Kesihatan

Kuasa Tidur, Tidur Siang yang Penuh dengan Manfaat

Adakah awak tahu? Sekiranya beberapa syarikat besar dunia seperti Nike, dan NASA membenarkan pekerja mereka untuk tidur siang. Kaedah ini dipercayai mempunyai pelbagai faedah untuk tubuh. Terutama jika anda sering mengalami kurang tidur.

Beberapa kajian juga mengatakan bahawa tidur siang dapat mengatasi masalah kurang tidur pada waktu malam.

Apa itu tidur siang

tidur siang adalah istilah untuk tidur siang yang pendek, biasanya panjangnya 15 hingga 30 minit.

Tidur pendek yang kita lakukan memberi kesan yang baik pada tubuh. Ini juga merupakan kaedah terbaik untuk mengembalikan tenaga.

Manfaat tidur siang

Walaupun tidur siang Kaedah ini berlangsung dalam masa yang singkat, tetapi ternyata kaedah yang satu ini mempunyai pelbagai faedah yang baik untuk tubuh kita, anda tahu.

Berikut adalah faedah yang akan anda rasakan setelah melakukannya tidur siang:

1. Meningkatkan produktiviti dan kewaspadaan

Kurang tidur boleh mempengaruhi prestasi kita di tempat kerja, serta masalah kesihatan dan keselamatan. Sekiranya anda tidak cukup tidur pada waktu malam, cubalah lakukan tidur siang.

Profesor perubatan paru-paru dan tidur di University of Southern California, Raj Dasgupta, MD, mengatakan tidur siang dapat meningkatkan kewaspadaan, prestasi kerja dan kemampuan belajar.

Tidur siang sangat baik untuk otak dan badan, ini telah dibuktikan oleh NASA. Kajian dilakukan pada seorang juruterbang yang dibenarkan tidur siang selama 25 minit setiap hari.

Hasilnya adalah tidur sebentar yang membuat juruterbang menghasilkan prestasi dan kewaspadaan yang lebih baik.

2. Meningkatkan daya ingatan dan pembelajaran

tidur siang Ia juga dipercayai dapat meningkatkan daya ingatan dan keupayaan otak dalam pembelajaran.

Penyelidik mendapati bahawa, tidak kira usia anda, tidur selama 6 hingga 10 minit dapat meningkatkan kewaspadaan, dan meningkatkan kemampuan belajar.

3. Meningkatkan kesihatan jantung

Tekanan darah tinggi berkait rapat dengan masalah kesihatan jantung. Nampaknya, tidur siang dapat membantu anda menjaga jantung yang sihat.

Berdasarkan kajian oleh pakar kardiologi Dr. Manolis Kallistrato, mendapati bahawa seseorang yang tidur pada waktu tengah hari mengalami penurunan tekanan darah dan kurang kerosakan akibat tekanan darah tinggi di arteri dan jantung.

4. Mencegah kerosakan sel

Kurang tidur juga boleh menyebabkan kerosakan sel. Para penyelidik mendapati bahawa kurang tidur sebenarnya merosakkan sel dan membahayakan sel di hati, paru-paru, dan usus kecil.

Ia menunjukkan peningkatan 247 peratus kerosakan DNA di hati, 145 persen di usus dan 166 persen di paru-paru. Kerosakan sel jenis ini meningkatkan risiko penyakit. Untuk mengatasi kerosakan sel akibat kurang tidur, tidur siang boleh menjadi penyelesaiannya.

5. Meringankan tekanan dan meningkatkan sistem ketahanan badan

Hasil kajian tidur siang malah dapat membantu meningkatkan fungsi imun.

Selain itu, menurut kajian yang dilakukan oleh Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, tidur siang dapat membalikkan kesan hormon tidur yang buruk pada waktu malam.

6. Menjaga mood

Tidur siang yang pendek meningkatkan tahap tenaga dan membantu anda mengatasi perubahan mood pada waktu petang. selain daripada itu tidur siang juga dapat mengurangkan keletihan dan mudah marah kerana kita kurang tidur pada malam sebelumnya.

Apakah perbezaan antara tidur siang biasa dan a tidur siang

Adakah anda tertanya-tanya tentang perbezaan dari tidur siang biasa dan tidur siang? Sebenarnya, tidak ada perbezaan antara tidur siang biasa dan tidur siang, tidur siang itu sendiri boleh dikatakan sebagai salah satu kaedah tidur siang.

Satu-satunya perbezaan adalah dari segi masa yang singkat. Tempoh tidur siang biasa boleh berlangsung hingga 90 minit, pada tahap tidur siang biasa, anda juga memasuki semua kitaran tidur hingga dalam.

Sementara tidur siang paling lama adalah 30 minit dan dilakukan untuk menghilangkan rasa mengantuk di tengah aktiviti.

Petua tidur siang berkesan

Sekiranya anda merancang untuk memulakan tidur siang semasa rehat, cubalah petua berikut:

1. Tetapkan penggera

Sebelum tidur, supaya anda tidak tidur lebih nyenyak dan nyenyak, cuba tetapkan penggera. Tetapkan hingga 20 minit.

2. Tetapkan masa dengan betul

Masa terbaik untuk tidur siang adalah 1 atau 2 jam selepas waktu makan. Ini kerana kadar gula dalam darah dan penurunan tenaga.

3. Kembali ke rutin

tidur siang tidak akan membuat anda merasa pening ketika bangun tidur. Setelah 20 minit berlalu, anda dapat kembali ke aktiviti anda dengan lebih segar.

Walaupun mempunyai faedah yang baik, anda harus ingat itu tidur siang bukan pengganti jam tidur yang ideal pada waktu malam. Oleh itu, pastikan anda memenuhi waktu tidur anda.