Kesihatan

Mengetahui keadaan penebalan dinding rahim, adakah ia benar-benar mencetuskan barah?

Penebalan dinding rahim atau hiperplasia endometrium adalah keadaan di mana lapisan rahim (endometrium) menjadi sangat tebal kerana mempunyai terlalu banyak sel (hiperplasia).

Hiperplasia endometrium Bukan barah, tetapi pada beberapa wanita dapat meningkatkan risiko terkena barah endometrium, sejenis barah rahim.

Penebalan lapisan rahim adalah keadaan yang jarang berlaku dan hanya mempengaruhi sekitar 133 daripada 100,000 wanita.

Untuk mengetahui sebab, gejala, dan kesan hiperplasia endometrium, mari kita lihat perbincangan berikut.

Kenali peranan endometrium

Endometrium berubah sepanjang kitaran haid sebagai tindak balas terhadap hormon. Semasa bahagian pertama kitaran, hormon estrogen dibuat oleh ovari.

Estrogen menyebabkan lapisan tumbuh dan menebal untuk menyiapkan rahim untuk kehamilan. Di tengah kitaran, sebiji telur dilepaskan dari salah satu ovari (ovulasi).

Selepas ovulasi, tahap hormon lain yang disebut progesteron mula meningkat. Progesteron menyiapkan endometrium untuk menerima dan menyuburkan telur yang disenyawakan.

Sekiranya kehamilan tidak berlaku, tahap estrogen dan progesteron akan menurun. Penurunan progesteron mencetuskan haid, atau penumpahan lapisan. Setelah lapisan sepenuhnya dikeluarkan, kitaran haid baru akan bermula.

Baca juga: Polip rahim: Kenali Sebab, Risiko, dan Komplikasi yang Menyertainya

Jenis penebalan dinding rahim

Lancarkan Klinik ClevelandDoktor mengklasifikasikan hiperplasia endometrium mengikut jenis perubahan sel pada lapisan endometrium. Jenis hiperplasia endometrium termasuk:

1. hiperplasia endometrium sederhana (tanpa atypia)

Hiperplasia endometrium jenis ini mempunyai sel yang kelihatan normal dan tidak mungkin menjadi barah. Keadaan ini boleh bertambah baik tanpa rawatan. Terapi hormon membantu dalam beberapa kes.

2. Hiperplasia endometrium atipikal sederhana atau kompleks

Pertumbuhan sel yang tidak normal yang berlebihan menyebabkan keadaan prakanker. Tanpa rawatan, risiko barah endometrium atau rahim mungkin meningkat.

Mengetahui jenis hiperplasia endometrium yang anda miliki dapat membantu anda memahami risiko barah dengan lebih baik dan memilih rawatan yang berkesan.

Baca juga: Waspadalah terhadap Sakit Semasa Menstruasi Boleh Menjadi Tanda Endometriosis

Penyebab penebalan dinding rahim

Penyebab hiperplasia endometrium adalah apabila seorang wanita mengembangkan hormon estrogen terlalu banyak dan tidak cukup progesteron. Hormon wanita ini memainkan peranan penting dalam haid dan kehamilan.

Semasa ovulasi, estrogen menebal endometrium, sementara progesteron menyiapkan rahim untuk kehamilan.

Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, tahap progesteron akan menurun. Penurunan progesteron memicu rahim untuk melapisi lapisannya semasa haid.

Wanita dengan hiperplasia endometrium menghasilkan progesteron yang sangat sedikit. Akibatnya, rahim tidak menumpahkan lapisan endometrium. Sebaliknya, lapisan terus membesar dan menebal.

Sel-sel yang membentuk lapisan boleh bergumpal bersama dan mungkin menjadi tidak normal. Keadaan ini, yang disebut hiperplasia, boleh menyebabkan barah.

Baca Juga: Climacterium: Tempoh Perubahan Fungsi Uterus, Wanita Yang Harus Tahu!

Gejala dan ciri penebalan dinding rahim

Tanda dan gejala hiperplasia endometrium yang paling biasa adalah pendarahan rahim yang tidak normal. Gejala ini boleh menjadi tidak selesa dan menyusahkan.

Sekiranya anda mempunyai gejala berikut, anda mesti berjumpa dengan penyedia perkhidmatan kesihatan:

 • Pendarahan semasa haid yang lebih berat atau berlangsung lebih lama daripada biasa
 • Kitaran haid lebih pendek daripada 21 hari (dikira dari hari pertama haid anda hingga hari pertama haid seterusnya)
 • Mengalami pendarahan faraj walaupun setelah menopaus.

Tetapi, tentu saja, pendarahan yang tidak normal tidak semestinya anda mempunyai lapisan rahim yang menebal. Tetapi ia juga boleh disebabkan oleh beberapa keadaan lain, jadi sebaiknya segera hubungi doktor anda.

Baca Juga: Jangan Panik, Inilah Cara Menghentikan Pendarahan Semasa Kehamilan

Bilakah hiperplasia endometrium berlaku?

Penebalan lapisan rahim biasanya berlaku selepas menopaus, ketika ovulasi berhenti dan progesteron tidak lagi dibuat.

Penebalan lapisan rahim juga dapat terjadi semasa perimenopause, ketika ovulasi mungkin tidak terjadi secara teratur.

Mungkin terdapat tahap estrogen yang tinggi dan tidak cukup progesteron dalam situasi lain, termasuk ketika seorang wanita:

 • Menggunakan ubat-ubatan yang bertindak seperti estrogen, seperti tamoxifen untuk rawatan barah
 • Mengambil estrogen untuk terapi hormon dan tidak mengambil progesteron atau progestin jika dia masih mempunyai rahim
 • Mengalami haid yang tidak teratur, terutamanya yang berkaitan dengan sindrom ovarium polikistik (PCOS) atau kemandulan
 • Mengalami kegemukan

Siapa yang berisiko menebal lapisan rahim?

Wanita yang mengalami perimenopause atau menopaus lebih cenderung mengalami penebalan lapisan rahim. Keadaan ini jarang berlaku pada wanita di bawah usia 35 tahun.

Hiperplasia endometrium lebih cenderung pada wanita dengan faktor risiko berikut:

 • Lebih dari 35 tahun
 • bangsa putih
 • Tidak pernah mengandung
 • Umur lebih tua semasa menopaus
 • Awal usia ketika haid bermula
 • Sejarah penyakit, seperti diabetes mellitus, sindrom ovarium polikistik, penyakit pundi hempedu, atau penyakit tiroid
 • Obesiti
 • Asap
 • Sejarah keluarga kanser ovari, usus besar, atau rahim
 • Rawatan barah payudara tertentu (tamoxifen)
 • Terapi hormon
 • Sejarah lama haid tidak teratur

Baca juga: Kenali fibroid rahim (myoma): Bolehkah mereka sembuh sepenuhnya?

Diagnosis hiperplasia endometrium

Pendarahan yang tidak normal memang boleh menjadi gejala penebalan dinding rahim. Walau bagaimanapun, terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan pendarahan yang tidak normal.

Oleh itu, untuk mengenal pasti sama ada anda mempunyai hiperplasia endometrium atau tidak, doktor anda mungkin melakukan beberapa siri ujian.

Berikut adalah beberapa ujian yang biasanya dilakukan untuk mendiagnosis hiperplasia endometrium atau penebalan lapisan rahim:

 • ultrasound. Itulah prosedurnya ultrasound transvaginal menggunakan gelombang bunyi untuk menghasilkan gambar rahim. Gambar dapat menunjukkan jika lapisannya tebal.
 • Biopsi. Prosedur ini dilakukan dengan mengambil sampel tisu kecil dari lapisan rahim. Ahli patologi mengkaji sel untuk mengesahkan atau menolak kanser.
 • Histeroskopi. Dalam kaedah ini, doktor menggunakan alat tipis dan ringan yang disebut histeroskop untuk memeriksa serviks dan melihat ke dalam rahim. Dengan histeroskopi, doktor dapat melihat kelainan dalam rongga endometrium dan melakukan biopsi yang disasarkan (diarahkan) di kawasan yang mencurigakan.

Kemungkinan komplikasi dari penebalan dinding rahim

Lapisan rahim boleh menebal dari masa ke masa. Hiperplasia tanpa atipia akhirnya dapat berkembang menjadi sel atipikal. Komplikasi utama adalah risiko terkena barah rahim.

Atypia dianggap sebagai keadaan prakanker. Pelbagai kajian telah menganggarkan risiko perkembangan dari hiperplasia atipikal menjadi barah setinggi 52 peratus.

Komplikasi hiperplasia endometrium yang tidak dirawat atau tidak terkawal boleh menjadi serius. Anda dapat membantu mengurangkan risiko komplikasi serius dengan menjalani rawatan dengan doktor khusus.

Komplikasi hiperplasia endometrium termasuk:

 • Ketidakhadiran dari tempat kerja atau sekolah
 • Anemia (jumlah sel darah merah rendah)
 • Kanser serviks
 • Ketidakupayaan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti seperti biasa
 • Kemandulan
 • Menorrhagia (pendarahan berat semasa haid)

Cara mengatasi atau merawat penebalan dinding rahim

Dalam kebanyakan kes, hiperplasia endometrium dapat dirawat dengan progestin. Progestin diberikan secara lisan, suntikan, kawalan kelahiran, atau sebagai krim vagina.

Berapa banyak dan berapa lama masa yang anda ambil bergantung pada usia dan jenis hiperplasia yang anda miliki. Rawatan dengan progestin boleh menyebabkan pendarahan vagina seperti haid.

Sekiranya anda mempunyai hiperplasia atipikal, terutamanya hiperplasia atipikal yang kompleks, risiko kanser anda meningkat. Histerektomi biasanya merupakan pilihan rawatan terbaik jika anda tidak mahu mempunyai lebih banyak anak.

Rawatan untuk penebalan dinding rahim

Semua jenis hiperplasia endometrium harus diikuti atau dirawat dengan teliti. Perjalanan rawatan akan bergantung pada kehadiran atau ketiadaan atypia.

1. Rawatan hiperplasia endometrium tanpa atipia

Sekiranya tiada sel-sel atipikal, kemungkinan hiperplasia endometrium membawa kepada kanser endometrium sangat rendah.

Bukti menunjukkan bahawa hanya kira-kira 5 peratus wanita dengan hiperplasia endometrium tanpa atipia akan menghidap barah endometrium. Hiperplasia endometrium jenis ini juga boleh hilang sendiri dari masa ke masa.

Terdapat 2 pilihan untuk mengatasi penebalan dinding rahim ini tanpa atipia:

 • Progesteron. Doktor mungkin mengesyorkan penggunaan rawatan progestin untuk mengatasi kesan penebalan estrogen berlebihan pada endometrium
 • Histerektomi. Pakar bersetuju bahawa terdapat situasi tertentu di mana histerektomi mungkin merupakan pilihan rawatan yang paling tepat bagi wanita yang mempunyai anak.

2. Rawatan hiperplasia endometrium dengan atypia

Wanita yang mempunyai hiperplasia endometrium atipikal mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah rahim. Pengurusan sedikit lebih agresif kerana peningkatan risiko.

Malah, para pakar mengesyorkan histerektomi sebagai rawatan lini pertama untuk hiperplasia atipikal pada wanita yang mempunyai anak.

Sekiranya anda telah didiagnosis dengan hiperplasia atipikal dan masih merancang untuk hamil, kemungkinan besar anda akan dirawat dengan progesteron, lebih baik dengan IUD levonorgestrel.

Anda akan mempunyai persampelan endometrium yang lebih kerap untuk memastikan bahawa hiperplasia atipikal telah dirawat dengan secukupnya. Doktor anda juga mungkin mencadangkan agar anda berjumpa dengan pakar kesuburan dan menyelesaikan proses kelahiran secepat mungkin.

Cara mencegah hiperplasia endometrium

Kami tidak dapat mencegah hiperplasia endometrium, tetapi anda boleh membantu mengurangkan risiko.

Anda boleh mengambil langkah berikut untuk mengurangkan risiko penebalan dinding rahim:

 • Sekiranya anda mengambil estrogen selepas menopaus, anda juga perlu mengambil progestin atau progesteron.
 • Sekiranya tempoh haid anda tidak teratur, pil kawalan kelahiran (kontraseptif oral) mungkin disyorkan. Pil ini mengandungi estrogen dan progestin.
 • Sekiranya anda berlebihan berat badan, menurunkan berat badan dapat membantu. Risiko barah endometrium meningkat apabila tahap kegemukan meningkat.
 • Menguruskan diabetes
 • Rujuk dengan penyedia perkhidmatan kesihatan mengenai terapi penggantian hormon
 • Jejaki tempoh haid

Baca Juga: Seberapa Pentingnya Merakam Jadual Waktu Menstruasi? Wanita mesti mengetahui perkara ini

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami salah satu daripada gejala berikut, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul:

 • Pendarahan berat atau tidak normal
 • Pendarahan faraj selepas menopaus
 • Kekejangan yang menyakitkan (senggugut)
 • Sakit kencing (disuria)
 • Seks yang menyakitkan (dispareunia)
 • Sakit pelvis
 • Keputihan yang tidak biasa
 • Selalunya ketinggalan haid

Terus melakukan pemeriksaan berkala dan beritahu doktor anda mengenai sebarang perubahan atau gejala baru yang muncul.

Apa yang hendak diberitahu kepada doktor?

Sekiranya anda mempunyai hiperplasia endometrium, anda mungkin perlu berunding atau bertanya kepada doktor mengenai perkara-perkara berikut:

 • Mengapa saya menghidap hiperplasia endometrium?
 • Apa jenis hiperplasia endometrium yang saya ada?
 • Adakah saya berisiko tinggi mendapat kanser endometrium atau rahim? Sekiranya demikian, bagaimana saya boleh menurunkan risiko itu?
 • Sekiranya saya berlebihan berat badan, bolehkah saya dirujuk ke perunding pengurusan berat badan?
 • Apakah rawatan terbaik untuk jenis hiperplasia endometrium yang saya ada?
 • Apakah risiko rawatan dan kesan sampingan?
 • Adakah ahli keluarga saya berisiko mengalami hiperplasia endometrium? Sekiranya demikian, apa yang dapat mereka lakukan untuk mengurangkan risiko?
 • Apakah jenis rawatan susulan yang saya perlukan selepas rawatan?
 • Sekiranya saya mencari tanda-tanda komplikasi?

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai penebalan dinding rahim? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!