Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Penampilan Tahi lalat, Mungkin Karakteristik Kanser Kulit

Seperti barah lain, barah kulit bermula sebagai pertumbuhan sel yang tidak normal pada kulit. Sebilangan besar barah terbentuk di kawasan kulit yang sering terdedah kepada cahaya matahari. Untuk lebih memahami penyakit ini, mari kita kenali ciri-ciri barah kulit.

Sebelum ini anda perlu tahu bahawa secara amnya barah kulit terbahagi kepada tiga jenis utama. Ini adalah karsinoma sel basal, karsinoma sel skuamosa dan melanoma. Ketiganya mempunyai ciri yang berbeza.

Baca Juga: Jenis Jerawat Yang Muncul di Wajah, Tahukah Anda?

Keadaan kulit yang semestinya disyaki merupakan ciri barah kulit

Menurut laman web literasi kanser Indonesia, salah satu tanda yang paling biasa adalah penampilan tahi lalat atau kehadiran kudis pada kulit. Kemudian tahi lalat akan membesar dan tidak akan sembuh.

Biasanya, tahi lalat muncul di kawasan kulit yang sering terdedah kepada cahaya matahari. Tetapi selain itu anda juga boleh mengesyaki barah kulit, jika anda menemui ciri-ciri seperti:

  • Kemunculan benjolan sebesar mutiara dan lebam yang kelihatan seperti lilin atau kelihatan berkilat.
  • Pada orang dengan warna kulit yang lebih ringan, lebam ini akan kelihatan berwarna merah jambu. Sementara itu, kulit yang lebih gelap akan kelihatan coklat atau bahkan hitam.
  • Terdapat tompok pada kulit. Biasanya disertai dengan gatal, sakit, kasar atau bersisik. Dalam beberapa kes, kulit juga mungkin berdarah.

Formula ABCD untuk menguatkan ciri-ciri barah kulit

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri ini, para pakar biasanya menggunakan formula ABCDE untuk menentukan ciri-ciri barah kulit. Formula ini digunakan untuk menentukan barah kulit jenis melanoma. Berikut adalah penjelasan mengenai formula ABCDE.

Formula ABCD untuk mengesan barah kulit. Foto: //www.sepalabs.com

A untuk tidak simetri

Untuk mengetahui ciri-ciri barah kulit, jika anda mempunyai tahi lalat atau bintik yang baru muncul, perhatikan bentuknya. Adakah bentuknya tidak simetri atau tidak teratur?

B untuk sempadan

Sempadan berikut adalah tepi tahi lalat atau tompok yang muncul di kulit. Perhatikan bahagian tepi, adakah ia kelihatan tidak teratur dan kasar?

C untuk warna

Perhatikan tahi lalat atau tompok yang muncul. Adakah ia mempunyai warna yang tidak biasa, seperti putih pucat, merah jambu, hitam, kebiruan atau merah?

D untuk diameter

Perhatikan juga ukuran tahi lalat atau bintik yang muncul. Adakah lebih besar daripada ukuran kacang?

Baca Juga: Inilah 8 Khasiat Air Kelapa Untuk Wanita Hamil

E untuk berkembang

Berkembang atau berkembang. Tahi lalat atau tompok-tompok pada kulit yang menjadi ciri barah kulit biasanya berubah, bertambah besar, berubah warna dan bentuknya.

Selain itu, sebagai catatan tambahan bahawa barah kulit sering muncul pada kulit yang sering terkena cahaya matahari. Seperti kulit kepala, muka, bibir, telinga, leher, dada, lengan dan tangan.

Tetapi tidak menolak barah muncul di bahagian kulit yang tertutup. Seperti tapak kaki, tapak tangan, atau hujung kuku.

Sekiranya anda mengalami ciri-ciri yang telah disebutkan mengikut formula ABCDE, anda harus berjumpa doktor supaya anda dapat mendapatkan diagnosis yang lengkap. Oleh kerana lebih cepat ia dikesan, semakin cepat ia akan dirawat.

Dalam jenis tertentu, barah kulit yang tidak dirawat boleh merebak ke organ dan tisu lain, seperti kelenjar getah bening. Ini akan merumitkan rawatan dan penyembuhan. Walaupun barah melanoma, walaupun jarang, dapat menyebabkan kematian pada penderita.

Mencegah barah kulit

Oleh itu, untuk mencegah barah kulit, anda boleh mengambil beberapa langkah pencegahan, seperti:

  • Gunakan pelindung matahari sekurang-kurangnya 30 SPF setiap hari. Sapukan 15 hingga 30 minit sebelum keluar.
  • Sekiranya anda banyak berpeluh atau berenang banyak, gunakan semula pelindung matahari setiap dua jam.
  • Elakkan cahaya matahari antara waktu panas, dari pukul 10 pagi hingga 4 petang Sekiranya anda mesti berada di luar, pakai cermin mata hitam, topi, dan pakaian ringan yang akan menutupi kulit anda.
  • Lakukan pemeriksaan rutin pada bahagian kulit yang sering terkena cahaya matahari. Anda boleh melakukannya sendiri sebulan sekali.
  • Di samping itu, minta doktor anda membuat pemeriksaan tahunan mengenai keadaan kulit, jika anda merasakan anda mempunyai risiko barah kulit yang tinggi.

Itu adalah penjelasan mengenai ciri-ciri barah kulit yang paling biasa. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai barah kulit, anda boleh membaca artikel lain, atau anda boleh terus berjumpa doktor.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai barah kulit? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!