Kesihatan

Levonorgestrel

Levonorgestrel adalah ubat hormon yang digunakan untuk kontraseptif kecemasan. Ubat ini tergolong dalam kumpulan ubat kontraseptif yang telah dipatenkan sejak tahun 1960.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai faedah levonorgestrel, dos, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa levonorgestrel?

Levonorgestrel adalah ubat hormon yang digunakan untuk menurunkan kemungkinan kehamilan selepas hubungan seks tanpa perlindungan. Ubat ini secara amnya digunakan sebagai ubat kontraseptif kecemasan.

Levonorgestrel boleh didapati sebagai ubat generik dalam bentuk pil oral. Jenama tertentu juga boleh didapati sebagai kontraseptif hormon yang dilepaskan dari kawalan kelahiran, yang biasanya disebut sebagai implan.

Apakah fungsi dan faedah levonorgestrel?

Levonorgestrel mempunyai fungsi untuk mengawal kemungkinan hamil dengan mencegah ovulasi dan menutup rahim untuk mengelakkan sperma masuk. Ubat ini telah terbukti berkesan apabila diberikan sebelum ovulasi.

Secara khusus, levonorgestrel mengikat reseptor progesteron dan androgen dan melambatkan pembebasan hormon gonadotropin dari hipotalamus. Mekanisme ini akan menghalang pembebasan telur dari ovari.

Berdasarkan sifat ini, levonorgestrel banyak digunakan untuk keadaan berikut:

Kontraseptif kecemasan

Levonorgestrel digunakan sebagai agen kontraseptif kecemasan, terutama jika diketahui bahawa alat kontraseptif sebelumnya telah gagal, atau tidak menggunakan kondom.

Dalam satu kajian, penggunaan levonorgestrel sebagai agen tunggal didapati lebih berkesan daripada dalam kombinasi dengan estrogen. Selain itu, penggunaan sebagai ubat tunggal juga boleh diterima dengan lebih baik.

Ubat hormon ini boleh diminum selama 72 jam setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan. Beberapa formulasi ubat ini boleh diberikan tanpa preskripsi kepada orang dewasa dan dengan preskripsi kepada remaja di bawah 17 tahun.

Kontraseptif kecemasan tidak begitu berkesan seperti kebanyakan bentuk kontrasepsi jangka panjang yang lain. Oleh itu, jangan gunakan persediaan kontraseptif kecemasan sebagai bentuk kontrasepsi rutin.

Kontraseptif rutin

Pada dos yang rendah, levonorgestrel dapat digunakan untuk mengawal kehamilan. Pentadbiran rutin sangat penting bagi wanita menyusui yang tidak dapat menerima terapi estrogen.

Beberapa jenama ubat tersedia dalam kombinasi dengan etinilestradiol yang diformulasikan untuk kontrasepsi jangka panjang. Hormon ini juga telah digunakan dalam pelbagai kontraseptif jangka panjang antara 3 hingga 5 tahun.

Sebagai contoh, bentuk implan subdermal tersedia untuk pencegahan kehamilan sehingga 5 tahun. Ubat ini secara amnya diberikan jika anda tidak mempunyai sejarah penyakit radang panggul atau kehamilan ektopik.

Terapi hormon

Levonorgestrel digunakan sebagai terapi hormon semasa menopaus untuk merawat gejala vasomotor dan mencegah osteoporosis. Umumnya rawatan terapi hormon digabungkan dengan estrogen.

Penggunaan untuk terapi hormon masih termasuk dalam di luar label. Levonorgestrel juga dapat digunakan untuk mengobati menorrhagia, hiperplasia endometrium, dan endometriosis.

Jenama dan harga Levonorgestrel

Di negara tertentu, ubat ini boleh didapati sebagai ubat OTC atau ubat bebas tanpa resep. Beberapa jenama levonorgestrel yang telah beredar di Indonesia adalah Andalan, Cyclogynon, Indoplant, Mirena, Nogestat, Novadiol 28.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat yang mengandungi levonorgestrel dan harganya:

 • Tablet Microgynon 25. Setiap tablet kontraseptif oral mengandungi levonorgestrel 150 mcg dan ethinylestradiol 30 mcg ditambah 7 tablet plasebo. Ubat ini dihasilkan oleh Bayer Indonesia dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 19,753 / sehelai.
 • Tablet Microgynon 10 STR. Penyediaan ubat kontraseptif oral untuk membantu mengawal kehamilan. Ubat ini dihasilkan oleh Bayer Indonesia dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 21,856 / sehelai.
 • Tablet KB Planotab. Persediaan tablet kontraseptif oral mengandungi kombinasi estradiol 30 mcg. Ubat ini dihasilkan oleh Triyasa Nagamas Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 7,753 / helai.
 • Pil kawalan kelahiran utama FE. Penyediaan tablet kontraseptif oral untuk membantu mengawal kehamilan. Ubat ini dihasilkan oleh Harsen dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 8,430 / helai.
 • Pil kawalan kelahiran utama Tablet Postpil. Penyediaan tablet untuk kontraseptif kecemasan selepas hubungan seks tanpa perlindungan. Ubat ini dihasilkan oleh PT Tunggal dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 30,407 / pcs.
 • Tablet Postinor 750 mg. Penyediaan tablet oral untuk kontraseptif kecemasan selepas hubungan seks tanpa perlindungan. Ubat ini dihasilkan oleh PT Tunggal Idaman Abadi dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 14,564 / tablet.
 • Tablet Microlut 30mcg. Tablet kontraseptif oral mengandungi 30 mcg levonorgestrel untuk membantu mengawal kehamilan. Ubat ini dihasilkan oleh Bayer Indonesia dan anda dapat memperolehnya dengan harga Rp. 1,341 / tablet.
 • Trinordiol-28. Persediaan tablet oral untuk membantu mencegah kehamilan. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 13,276 / pcs.

Bagaimana cara mengambil levonorgestrel?

Ambil ubat mengikut arahan mengenai cara mengambilnya dan dos yang telah ditentukan oleh doktor. Jangan mengambil lebih banyak atau kurang ubat daripada dos yang disyorkan.

Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda merasa mual atau mempunyai riwayat gangguan gastrousus, anda boleh mengambilnya dengan makanan.

Minum ubat dengan kerap mengikut arahan pada label pembungkusan. Anda boleh mengambil tablet bermula pada hari pertama haid dari tablet kecil selama 21 hari. Kemudian, terus minum selama 7 hari dengan tablet besar.

Persiapan kontraseptif kecemasan harus diambil segera selama 72 jam selepas hubungan seksual.

Ambil pil perancang secara berkala. Sekiranya anda lupa minum, ambil dos anda dengan segera sekurang-kurangnya 12 jam. Menstruasi biasanya berlaku selagi anda mengambil tablet besar.

Sekiranya anda muntah kurang dari 2 jam selepas mengambil levonorgestrel, segera hubungi doktor anda. Doktor anda mungkin memberi anda dos ubat ini lagi.

Anda boleh menyimpan levonorgestrel pada suhu bilik, jauh dari kelembapan dan cahaya matahari selepas digunakan. Pastikan ubat disimpan di luar jangkauan kanak-kanak.

Berapakah dos levonorgestrel?

Dos ubat ini tersedia untuk orang dewasa dalam keadaan berikut:

Dos dewasa

Kontraseptif

 • Dos sebagai monoterapi: 30 atau 37.5 mcg diambil setiap hari.
 • Tambahan dos sebagai kontraseptif oral gabungan monophasic: 150-250 mcg setiap hari.
 • Dos sebagai kontraseptif oral gabungan triphasic: 50-125 mcg setiap hari.

Kontraseptif kecemasan

Dos biasa: 1.5 mg diambil secepat mungkin atau dalam masa 72 jam selepas hubungan seksual.

Terapi penggantian hormon menopaus

Dos biasa: 75-250 mcg diminum selama 10 hingga 12 hari dalam kitaran 28 hari.

Adakah levonorgestrel selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) belum memasukkan levonorgestrel dalam sebarang kategori ubat kehamilan.

Ubat ini diketahui dapat diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan untuk ibu menyusu.

Rujuk doktor anda sebelum membuat keputusan untuk mengambil levonorgestrel semasa anda hamil atau menyusui bayi.

Apakah kemungkinan kesan sampingan levonorgestrel?

Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berikut berlaku selepas mengambil levonorgestrel:

 • Gejala reaksi alergi, seperti ruam, gatal-gatal, kulit merah, bengkak, lepuh, sesak nafas, bengkak mulut, muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Sakit perut yang sangat teruk

Kesan sampingan yang biasa berlaku semasa mengambil levonorgestrel termasuk:

 • Pening
 • Sakit kepala
 • Mual atau muntah
 • Sakit perut yang lebih rendah
 • Keletihan
 • Kelewatan atau haid tidak teratur
 • Sakit payudara

Hubungi doktor anda sekiranya gejala-gejala kesan sampingan biasa ini tidak hilang, atau bertambah buruk, atau jika kesan sampingan yang lain mungkin muncul.

Amaran dan perhatian

Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami, termasuk formulasi levonorgestrel, makanan, atau bahan lain.

Beritahu doktor anda jika anda hamil kerana ubat ini mungkin tidak sesuai untuk anda ambil.

Tanya doktor anda jika selamat untuk anda mengambil levonorgestrel jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • penyakit hati
 • Gangguan penyelewengan
 • Kehamilan ektopik, iaitu kehamilan di mana janin berkembang di luar rahim

Ubat kontraseptif kecemasan tidak boleh digunakan sebagai ubat kontraseptif rutin kerana ia mempunyai keberkesanan yang berbeza dan sebaliknya.

Jangan memandu atau melakukan aktiviti berbahaya setelah mengambil levonorgestrel kerana ubat ini boleh menyebabkan pening.

Jangan mengambil alkohol semasa anda mengambil ubat ini kerana ia boleh meningkatkan risiko kesan sampingan tertentu.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda mengambil ubat berikut:

 • Ubat untuk tuberkulosis, misalnya rifampisin
 • Jenis ubat untuk epilepsi, misalnya fenitoin, karbamazepin
 • ubat untuk jangkitan HIV, misalnya ritonavir, nevirapine, efavirenz
 • Ubat untuk merawat jangkitan kulat, misalnya griseofulvin

Beritahu doktor anda mengenai ubat lain yang anda ambil, termasuk ubat bebas, ubat-ubatan herba, dan suplemen vitamin.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.