Kesihatan

Mengatasi rongga semasa mengandung, inilah yang perlu diberi perhatian oleh ibu

Sudah tentu mengalami rongga semasa mengandung adalah perkara yang tidak menyenangkan bagi ibu mengandung. Tetapi jangan salah, anda tahu, ini adalah kaedah yang tepat untuk menanganinya, mari kita lihat ulasannya!

Baca Juga: Selalunya Meremehkan, Ini Menyebabkan Rongga Yang Harus Anda Ketahui

Cara merawat rongga semasa kehamilan

Ternyata mengatasi rongga semasa kehamilan tidak boleh dilakukan secara sembarangan, anda tahu. Berikut adalah cara yang betul untuk menanganinya, termasuk:

Terus menggosok gigi

Cara utama merawat rongga semasa mengandung adalah menggosok gigi selama dua minit dua kali sehari sebelum sarapan dan sebelum tidur dengan ubat gigi fluorida. Sekiranya rasa ubat gigi membuat anda mual, cuba gantikan ubat gigi dengan rasa buah.

Jangan gosok gigi selepas muntah kerana boleh merosakkan gigi. Cara yang boleh anda lakukan adalah meletakkan ubat gigi di jari anda, gosokkannya pada gigi dan gusi anda, kemudian bilas dan berkumur dengan air.

Gunakan berus gigi yang lembut

Kami mengesyorkan menggunakan berus gigi dengan bulu lembut kerana bulu kasar boleh merosakkan email dengan lebih cepat dan menyebabkan rasa tidak selesa.

Gunakan benang gigi

Gunakan benang gigi sekali sehari dan lebih baik menggunakannya sebelum tidur supaya tidak ada sisa makanan yang melekat padanya kerana boleh menyebabkan berlubang.

Air garam berkumur untuk merawat rongga semasa kehamilan

Berkumur dengan air masin boleh menjadi cara untuk merawat sakit gigi semasa hamil. Sekiranya masalah pergigian anda disebabkan oleh gusi yang bengkak atau jengkel, berkumur dengan air masin dapat membantu mencegah jangkitan gusi.

Kurangkan pengambilan makanan manis

Wanita hamil harus makan makanan sihat dan pemakanan seimbang dan tidak sering makan makanan manis.

Pengambilan kalsium dan makanan yang tinggi vitamin A dan C

Makan makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral, terutama kalsium, semasa mengandung, untuk membantu menguatkan gigi. Di samping itu, makan makanan yang kaya dengan vitamin A dan C dianggap berkesan melawan keradangan dan penyakit gusi.

Perundingan dengan doktor gigi

Rujuk masalah pergigian untuk memastikan kebersihan gigi dan merawat organ mulut di doktor gigi adalah kaedah paling sesuai untuk mengatasi sakit gigi semasa mengandung.

Ini kerana rongga boleh membahayakan kesihatan janin, kerana rongga disebabkan oleh kuman dan bakteria yang memasuki tubuh.

Bakteria ini dapat menyebar ke organ tubuh yang lain melalui aliran darah, sehingga dapat mengganggu kesihatan janin dan menghambat perkembangannya. Risiko yang boleh berlaku adalah keguguran dan pramatang.

Ubat semula jadi untuk merawat rongga semasa kehamilan

Selain kaedah mudah yang boleh dilakukan menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), berikut adalah beberapa ubat semula jadi yang dapat digunakan untuk merawat rongga semasa kehamilan, termasuk:

Penyelesaian masin

Penyelesaian garam dapat melawan bakteria dan menolak zarah makanan yang tersekat, tetapi ia juga mempunyai kesan yang menenangkan.

Caranya adalah dengan mencampurkan satu sendok teh garam dalam segelas air suam dan berkumur dengan campuran.

Cengkih untuk merawat rongga semasa kehamilan

Selain digunakan sebagai rempah-rempah di dapur, ternyata cengkih dapat digunakan sebagai ubat semula jadi untuk merawat sakit gigi. Cengkih dalam bentuk gel sering digunakan pada gigi dan gusi untuk mengurangkan kesakitan semasa suntikan oleh doktor gigi.

Cara menggunakan cengkih sebagai ubat semula jadi untuk rongga juga cukup mudah. Anda boleh menyimpan seluruh cengkih di antara gigi anda atau menggunakan minyak cengkih di atas kapas dan menahannya di kawasan gigi yang sakit.

Bawang putih

Tidak asing lagi bahawa bawang putih mempunyai manfaat yang sangat baik untuk kesihatan, dan juga untuk merawat rongga. Ini kerana bawang putih mengandungi allicin atau bahan yang mempunyai sifat antibakteria dan kesan menenangkan seketika.

Caranya adalah dengan menghancurkan bawang putih, kemudian membungkusnya dengan kapas, dan memegangnya dengan kuat di antara gigi. Tetapi lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu agar berada di pihak yang selamat.

air teh

Teh hitam biasanya digunakan untuk merawat sakit gigi. Kandungan tanin dalam teh hitam dapat mengurangkan keradangan dan mengurangkan bengkak.

Caranya adalah dengan merebus teh ke dalam air, biarkan sejuk, dan bilas. Anda juga boleh mencelupkan beg teh ke dalam air suam dan kemudian berkumur dengannya.

Rawat rongga semasa mengandung dengan pudina

Daun pudina mempunyai sifat menghilangkan rasa sakit yang luar biasa. Anda hanya merebus sedikit daun pudina, dan meminumnya seperti teh pudina seperti teh.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakannya dengan berkumur atau mengunyahnya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!