Kesihatan

Ibu, ini adalah senarai alternatif untuk susu ibu untuk bayi baru lahir

Ibu pasti berharap dapat memberi susu ibu (ASI) sebaik sahaja melahirkan. Tetapi sebilangan wanita mengalami susu ibu tidak keluar, jadi mereka harus menggunakan susu ibu sebagai pengganti bayi baru lahir.

Sebilangan ibu yang melahirkan yang belum dapat menghasilkan susu ibu biasanya boleh menunggu hingga 3 hingga 5 hari. Sementara menunggu susu keluar, anda boleh memberi susu ibu sebagai pengganti bayi anda yang baru lahir.

Alternatif untuk susu ibu untuk bayi baru lahir

Sementara menunggu susu keluar, anda boleh memberikan susu formula untuk si kecil anda. Terdapat beberapa jenis susu formula yang boleh digunakan sebagai pengganti susu ibu untuk bayi baru lahir, termasuk:

Susu formula pertama

Ini adalah jenis formula yang disyorkan untuk bayi baru lahir. Susu jenis ini berasal dari susu lembu yang diproses agar sesuai untuk bayi.

Formula ini mengandungi dua jenis protein, iaitu whey dan kasein. Jenis protein ini dianggap lebih mudah dicerna daripada jenis susu formula yang lain.

Pediatrik dan penyusuan biasanya akan memberikan nota tertentu yang berkaitan dengan keadaan bayi. Pastikan bayi anda boleh mengambil formula jenis ini.

Susu formula yang berasal dari susu kambing

Jenis formula ini juga boleh diberikan kepada bayi baru lahir. Walaupun berasal dari kambing, susu jenis ini dihasilkan dengan standard pemakanan yang sama dengan susu formula berasaskan susu lembu.

Tetapi harap berhati-hati jika bayi alah pada susu lembu. Kerana susu kambing mempunyai protein yang serupa dengan yang terdapat dalam susu lembu.

Rumusan bayi Hungary

Susu jenis ini mengandungi lebih banyak kasein daripada whey. Sementara itu, kasein lebih sukar dicerna oleh bayi.

Walaupun susu ini dibenarkan diminum oleh bayi yang baru lahir, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memberikannya kepada bayi.

Formula anti-refluks

Walaupun dapat digunakan untuk bayi baru lahir, penggunaannya biasanya hanya jika disarankan oleh profesional kesihatan. Formula ini dibuat dengan formula anti-refluks, sehingga bayi tidak membuang susu lagi (refluks).

Keselesaanformula

Ini adalah sejenis susu yang mengandungi protein susu lembu yang dipecah sebahagiannya. Ini bermaksud susu formula dibuat agar bayi mudah mencerna dan membantu mencegah masalah pencernaan seperti kolik dan sembelit.

Formula bebas laktosa

Susu ini dibuat untuk bayi yang tidak dapat menyerap laktosa, yang merupakan gula yang secara semula jadi terdapat dalam susu atau produk tenusu. Keadaan ini juga dikenali sebagai intoleransi laktosa.

Susu formula hypoallergenic sebagai pengganti susu ibu untuk bayi baru lahir

Sekiranya bayi mempunyai keadaan alahan susu lembu, doktor akan menetapkan formula hipoalergenik sebagai pengganti susu ibu sementara. Ini adalah sejenis susu dengan protein yang dipecah sepenuhnya.

Terdapat beberapa jenis susu formula lain, seperti formula soya dan formula khas, tetapi jenis ini hanya digunakan atas cadangan doktor atau pegawai perubatan.

Selain menggunakan susu formula untuk bayi baru lahir, anda juga boleh menggunakan penderma sebagai pengganti susu ibu untuk bayi baru lahir.

Semasa memberi pengganti, terus 'memancing' susu agar keluar

Bekalan susu ibu sangat mungkin keluar lewat. Terdapat banyak sebab, dari pengalaman pertama melahirkan, melahirkan melalui pembedahan caesar, kelahiran pramatang, hingga keadaan kesihatan yang mendasari seperti diabetes.

Walaupun susu keluar lambat, itu tidak bermakna anda tidak dapat meneruskan penyusuan. Ibu masih boleh berusaha menghasilkan susu ibu dengan pelbagai cara, termasuk:

  • Urut payudara: Urut payudara dengan gerakan membulat ke bawah, ia dapat membantu susu keluar lebih cepat.
  • Mengepam susu ibu dengan tangan: Mencuba mengekspresikan susu ibu secara langsung dengan tangan, walaupun anda tidak dapat mengeluarkan susu, dapat memicu proses penyusuan, sehingga membantu susu keluar lebih cepat.
  • Menggunakan pam payudara: Pam payudara akan memberi rangsangan pada payudara, yang akan mendorong susu keluar lebih cepat.
  • Ketenangan: Mendengarkan muzik dan bersantai dapat menenangkan. Apabila anda santai, anda akan menghasilkan hormon yang anda perlukan untuk membantu aliran susu anda.
  • Minum banyak air dan berehat: Susu ibu mengandungi banyak air, jadi pengambilan air yang mencukupi akan mempengaruhi jumlah susu ibu. Walaupun banyak ibu menyusu mengalami bahawa tidur dapat membantu mereka menghasilkan lebih banyak susu.

Sekiranya susu ibu tidak keluar atau anda merasa jumlah susu yang keluar masih kecil, anda boleh segera berjumpa doktor atau pakar penyusuan untuk mengatasi masalah tersebut.

Jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai melalui perkhidmatan Good Doctor dalam 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!