Kesihatan

Jangan cuai, ini adalah cara yang tepat untuk mendorong wanita!

Sukan seperti tolak naik secara amnya ia lebih kerap dilakukan oleh lelaki. Walau bagaimanapun tolak naik ia juga bagus jika dilakukan oleh wanita. Lalu bagaimana tolak naik untuk wanita kan?

Dengan melakukannya dengan betul, faedah yang anda dapat untuk kesihatan anda akan menjadi lebih besar. Inilah ulasannya!

Apa itu tolak naik?

tolak naik adalah salah satu pergerakan sukan yang cukup melibatkan semua otot atas. Dilaporkan Garis Kesihatan, tolak naik berguna untuk melatih trisep, otot dada, dan bahu.

Apabila dilakukan dengan pergerakan yang betul, latihan ini juga dapat menguatkan punggung dan inti bawah dengan melibatkan otot perut.

tolak naik adalah latihan yang cepat dan berkesan untuk membina kekuatan fizikal. Langkah ini dapat dilakukan hampir di mana sahaja dan tidak memerlukan peralatan.

Adakah tolak naik setiap hari boleh menjadi berkesan jika anda mencari rutin senaman yang konsisten untuk diikuti. Anda mungkin melihat peningkatan kekuatan bahagian badan, jika anda melakukannya tolak naik secara berkala.

Untuk hasil terbaik, terus tambahkan pelbagai jenis tolak naik apa awak buat.

Baca juga: Sukan Crossfit, Faedah dan Pergerakan untuk Pemula yang Perlu Anda Ketahui

Kaedah tolak naik untuk wanita yang betul

Tidak dapat dinafikan bahawa tolak naik memang sukar, tetapi masih boleh dilakukan oleh wanita jika dengan cara yang betul. Ini akan memerlukan banyak dedikasi dan latihan.

Melancarkan penjelasan dari Kesihatan wanita, mari ikuti langkah praktikal tolak naik untuk wanita berikut:

Langkah 1

Dari segi tolak naik, teknik yang betul adalah kuncinya. Untuk bergerak tolak naik Penting untuk mengetahui cara menggunakan otot perut, meletakkan bahu dan pinggul, dan bernafas dengan betul. Ralat tolak naik yang biasa termasuk:

Sumber gambar: womenshealth.com.au
 • Bahu membulat
 • Kepala dan leher jatuh
 • Pinggul jatuh / lemas

Berikut adalah beberapa arahan teknikal untuk dilakukan tolak naik penuh dengan betul:

Sumber gambar: womenshealth.com.au
 • Sebarkan lebar bahu lengan anda
 • Tetapkan bahu ke belakang dan ke bawah
 • Pastikan badan anda dalam keadaan lurus dan pastikan pinggul anda diangkat
 • Letakkan tulang ekor ke bawah dan tarik pusar ke arah tulang belakang untuk mengolah abs
 • Tarik nafas semasa anda turun dan hembuskan nafas ketika anda mengangkat badan ke atas

Penting untuk mempraktikkan teknik ini sebelum anda mencuba tolak naik. Memegang kedudukan papan akan membantu anda membina kekuatan teras (diperlukan tolak naik) dan bantu mempraktikkan teknik di atas.

Sekiranya anda mempunyai cermin, praktikkan papan di sebelah cermin, sehingga anda dapat menunjukkan kedudukannya. Cuba berlatih memegang papan selama 10 saat dan ulangi 10 kali. Perhatikan postur badan dan terus menyesuaikan diri dengan teknik di atas.

Langkah 2

Anda perlu tahu bahawa tolak naik adalah sukan yang mempunyai begitu banyak variasi, oleh itu anda tidak perlu langsung melakukan push up. Bekerja dengan beberapa pengubahsuaian pergerakan tolak naik mengikuti.

1. Tekanan serong

Sumber gambar: womenshealth.com.au
 • Cari cerun yang sesuai, misalnya bangku, bar atau meja
 • Sebarkan lebar bahu lengan anda
 • Letakkan lutut atau kaki anda di lantai, bergantung pada ketinggian lereng
 • Libatkan perut dengan menarik pusar ke arah tulang belakang (seolah-olah memakai seluar yang sangat ketat)
 • Tarik nafas dan turunkan dada, menjaga badan anda dalam garis lurus.
 • Hembuskan nafas dan tolak ke belakang

2. Tolak ke atas meja

Sumber gambar: womenshealth.com.au
 • Masuk ke kedudukan atas meja (atau dikenali sebagai kedudukan berlutut). Bahu harus betul-betul di atas pergelangan tangan dan pinggul hendaklah tepat di atas lutut
 • Letakkan tangan anda selebar bahu dan tarik bilah bahu ke belakang anda
 • Tarik pusar ke arah tulang belakang untuk melatih otot perut
 • Pastikan pinggul anda pegun, tarik nafas dan bengkokkan siku, perlahan-lahan turunkan dada ke lantai
 • Hembuskan nafas dan tolak ke belakang

Adakah terdapat risiko melakukan push up setiap hari?

Salah satu risiko melakukan satu senaman setiap hari adalah badan tidak akan lagi dicabar setelah beberapa ketika. Ini meningkatkan risiko genangan (apabila anda tidak lagi mendapat faedah yang sama dari latihan yang anda lakukan).

Ini berlaku kerana otot akan menyesuaikan diri dan meningkatkan fungsinya ketika mengalami tekanan (seperti ketika mengangkat berat atau melakukan latihan lain seperti). tolak naik). Oleh itu, penting untuk terus mencabar otot untuk meningkatkan kekuatan dan tahap kecergasan fizikal.

Sekiranya anda akan melakukannya tolak naik setiap hari, mempunyai bentuk yang betul juga penting. Adakah tolak naik tanpa bentuk badan yang betul boleh menyebabkan kecederaan.

Contohnya, anda cenderung mengalami sakit punggung atau bahu bawah jika anda tidak menggunakan teknik yang betul.

Supaya manfaat latihan pada kesihatan tubuh dapat dimaksimumkan, jangan lupa untuk mengimbangkannya dengan menerapkan diet yang sihat setiap hari, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found