Kesihatan

Tanpa disangka, ini adalah 6 cara penularan HIV yang perlu diberi perhatian

HIV adalah virus yang boleh menyerang sistem imun dan boleh ditularkan dari orang ke orang. HIV boleh ditularkan dalam beberapa cara, yang sebahagiannya tidak kita jangkakan. Lalu, bagaimana penularan HIV yang perlu kita fahami?

HIV itu sendiri sebenarnya tidak dapat menular melalui udara, air, air liur dan air mata, keringat, ciuman, serangga atau haiwan, dan tandas terpakai. Ramai yang keliru dalam hal ini. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui cara sebenar penularan HIV.

Baca juga: Serba-serbi mengenai HIV dan AIDS yang perlu difahami

Apa itu HIV?

Virus Kekurangan Imuniti Manusia (HIV) adalah virus yang menyerang sel yang membantu tubuh melawan jangkitan. Ini menjadikan seseorang lebih mudah terkena jangkitan atau penyakit. Sekiranya tidak dirawat, HIV boleh menyebabkan AIDS.

Kesedaran mengenai HIV telah meningkat secara berterusan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Walaupun terus menjadi masalah kesehatan global yang besar, dengan peningkatan akses ke pencegahan, diagnosis dan rawatan HIV yang efektif, jangkitan HIV telah menjadi masalah kesihatan kronik yang dapat dikendalikan.

Keadaan ini membolehkan banyak orang hidup dengan HIV dan mempunyai kehidupan yang panjang dan sihat.

Gejala HIV

Menurut WHO, gejala HIV bergantung pada tahap jangkitan. Walaupun dalam beberapa bulan pertama jangkitan seseorang yang mengalami infeksi boleh menjadi sangat menular, tetapi banyak yang tidak mengetahui statusnya sehingga mereka mencapai tahap lanjut.

Pada minggu pertama jangkitan, anda biasanya tidak akan mengalami gejala atau merasa seperti selesema dengan gejala seperti demam, sakit kepala, ruam atau sakit tekak.

Kerana jangkitan ini dapat menyebabkan penurunan sistem imun secara beransur-ansur, anda dapat mengalami gejala lain seperti kelenjar getah bening, penurunan berat badan, demam, cirit-birit dan batuk.

Tanpa rawatan, anda boleh menghidap penyakit serius seperti tuberkulosis (TB), meningitis kriptokokus, jangkitan bakteria dan barah yang teruk seperti limfoma dan sarkoma Kaposi.

Faktor risiko penularan HIV

Tingkah laku dan keadaan yang dapat menyebarkan HIV adalah seperti berikut:

 • Seks dubur atau faraj yang tidak dilindungi
 • Berkongsi jarum yang tercemar
 • Melakukan suntikan, derma darah atau pemindahan tisu yang tidak selamat.

Bagaimana HIV ditularkan

Untuk mengurangkan risiko penularan, anda mesti memahami bagaimana penyebaran HIV.

Virus ini boleh merebak dengan pelbagai cara. Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah cara penularan HIV yang perlu anda ketahui.

1. Hubungi cecair badan dengan penghidapnya

Cara umum menyebarkan HIV adalah melalui cairan tubuh seperti darah, air mani, cairan rektum, cairan vagina, atau bahkan susu ibu. Cecair tubuh ini memasuki darah melalui selaput lendir, seperti lapisan vagina, rektum, atau pembukaan zakar.

Tidak hanya itu, seseorang juga dapat dijangkiti HIV jika cairan tubuh pesakit masuk melalui kulit yang pecah, seperti luka.

Bolehkah HIV disebarkan melalui seks dubur?

Anda boleh mendapat HIV dari seks dubur jika anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan seseorang yang menghidap HIV. Mengenai hal ini, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) mencatat perkara berikut:

 • Seks dubur adalah jenis seks yang paling berisiko menular HIV.
 • Pihak yang pasif dalam seks dubur lebih berisiko mendapat HIV daripada mereka yang aktif. Ini kerana lapisan dubur sangat tipis dan boleh menjadi pintu masuk HIV semasa seks dubur.
 • Pihak yang aktif juga berisiko mendapat HIV kerana virus ini dapat memasuki tubuh melalui bukaan di kepala zakar, kulit kepala zakar bagi mereka yang belum disunat, lecet atau luka pada bahagian zakar mana pun.

Bolehkah anda mendapat HIV dari seks faraj?

Anda boleh mendapat HIV dari seks faraj jika anda melakukannya dengan pasangan yang sudah menghidap HIV tanpa menggunakan perlindungan.

Dalam hal ini CDC membuat catatan khas:

 • Seks faraj kurang berisiko sebagai cara penularan HIV daripada seks dubur.
 • Kedua-dua lelaki dan wanita yang melakukan hubungan seksual boleh mendapat HIV semasa hubungan seks faraj.
 • Sebilangan besar wanita yang menghidap HIV mendapatnya dari aktiviti seksual ini. HIV biasanya masuk melalui membran mukus yang melapisi faraj dan serviks.
 • Lelaki boleh mendapat HIV dari aktiviti seksual ini. Sebabnya, cairan vagina dan darah boleh membawa HIV. Lelaki boleh mendapat HIV dari bukaan di kepala zakar, kulup zakar yang tidak disunat, lecet atau luka di mana-mana bahagian zakar.

Bolehkah anda mendapat HIV dari seks oral?

Walaupun jarang, teks lisan juga dapat menjadi cara menyebarkan HIV. Sebabnya, terdapat pertukaran cecair badan semasa anda melakukan aktiviti seksual ini.

Faktor risiko yang menyebabkan penyakit ini dijangkiti adalah ejakulasi di mulut sekiranya terdapat masalah kesihatan seperti sariawan dan gusi berdarah.

Risiko lain adalah kehadiran luka genital dan kehadiran penyakit kelamin pada anda atau pasangan anda.

Amalan seks selamat HIV

Menggunakan kondom secara teratur dan betul adalah kaedah terbaik untuk mencegah penularan HIV dan penyakit kelamin lain. Kondom boleh bertindak sebagai penghalang air mani dan vagina.

Sentiasa gunakan kondom getah, bukan kulit domba atau rumah tangga yang mempunyai tahap keselamatan yang rendah. Menurut CDC, kondom dapat mengurangkan risiko penularan hingga 80 persen ketika anda melakukan hubungan seks dengan seseorang dengan HIV.

Walau bagaimanapun, penggunaan kondom tidak 100 peratus selamat. Terutama jika palam atau kondom yang salah bocor. Oleh itu, jika anda aktif secara seksual, selalu periksa kemungkinan HIV atau penyakit kelamin lain.

Sekiranya anda tidak menghidap HIV tetapi pasangan anda mempunyai penyakit ini, maka anda dapat mengurangkan risiko menyebarkan HIV dari hubungan seksual dengan menggunakan profilaksis pra-pendedahan (PrEP) yang dapat mengurangkan risiko penularan hingga 92 persen.

2. Bagaimana HIV ditularkan dari ibu ke anak

HIV boleh merebak dari ibu ke anak semasa dalam kandungan, kelahiran atau penyusuan. Walau bagaimanapun, kaedah ini jarang berlaku apabila pencegahan dan rawatan HIV semakin meningkat.

Dalam kes ini, CDC mencatatkan:

 • Penularan ini disebut penularan perinatal atau penularan dari ibu ke anak.
 • Penularan dari ibu ke anak adalah cara yang paling biasa bagi seorang anak yang menghidap penyakit HIV.
 • Wanita hamil disyorkan untuk diuji HIV dan segera menjalani rawatan HIV jika terbukti positif. Ini untuk mengurangkan kejadian bayi yang dilahirkan dengan HIV.
 • Risiko penularan kepada anak-anak dapat dikurangkan menjadi 1 persen jika ibu-ibu dengan HIV mengambil ubat secara teratur seperti yang ditentukan selama kehamilan dan melahirkan dan memberikan ubat HIV kepada anak-anak selama 4 hingga 6 minggu setelah kelahiran.

3. Cara menyebarkan HIV melalui berkongsi jarum

HIV juga boleh menular dengan berkongsi atau menggunakan jarum yang sama dengan orang yang dijangkiti. Contohnya, jarum suntik atau peralatan lain yang digunakan untuk menyuntik ubat kepada seseorang yang menghidap HIV.

Jarum suntikan yang tidak disterilkan untuk membuat tatu boleh menjadi media penularan HIV. Virus yang menyerang sistem imun juga dapat ditularkan melalui tindik.

Penularan HIV melalui perantara tatu dan jarum menusuk sekiranya:

 • Pesakit yang menjalani tato atau prosedur menindik mempunyai banyak virus dalam darah
 • Pesakit mengalami pendarahan yang ketara pada peralatan
 • Peralatan tidak disterilkan antara pelanggan
 • Darah dari peralatan yang tercemar kemudian memasuki tubuh seseorang dalam jumlah yang banyak.

4. Penularan HIV melalui pemindahan darah

Risiko menyebarkan HIV melalui darah sangat tinggi. Menurut CDC, transfusi langsung adalah risiko penularan HIV tertinggi. Walaupun tidak biasa, menerima transfusi darah dari penderma yang menghidap HIV dapat meningkatkan risiko penyebaran HIV.

Menurut CDC, untuk setiap 10.000 pemindahan dari penderma dengan HIV, virus ini dapat merebak 9.250 kali, anda tahu!

Tetapi jangan risau, kerana sejak tahun 1985, bank darah telah menerapkan langkah-langkah dan kawalan ketat untuk mengenal pasti darah dengan HIV. Sekarang semua darah yang didermakan diuji dengan teliti untuk HIV.

Oleh itu, mana-mana penderma dengan HIV akan dilarang dengan segera. Akibatnya, risiko penyebaran HIV dari perjalanan darah sangat rendah.

5. Cara menyebarkan HIV dari salon kuku

Walaupun penularan HIV dari alat menikur sangat rendah, seseorang juga harus sedar bahawa manipulasi yang tidak disterilkan juga dapat menyebarkan HIV atau hepatitis C.

Risiko penularan ini menjadi lebih besar jika seseorang mengalami luka atau kerosakan kulit yang lain.

Untuk mengelakkan penghantaran dari salon, anda harus merawat peralatan salun dengan betul, seperti menggunakan air panas dan sabun antibakteria, kemudian sterilkan peralatan dengan merendamnya di dalam air panas atau mengelap peralatan dengan alkohol.

Baca juga: Mencegah AIDS, Mengubati Gejala HIV Lebih Awal

6. Penularan HIV kepada pekerja kesihatan

Pekerja kesihatan juga berisiko dijangkiti HIV. Pekerja penjagaan kesihatan boleh dijangkiti jika mereka dicucuk dengan jarum atau alat tajam lain yang tidak terkena HIV.

Dilaporkan dari familydoctor.org, risiko dijangkiti HIV dari jarum kurang dari 1 persen, sementara risiko dijangkiti HIV dari kontak langsung dengan cairan kurang dari 0,1 persen.

Penjagaan pencegahan yang mengurangkan kemungkinan HIV memasuki aliran darah tersedia untuk pekerja kesihatan yang secara tidak sengaja terjebak dalam jarum atau alat lain yang dijangkiti. Rawatan sedemikian dikenali sebagai profilaksis pasca pendedahan atau PEP.

Mengetahui bagaimana penularan HIV dapat membuat kita lebih berhati-hati dan lebih mengetahui tentang jangkitan ini. Sekiranya anda mempunyai simptom HIV, anda harus segera berjumpa doktor agar tidak menimbulkan bahaya lain.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.