Kesihatan

Ketahui jenis ubat baru P-Fluoro Fori dan bahaya yang boleh ditimbulkannya

Beberapa ketika yang lalu, seorang selebriti dengan inisial S bersama rakannya ditangkap oleh Polis Denpasar, Bali sehubungan dengan penyalahgunaan jenis ubat baru P-Fluoro Fori.

Jadi, apakah jenis ubat P-Fluoro Fori dan apa bahayanya? Baca lebih lanjut di sini!

Baca juga: Mengetahui Jenis Dadah dan Bahaya yang Menyertainya

Mengenal jenis ubat baru: P-Fluoro Fori

Dalam Undang-Undang No. 35 tahun 2009 mengenai Narkotik dan Permenkes No. 5 Tahun 2020 mengenai Perubahan Klasifikasi Narkotik, nama P-Fluoro Furi tidak dapat dijumpai.

Ketua Polis Denpasar Kombes Pol Jansen Avitus Panjaitan dalam sidang media seperti yang dikutip oleh CNN Indonesia mengatakan bahawa narkotik P-Fluroro Fori adalah jenis baru dan sangat berbahaya.

Dalam Undang-Undang Narkotika, P-Fluoro Fori tercantum di nomor 183. Jika diperiksa, P-Fluoro Fori terkandung dalam lampiran Peraturan Menteri Kesehatan No. 22 tahun 2020 dan mempunyai nama lain, iaitu pFPP (Para-Fluorofenylpiperazine) dan termasuk dalam senarai kumpulan narkotik I.

Para-Fluorophenylpiperazine sendiri mempunyai rantai saintifik iaitu 1- (4-Fluorophenyl) piperazine. Kerana ia adalah jenis ubat baru dan agak jarang berlaku, P-Fluoro Fori masih dalam tahap penyelidikan lebih lanjut.

Mempunyai kesan yang lebih teruk daripada ekstasi

P-Fluoro Fori yang merupakan jenis ubat baru juga dikatakan mempunyai persamaan dengan ekstasi. Namun, kesannya lebih teruk jika dibandingkan dengan ekstasi.

Ekstasi atau metilenioksimetamfetamin (MDMA) itu sendiri adalah ubat sintetik yang dapat mengubah mood dan persepsi (kesedaran terhadap objek dan keadaan di sekitarnya). Lancarkan halaman nih, penggunaan ekstasi boleh menyebabkan:

  • Dorongan dan pencerobohan
  • Kemurungan
  • Keresahan
  • Masalah tidur
  • Masalah ingatan dan perhatian

Sementara itu, kesan kesihatan yang disebabkan oleh ekstasi adalah mual, kekejangan otot, dan penglihatan kabur.

Dadah turunan piperazine sering disalahgunakan

Anda perlu tahu bahawa ubat turunan piperazine sering digunakan seperti ekstasi. Berdasarkan laman web rasmi Badan Narkotik Nasional (BNN), sebatian piperazine telah lama dikenali sebagai ubat antiparasit (anti anthelmintics).

Kerana kesan perangsang yang dihasilkan mempunyai persamaan dengan kumpulan amfetamin, sebatian piperazine sering disalahgunakan.

Sebaliknya, beberapa jenis turunan piperazine, seperti 1-Benzylpiperazine (BZP), 1- (3-Chlorophenyl) piperazine (mCPP), dan 1- (3- (Trifluoromethyl) phenyl) piperazine (TFMPP) mempunyai kesan peningkatan kadar denyutan jantung, degupan jantung, pelebaran pupil, dan ketoksikan.

Tidak ketinggalan, derivatif piperazine juga mempunyai kesan euforia. Euphoria sendiri digambarkan sebagai perasaan kegembiraan atau kebahagiaan luar biasa yang melampaui apa yang diharapkan dalam keadaan biasa.

Baca juga: Psikosis kepada Kemurungan, Bahaya Dadah untuk Psikiatri yang Perlu Anda Perhatikan

Berapa lama masa yang diperlukan untuk pulih dari ketagihan dadah?

Dadah sangat ketagihan dan banyak orang yang ketagihan dadah memerlukan rawatan khas.

Pemulihan adalah jalan keluar untuk mengatasi ketagihan dadah. Berapa lama proses penyembuhan bergantung kepada keparahan keadaan dan juga proses detoksifikasi yang biasanya bermula pada peringkat awal penyembuhan.

Proses penyembuhan ketergantungan ubat memerlukan sekurang-kurangnya 28 hari hingga 1 tahun.

Prosedur dan peringkat pemulihan

Berdasarkan BNN, untuk prosedur dan tahap pemulihan itu sendiri, setidaknya tiga tahap harus dilalui, yaitu tahap pemulihan perubatan, pemulihan bukan perubatan, dan pengembangan selanjutnya. Berikut ini adalah penjelasan mengenai setiap tahap proses pemulihan:

1. Tahap pemulihan perubatan (detoksifikasi)

Pada tahap ini, seseorang yang ketagihan dadah akan menjalani proses pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh oleh doktor, baik kesihatan fizikal dan mental.

Kemudian, doktor akan memutuskan apakah ubat-ubatan tertentu diperlukan untuk mengurangkan gejala penarikan. Harus diingat bahawa pemberian ubat sangat bergantung pada jenis ubat yang digunakan dan gejala penarikan yang dialami.

2. Tahap pemulihan bukan perubatan

Selanjutnya, di peringkat pemulihan bukan perubatan, penagih akan mengambil bahagian dalam program pemulihan. Di Indonesia sendiri, sudah ada beberapa pusat pemulihan.

Di pusat pemulihan, penagih akan menjalani pelbagai program, termasuk komuniti terapi (TC), kaedah 12 langkah, pendekatan agama, dan sebagainya.

Komuniti terapeutik adalah kaedah yang bertujuan untuk seseorang yang ketagihan dadah untuk kembali ke masyarakat dan dapat kembali menjalani kehidupan yang lebih positif.

Sementara itu, kaedahnya 12 langkah bertujuan untuk memberi motivasi kepada penagih untuk melaksanakan 12 langkah yang terdapat dalam kaedah tersebut 12 langkah dalam kehidupan seharian.

3. Tahap bangunan maju (selepas penjagaan)

Tahap perkembangan maju memberi peluang kepada penagih untuk melakukan aktiviti mengikut minat dan bakat mereka untuk mengisi aktiviti harian mereka. Penagih boleh kembali bekerja atau sekolah.

Dengan catatan, tetap diawasi. Pada setiap tahap pemulihan, diperlukan pemantauan dan penilaian proses pemulihan secara berterusan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.