa pun.

Juga disebut dalam penjelasan di halaman Cedars Sinai bahawa keadaan penyakit Addison boleh mencetuskan hiperpigmentasi pada kulit dan bibir bayi sehingga kelihatan lebih gelap atau hitam.

5. Hemokromatosis

Ini adalah penyakit di mana terlalu banyak zat besi menumpuk di dalam badan. Ini juga dipanggil besi berlebihan. Pengumpulan zat besi dalam organ adalah toksik dan boleh menyebabkan kerosakan organ.

Dalam bentuk hemochromatosis ini, kelebihan zat besi bermula sebelum kelahiran. Penyakit ini cenderung berkembang pesat dan dicirikan oleh kerosakan hati yang dapat dilihat semasa kelahiran atau pada hari-hari pertama kehidupan.

Bayi dengan penyakit ini mungkin dilahirkan sangat awal (pramatang) atau berjuang untuk tumbuh di dalam rahim (sekatan pertumbuhan intrauterin).

Gejala hemochromatosis boleh menjadi kulit yang lebih gelap, termasuk bibir. Mereka juga mengalami gula darah rendah (hipoglikemia), gangguan pembekuan darah, menguning kulit dan mata (penyakit kuning), dan bengkak (edema).

Baca juga: Bibir pecah-pecah pada bayi baru lahir, Adakah Berbahaya?

Cara mengatasi bibir hitam pada bayi

Semasa menangani bibir hitam pada bayi, tentu ia mesti berdasarkan penyebabnya. Sekiranya bayi anda mempunyai bibir hitam kerana lebam, anda sebagai ibu bapa tidak perlu terlalu risau, kerana secara amnya keadaan ini akan hilang sendiri dalam beberapa hari.

Walaupun tidak terlalu berbahaya untuk kesihatan, tetapi anda juga harus memperhatikannya. Sekiranya bayi mula menunjukkan tingkah laku yang tidak biasa seperti selalu menangis dan kekecohan kerana bibir yang sakit, sangat disarankan untuk segera berjumpa doktor.

Namun, berbeza jika penyebabnya disebabkan oleh beberapa penyakit seperti Addison's, Hemochromatosis, dan Peutz-Jeghers Syndrome. Sudah tentu keadaan ini tidak dapat ditangani sendiri, dan memerlukan rawatan perubatan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!