Kesihatan

Mari Cuba Kaedah Berikut untuk Menghilangkan Misai Secara Kekal

Sebilangan lelaki tahu bahawa bahkan wanita merasa tidak selesa ketika mempunyai misai. Walaupun ada beberapa cara, seperti mencukur, melilin, menggunakan epilator, sayangnya semuanya tidak menghilangkan misai secara kekal.

Jangan sedih, walaupun ada banyak cara untuk membuang misai buat sementara waktu, tetapi anda masih boleh membuang misai secara kekal dengan cara berikut. Anda boleh memilih kaedah perubatan atau cara semula jadi.

Pembuangan misai kekal dengan prosedur perubatan

Anda boleh memilih dua prosedur perubatan berikut untuk menghilangkan misai secara kekal. Untuk jaminan keselamatan, pastikan anda melakukannya dengan pakar yang dipercayai.

Elektrolisis untuk penghapusan misai kekal

Prosedur ini menggunakan frekuensi radio gelombang pendek yang dihubungkan dengan jarum halus. Jarum akan dimasukkan terus ke dalam folikel, dengan tujuan menghancurkan folikel rambut agar tidak merangsang pertumbuhan rambut baru.

Elektrolisis tidak hanya digunakan untuk menghilangkan kumis, tetapi rambut pada bahagian badan lain, seperti alis, perut, ketiak, paha dan kaki.

Semua bahagian masih menggunakan cara yang sama, hanya menggunakan satu alat khas dan umumnya tidak ada kesan sampingan yang berbahaya. Cuma kadang-kadang akan menyebabkan kemerahan sementara pada kulit.

Sayangnya, walaupun disebut sebagai penyelesaian tetap oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat atau FDA, hasilnya tidak dapat dilihat dengan segera. Anda perlu melakukan elektrolisis beberapa kali untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Menggunakan laser

Laser tidak jauh berbeza dengan elektrolisis. Cara kerjanya juga adalah merosakkan folikel untuk menghentikan pertumbuhan rambut baru. Perbezaannya adalah, mereka merosakkan folikel menggunakan laser dan cenderung berfungsi paling baik untuk orang berkulit terang dengan rambut gelap.

Sama seperti elektrolisis, prosedur, laser juga dapat digunakan untuk menghilangkan rambut di bahagian tubuh yang lain, selain dari misai. Anda juga tidak dapat memperoleh hasil segera. Anda perlu melakukan laser beberapa kali sehingga rambut lebih halus dan kemudian hilang secara kekal.

Buang misai secara kekal dengan bahan semula jadi

Dilaporkan dari Garis KesihatanTerdapat beberapa cara semula jadi untuk menghilangkan misai secara kekal. Walaupun anda memerlukan masa yang lebih lama untuk mendapatkan hasil yang maksimum, berbanding kaedah perubatan di atas.

Pada mulanya, bahan semula jadi ini akan mengurangkan kadar pertumbuhan rambut di bibir atas. Dan jika digunakan secara berkala dari semasa ke semasa, ia akan mengakibatkan keguguran rambut kekal. Berikut adalah ramuan yang boleh anda gunakan:

Kunyit dan susu

Ia sangat mudah. Anda hanya perlu mencampurkan satu sudu kunyit parut dan satu sudu susu dalam mangkuk kecil.

Kemudian gosokkan dengan jari ke kawasan misai atau di atas bibir. Biarkan hingga kering, lebih kurang 20 minit. Gosok dengan jari basah ke arah pertumbuhan rambut yang bertentangan. Bilas sehingga bersih.

Putih telur

Adakah anda suka menggunakan topeng putih telur? Ternyata tidak hanya berkhasiat untuk kulit wajah, putih telur juga dapat menghilangkan kumis secara kekal.

Caranya, campurkan satu putih telur dengan setengah sudu tepung jagung dan satu sudu teh gula sehingga membentuk pes. Sapukan pada bibir dan tunggu selama 20 minit.

Kemudian kupas lapisan putih telur ke arah pertumbuhan rambut yang bertentangan. Selepas itu bilas dengan air sejuk.

Gelatin

Sekiranya anda ingin mencubanya, cubalah mencampurkan satu sudu gelatin tanpa rasa dengan satu setengah sudu susu dan 3 tetes minyak pati lavender. Masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 12 minit.

Tunggu hingga suam dan sapukan di bibir. Tunggu hingga kering dan kupas lapisan ke arah pertumbuhan rambut. Bilas dengan air sejuk selepas itu.

Selain kaedah di atas, sebuah kajian juga mendapati bahawa minum secawan teh spearmint dua kali sekali dapat membatasi pertumbuhan rambut di kawasan wajah secara umum.

Berikut adalah beberapa pilihan untuk menghilangkan misai secara kekal yang boleh anda pilih. Atau untuk lebih yakin dengan pilihan anda, berunding terlebih dahulu dengan pakar dermatologi kami yang dipercayai.

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!