Kesihatan

Selalunya Digunakan dalam Produk Kecantikan, Apakah Kebaikan Niacinamide?

Mungkin anda sering mendengar kandungan niacinamide dalam produk penjagaan kulit, Salah satunya ialah serum niacinamide. Penggunaan serum niacinamide didakwa dapat memberikan banyak kebaikan untuk kulit. Bermula dari peningkatan hidrasi, mengurangkan tanda-tanda penuaan, hingga menutup liang pori besar.

Apa sebenarnya niacinamide? Dan apa kelebihan niacinamide yang dapat diberikan pada kulit? Lihat ulasannya di bawah.

Baca Juga: Mengatasi Kemurungan dan Ketagihan Alkohol secara Berkesan, Apa Itu Hipnoterapi?

Apa itu niacinamide?

Niacinamide adalah bentuk vitamin B3 yang terdapat dalam makanan seperti biji-bijian dan sayur-sayuran tertentu. Niacinamide juga boleh didapati dalam produk haiwan seperti daging dan unggas. Produk bijirin yang diproses seperti bijirin juga diperkaya dengan niaciniamide.

Oleh kerana niacinamide adalah bentuk vitamin B3, kehadirannya di dalam badan mempunyai fungsi tersendiri. Walaupun dikenali sebagai kandungan yang baik untuk kulit, tetapi secara umum, vitamin B3 sendiri memainkan peranan penting dalam mengubah makanan menjadi tenaga yang digunakan.

Pada masa yang sama untuk membantu sel-sel tubuh melakukan tindak balas kimia yang penting. Oleh itu, memastikan tubuh mendapat pengambilan vitamin B3 secukupnya adalah penting.

Kerana jika kekurangan vitamin B3 dapat menyebabkan penyakit yang disebut pellagra. Disifatkan oleh cirit-birit, dermatitis, demensia dan jika tidak dirawat boleh menyebabkan kematian.

Mengenal niacinamide serum

Bentuk sintetik niacinamide paling sering digunakan dalam produk kecantikan dalam bentuk serum dan pelembap. Niacinamide berfungsi dengan menyokong permukaan luar kulit untuk meningkatkan daya tahannya.

Di samping itu, ia memperbaiki tekstur dengan menjadikan pori-pori kelihatan lebih kecil. Kandungan niacinamide juga membantu menyeimbangkan pengeluaran minyak.

Niacinamide adalah ramuan yang baik untuk semua jenis kulit. Kerana kandungan ini diproses secara meluas dan digunakan sebagai niacinamide serum. Niacinamide serum adalah salah satu produk penjagaan kulit yang biasanya digunakan untuk serum wajah, yang dapat memberikan manfaat niacinamide untuk kulit.

Mengapa penting untuk menggunakan serum niacinamide?

Niacinamide boleh dicampurkan ke dalam pelbagai jenis penjagaan kulit, walaupun terdapat lebih banyak produk niacinamide topikal dalam bentuk serum niacinamide.

Penggunaan serum niacinamide ini boleh menjadi salah satu produk yang dapat membantu anda mengatasi masalah kulit, di luar produk pembersih rutin dan pelembap.

Tahap penggunaan serum niacinamide juga tidak sewenang-wenangnya. Dilaporkan dari garis kesihatan, Anda harus menggunakan serum niacinamide selepas toner dan sebelum pelembap.

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan serum niacinamide, tetapi ingin merasakan faedahnya, anda boleh mendapatkannya dalam produk penjagaan kulit yang lain.

Niacinamide terkandung dalam sabun wajah, krim atau bahkan beberapa topeng muka yang dijual di pasaran.

Kebaikan niacinamide untuk kulit

Dilaporkan dari Garis KesihatanSecara keseluruhan, niacinamide membantu membina protein di kulit dan mengunci kelembapan untuk mengelakkan kerosakan dari kesan persekitaran.

Berikut adalah beberapa kebaikan niacinamide untuk penjagaan kulit:

Kelebihan serum niacinamide mengekalkan imuniti kulit

Niacinamide membantu membina keratin, sejenis protein yang menjadikan kulit tetap teguh dan sihat.

Sebagai penghalang lemak

Niacinamide dapat membantu pembentukan kulit anda penghalang lipid yang hasilnya dapat meningkatkan kelembapan kulit. Ia bermanfaat untuk semua jenis kulit, terutamanya jika anda menghidap eksim.

Kelebihan serum niacinamide adalah untuk mengurangkan kemerahan dan bintik-bintik gelap

Manfaat lain dari niacinamide adalah bahawa ia dapat mengurangkan keradangan, baik kesan eksim, jerawat, dan keadaan kulit yang meradang.

Mengecilkan liang pori

Niacinamide, yang digunakan dalam bentuk serum niacinamide atau produk lain, mampu mengunci kelembapan kulit dan menjaga teksturnya halus dengan mengurangkan ukuran pori.

Kelebihan serum niacinamide untuk kulit berminyak

Niacinamide juga dapat membantu mengatur jumlah minyak yang dihasilkan oleh kelenjar sebum.

Melindungi dari pendedahan cahaya matahari

Niacinamide secara serentak dapat membina semula sel-sel kulit yang sihat di samping melindungi mereka dari kerosakan yang disebabkan oleh sinar ultraviolet.

Mengatasi hiperpigmentasi

Beberapa kajian mendapati kepekatan niacinamide 5 peratus dapat membantu meringankan bintik-bintik gelap. Penggunaan niacinamide dilihat selepas empat minggu, tetapi tidak lebih dari dua bulan. Manfaat ini mungkin disebabkan oleh peningkatan pengeluaran kolagen.

SSerum Niacinamide membantu mengurangkan garis-garis halus dan kedutan

Penyelidikan juga mendapati bahawa kepekatan yang sama membantu dalam mengurangkan tanda-tanda kerosakan akibat sinar matahari yang disebabkan oleh penuaan. Ini merangkumi garis halus dan kedutan.

Serum niacinamide melindungi daripada tekanan oksidatif

Kelebihan serum niacinamide membantu membina sel di kulit dan juga melindunginya dari tekanan persekitaran pada masa yang sama. Seperti kesan pencemaran cahaya matahari dan udara.

Kurangkan pengeluaran sebum

Satu kajian menunjukkan kemampuan niacinamide untuk mengurangkan pengeluaran sebum pada jenis kulit berminyak. Seperti yang kita ketahui, sebum adalah salah satu penyebab masalah jerawat.

Khasiat serum niacinamide untuk meringankan jerawat

Manfaat niacinamide dapat membantu mengatasi masalah jerawat yang teruk, terutamanya bentuk radang pada papula jerawat dan pustula. Lama kelamaan, anda mungkin melihat luka yang lebih sedikit dan tekstur kulit yang lebih baik.

Anda boleh mencuba dan menggunakan serum niacinamide atau produk penjagaan kulit muka yang lain dengan ramuan yang sama untuk merawat jerawat yang teruk untuk memulihkan kesihatan kulit.

Manfaat lain dari niacinamide

Niacinamide serum terkenal dengan manfaatnya untuk kesihatan kulit wajah, tetapi niacinamide lain juga mempunyai manfaat kesihatan tertentu.

Manfaat niacinamide untuk penyakit buah pinggang kronik

Penyelidikan menunjukkan bahawa niacinamide dapat membantu menurunkan kadar fosfat pada orang yang mengalami disfungsi buah pinggang. Fosfat adalah bahan kimia yang berbahaya bagi tubuh.

Niacinamide juga membantu menyekat buah pinggang daripada menyerapnya. Kerana, penghidap penyakit buah pinggang akan sukar menyaring sisa darah.

Melambatkan perkembangan diabetes jenis 1

Diabetes jenis 1 adalah keadaan di mana tubuh menyerang dan merosakkan sel-sel yang menghasilkan insulin. Sementara niacinamide dapat melindungi dan mengekalkan sel-sel yang menghasilkan insulin.

Dengan cara itu, ia dapat menunda permulaan diabetes jenis 1, pada mereka yang berisiko. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan sebelum mengesyorkan niacinamide untuk kawalan diabetes jenis 1.

Mencegah melanoma

Melanoma adalah sejenis barah kulit yang serius yang berkembang di dalam sel yang menghasilkan melanin, pigmen yang memberikan warna pada kulit.

Menggunakan niacinamide, dapat melindungi dari melanoma, terutama pada populasi berisiko tinggi, termasuk orang yang pernah menderita kanker kulit selain melanoma.

Mengawal pertumbuhan tumor

Melaporkan dari WebMd, bahawa mengambil niacinamide ketika menjalani radioterapi dan ubat yang disebut karbogen dapat membantu pertumbuhan tumor.

Ia juga dikatakan dapat meningkatkan kelangsungan hidup pada beberapa orang dengan barah laring yang juga mengalami anemia.

Meningkatkan kelenturan sendi

Mengambil niacinamide nampaknya meningkatkan kelenturan sendi dan mengurangkan kesakitan dan pembengkakan pada pesakit dengan osteoartritis.

Di samping itu, penghidap osteoartritis yang mengambil niacinamide hanya mengambil sedikit ubat sakit untuk menguruskan kesakitan mereka.

Niacinamide juga disebut-sebut untuk membantu merawat penyakit lain. Sayangnya masih belum terbukti dan lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk menyokong keberkesanan niacinamide dalam mengatasi penyakit ini. Beberapa penyakit yang dimaksudkan termasuk:

 • Penyakit mata yang berkaitan dengan usia
 • Gangguan defisit-hiperaktif (ADHD)
 • Limfoma atau barah bukan Hodgkin yang bermula pada sel darah putih
 • Rosacea
 • Penyakit Alzheimer
 • Kemurungan
 • Tekanan darah tinggi dan beberapa keadaan lain

Cara memilih produk niacinamide yang baik

Berdasarkan manfaat niacinamide yang telah dijelaskan, tentu anda dapat menyimpulkan bahawa sebahagian besar kebaikan niacinamide adalah untuk kesihatan kulit. Adakah setelah menyedarinya, anda mula berminat untuk menggunakannya penjagaan kulit dengan kandungan ini? Sekiranya ada, ada sesuatu yang harus anda ketahui.

Cuba cari produk dengan kandungan niacinamide 5 peratus. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, beberapa laporan menunjukkan kandungan 5 peratus ini berkesan untuk membantu hiperpigmentasi dan kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari.

Namun, jika anda mempunyai kulit sensitif, cuba mulakan dengan kepekatan 2 peratus. Kandungan niacinamide juga sering ditulis dengan "niasin"dan"nikotinamida"Pada label produk.

Adakah wajar menggunakan produk niacinamide dengan ramuan produk lain?

Niacinamide boleh digunakan dengan bahan aktif lain untuk hasil yang optimum. Niacinamide serasi dengan beberapa bahan penjagaan kulit yang lain. Salah satunya dengan retinol.

Penggunaan niacinamide dalam kombinasi dengan retinol memberikan beberapa kebaikan. Salah satunya, seperti yang didedahkan oleh kajian tahun 2017.

Kajian mendapati bahawa krim retinol yang digabungkan dengan niacinamide menyebabkan kerengsaan yang lebih sedikit, berbanding dengan krim yang hanya mengandungi retinol.

Di samping itu, produk yang menggabungkan retinol dengan niacinamide dan bahan-bahan lain seperti hexylresorcinol dan resveratol dapat meningkatkan warna kulit dan tanda-tanda penuaan.

Walaupun memberikan hasil yang baik ketika digabungkan dengan retinol, itu tidak bermaksud bahawa niacinamide dapat digabungkan dengan semua bahan, benar.

Niacinamide tidak boleh dicampurkan dengan vitamin C

Terdapat banyak maklumat yang menjelaskan bahawa niacinamide tidak boleh dicampurkan dengan vitamin C. Sebabnya ialah kedua-duanya adalah antioksidan.

Menggunakannya bersama akan mengurangkan potensi faedah antara satu sama lain. Sekiranya anda ingin menggunakan kedua-duanya, sekurang-kurangnya berikan jarak 10 minit antara penggunaan produk dengan kedua-dua bahan ini.

Sebenarnya ada juga pendapat lain yang menyatakan bahawa niacinamide tidak boleh dicampurkan dengan vitamin C adalah salah. Kerana penggunaan vitamin C dan niacinamide sebenarnya dapat memberi kebaikan.

Kerana niacinamide dapat menstabilkan kandungan vitamin C. Hingga kini masih ada perdebatan antara kedua-dua anggapan tersebut.

Walau bagaimanapun, kulit setiap orang berbeza. Jadi secara semula jadi ada kebimbangan jika gabungan kedua-duanya benar-benar akan mengubah faedah yang dapat diperoleh dari vitamin C dan niacinamide.

Baca juga: 6 Manfaat Arang untuk Kesihatan, Bolehkah Mengatasi Sindrom Bau Ikan?

Adakah terdapat kesan sampingan niacinamide?

Niacinamide topikal umumnya dianggap selamat untuk digunakan. Kecuali anda alah kepada ramuan ini. Reaksi alergi boleh berlaku, kerana niacinamide dapat menyebabkan tubuh melepaskan histamin.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengelakkan reaksi alahan dengan melakukan ujian sebelum menggunakannya pada wajah anda. Cara:

 • Sapukan produk pada lengan, hanya sedikit
 • Tunggu sehingga 24 jam
 • Sekiranya anda mula mengalami kemerahan, gatal, atau bengkak, basuh kawasan tersebut dan hentikan penggunaannya
 • Sekiranya anda tidak mengalami kesan sampingan, maka produk tersebut selamat digunakan pada kulit anda di tempat lain.

Anda dapat merasakan kelebihan niacinamide dari produk ini antara 4 hingga 8 minggu selepas penggunaan pertama. Kesannya berkisar dari kulit yang lebih halus, kencang, dan terhidrat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found